Back of the House (BOH) Διοίκηση

4+1 ικανότητες ενός επιτυχημένου διευθυντή ξενοδοχείου

Μπορεί η χώρα μας να βρίθει ξενοδοχειακών μονάδων, αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως η ανέλιξη κάποιου στελέχους στη θέση του Γενικού Διευθυντή αποτελεί μια απλή όσο και συνηθισμένη διαδικασία. Απαιτείται το «πάντρεμα» μιας σειράς ικανοτήτων, πολλή και σκληρή δουλειά, δυναμική προσωπικότητα, ευθυκρισία, ταχύτητα στάθμισης δεδομένων και λήψης αποφάσεων, μεράκι και αγάπη.

Δίχως αμφιβολία, το να φτάσει κάποιος να είναι γενικός διευθυντής σήμερα στον κλάδο της φιλοξενίας, δεν είναι κάτι εύκολο. Σίγουρα απαιτείται μια… μυριάδα μοναδικών ποιοτικών χαρακτηριστικών που διαμόρφωσαν τη συνολική επαγγελματική εικόνα του υποψηφίου ώστε να ανελιχθεί και να κατέχει πλέον μια θέση που απαιτεί ταλέντο, αφοσίωση και ηγετική ικανότητα.

Δυστυχώς, όμως, στις μέρες μας και δη σε πλείστες περιπτώσεις η γνώση υποτιμάται σε σημείο τέτοιο όπως ποτέ άλλοτε! Οι δε εξωτερικές αλλαγές συμβαίνουν ταχύτερα απ’ ό,τι οι ίδιοι οι οργανισμοί είναι σε θέση να διαχειριστούν και να εφαρμόσουν στο εσωτερικό τους. Αποτέλεσμα; Οι γενικοί διευθυντές ξενοδοχείων στη συντριπτική τους πλειοψηφία να αναζητούν συνεχώς τρόπους προσαρμογής και μάθησης. Το ερώτημα που γεννάται είναι ποιες ιδιότητες τους επιτρέπουν να έχουν ακόμη πιο επιτυχημένη παρουσία σε αυτό το περιβάλλον;

Οι 4+1 ικανότητες που ακολουθούν έχουν επιτρέψει σε κορυφαίους γενικούς διευθυντές ξενοδοχείων να επιτύχουν μοναδικά αποτελέσματα και να έχουν βαθμό επίδρασης πέρα από τα αναμενόμενα. Συγκεκριμένα:

1. Οι ίδιοι δίνουν το καλό παράδειγμα

Οι «φτασμένοι» γενικοί διευθυντές δεν συνηθίζουν να παραμένουν εμμονικά προσκολλημένοι στον τίτλο τους, καθώς ασχολούνται με κάθε πτυχή της καθημερινότητας που περικλείει τη λειτουργία του ξενοδοχείου που διευθύνουν. Μάλιστα, διακρίνονται από ταπεινοφροσύνη, είναι σκληρά εργαζόμενοι, ενώ ταυτόχρονα προτιμούν να προσεγγίζουν με οπτικό τρόπο το management.

Ήτοι, να μην… κλειδαμπαρώνονται στο γραφείο τους, αλλά να γυρίζουν διαρκώς στους χώρους του ξενοδοχείου προκειμένου να βιώσουν και να «γευτούν» από μόνοι τους την εμπειρία φιλοξενίας που απολαμβάνουν οι πελάτες τους. Αυτό τους επιτρέπει να αποκτήσουν πολύτιμη γνώση σε ρεαλιστικές συνθήκες και με τον τρόπο αυτό γίνονται καλύτεροι ηγέτες. Εργάζονται σκληρά δίπλα στο προσωπικό της επιχείρησης που διευθύνουν, μιλώντας με τους πελάτες-φιλοξενούμενούς τους σε σταθερή βάση και δείχνοντας εγγύτητα με το προσωπικό και την εταιρεία.

Οι «φτασμένοι» γενικοί διευθυντές διακρίνονται από ταπει-νοφροσύνη, είναι σκληρά εργαζόμενοι, ενώ ταυτόχρονα προτιμούν να προσεγγίζουν με οπτικό τρόπο το management. Ήτοι, να μην… κλειδα-μπαρώνονται στο γραφείο τους, αλλά να γυρίζουν διαρκώς στους χώρου του ξενοδοχείου προκειμένου να βιώσουν και να «γευτούν» από μόνοι τους την εμπειρία φιλοξενίας που απολαμβάνουν οι πελάτες τους.

