Νέα Νεα της Αγορας

Η Ευρώπη επιβεβαιώνει…Πρωταθλήτρια η Κύπρος στην αύξηση των εσόδων από φόρους

Η Κύπρος καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στα έσοδα του κράτους από φόρους, λόγω της ακρίβειας, μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση συγκρίνει τα έσοδα του κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ από φόρους και κοινωνικές εισφορές ως ποσοστό επί του ΑΕΠ κατά το 2021 σε σύγκριση με το 2020.

Όπως αναφέρεται, «η μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη καταγράφηκε στην Κύπρο». Σημειώνεται επίσης ότι το 2020 τα έσοδα του κράτους από τους φόρους ανήλθαν στο 34% του ΑΕΠ (7,45 δις ευρώ), ενώ το 2021 εκτοξεύτηκαν στο 36% (8,66 δις ευρώ) κυρίως λόγω της ακρίβειας.

Σημειώνεται ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας επιβεβαιώνει τις θέσεις του ΑΚΕΛ όσον αφορά τις δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν για στήριξη των νοικοκυριών και της οικονομίας, ενώ παράλληλα διαψεύδει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία δύο νομοθεσίες για μείωση των φόρων στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα πετρελαιοειδή, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές, ωστόσο η κυβέρνηση αρνήθηκε να τις εφαρμόσει. Αντί αυτού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο βάζοντας ουσιαστικά τις νομοθεσίες στον πάγο.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά φόρων σε σχέση με το ΑΕΠ είναι η Δανία (48,8%), η Γαλλία (47%) και το Βέλγιο (46%). Από την άλλη πλευρά, προστίθεται, οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά είναι η Ιρλανδία (21,9%) και η Ρουμανία (27,3%). Αναφέρεται επίσης ότι «σε σύγκριση με το 2020, ο λόγος φόρου προς ΑΕΠ αυξήθηκε σε είκοσι κράτη-μέλη της ΕΕ το 2021, με τη μεγαλύτερη άνοδο να παρατηρείται στην Κύπρο (από 34% το 2020 σε 36% το 2021). Αντίθετα», προστίθεται, «μειώσεις καταγράφηκαν σε πέντε κράτη-μέλη, κυρίως στην Ουγγαρία (από 36,1% το 2020 σε 34% το 2021) και στην Κροατία (από 36,9% σε 35,8%).

Σημειώνεται ότι με βάση τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2023, ο οποίος ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, το 2022 τα έσοδα της κυβέρνησης θα είναι αυξημένα κατά 1,1 δις ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (από  9,9 δις ευρώ. ευρώ σε 11 δις ευρώ). Εκτιμάται επίσης ότι τα αυξημένα έσοδα θα διατηρηθούν και το επόμενο έτος, κυρίως λόγω της συνέχισης των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και ότι θα προκύψουν νέα επιπρόσθετα έσοδα ύψους 718,1 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό για το 2023 στα 11,8 δις ευρώ. Δηλαδή εκτιμάται ότι για το 2022 και το 2023 η κυβέρνηση θα έχει αυξημένα έσοδα συνολικού ύψους 2,9 δις ευρώ σε σύγκριση με το 2021.

Πληθωρισμός 8,6%

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία σε άλλη έκθεσή της, η οποία επίσης δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επισημαίνει ότι τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Κύπρο παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στο 8,6%.

Σημειώνεται ότι με βάση τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2023, οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να συνεχιστούν και την περίοδο 2024 – 2025, οδηγώντας σε ετήσια αύξηση των εσόδων του κράτους κατά 723,2 εκατ. ευρώ και 425,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Χωρίς PCR και καραντίνα οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί στην Κύπρο

Taste and Hospitality

«Η καρδιά ενός πατέρα είναι αριστούργημα της φύσης»…Αυτοί που γίνοται και μάνες

Taste and Hospitality

Νέα μαρίνα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!