2. Αναλαμβάνουν την ευθύνη και σώζουν την κατάσταση

Οι γενικοί διευθυντές που σέβονται τον ρόλο τους και δίνουν αξία στην παρουσία τους σε μια ξενοδοχειακή επιχείρηση, αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επιτυχημένη λειτουργία της ομάδας τους. Μάλιστα, δεν αρκούνται απλά στο να ενδύονται τον ρόλο του σκεπτόμενου μέντορα, ο οποίος διακρίνεται από πραγματικό ενδιαφέρον για την πρόοδο και την επιτυχία κάθε μέλους της ομάδας ξεχωριστά, αλλά φροντίζουν να παρέχουν όλα εκείνα τα αναγκαία εργαλεία για την επίτευξη προόδου και αριστείας!

Υιοθετώντας μια ομαδική κουλτούρα και ένα αντίστοιχο σκεπτικό, οι επιτυχημένοι γενικοί διευθυντές κερδίζουν την εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την αποδοχή των ίδιων των μελών του προσωπικού του ξενοδοχείου.

3. Γνωστοποιούν τις υψηλές απαιτήσεις και τις προσδοκίες τους

Ένα από τα γνωρίσματα που, δυστυχώς, μας διακρίνουν ως χώρα εδώ και αρκετά χρόνια είναι η ανεκτικότητα, η αναζήτηση και η… βολή απέναντι στη μετριότητα. Παρ’ όλα αυτά, οι πραγματικά σημαντικοί γενικοί διευθυντές δείχνουν μηδενική ανοχή απέναντι στη μετριοκρατία, ξεκινώντας πρώτα από τον εαυτό τους και δευτερευόντως από το προσωπικό τους. Μάλιστα, είναι απολύτως δική τους ευθύνη να θέσουν τον τόνο και να προσδιορίσουν με ακρίβεια τις προσδοκίες τους για το ξενοδοχείο, τα υψηλά στάνταρντ της λειτουργίας του, την αναγκαιότητα ανταπόκρισης του προσωπικού σε αυτά, την αρτιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, καθώς επίσης και την επίτευξη ανώτατων επιπέδων απόδοσης.

Σε αυτή τους την προσπάθεια, έχουν ως πολύτιμο… σύμμαχο την καθιέρωση μιας συνολικής κουλτούρας απόλυτου επαγγελματισμού, με βάση την οποία οι επισκέπτες-πελάτες αισθάνονται ξεχωριστοί όσο και πολύτιμοι, ενώ τα μέλη του προσωπικού του ξενοδοχείου διέπονται από αισθήματα υπερηφάνειας σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχουν και το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο συμμετέχουν.

4. Διακρίνονται από ακεραιότητα

Η ευθύτητα, η πνευματική συγκρότηση, η ισονομία, η δικαιοσύνη, η ισορροπία και η ακεραιότητα αποτελούν βασικά γνωρίσματα της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς ενός γενικού διευθυντή που σέβεται τον εαυτό του, την επιχείρηση για την οποία εργάζεται, καθώς επίσης και τους συνεργάτες-εργαζομένους σε αυτήν. Είναι μαθηματικώς βέβαιο πως οι «φτασμένοι» και αποδεκτοί γενικοί διευθυντές φέρονται σε όλους με αξιοπρέπεια και σεβασμό, ανεξαρτήτως της θέσης που καλύπτουν ή των καθηκόντων που επιτελούν. Την ίδια στιγμή, είναι άμεσοι και ξεκάθαροι στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν, μεταφέροντας δίχως «στρογγυλέματα» τα μηνύματά τους.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο που τους κάνει να ξεχωρίσουν από τους πολλούς είναι πως ουδέποτε διστάζουν να αναλάβουν την ευθύνη των αποφάσεων και των πράξεών τους, δίχως να αναζητούν διαρκώς εξιλαστήρια θύματα ή «φτηνές» δικαιολογίες.

5. Διαρκώς εμπλουτίζουν το γνωστικό τους «οπλοστάσιο», μαθαίνουν και εξελίσσονται

Αποτελεί γεγονός πως η επίτευξη της επιτυχίας αποτελεί μια αέναη διαδικασία, καθώς δύσκολα μπορεί να θεωρήσει κάποιος πως έχει βρει την απόλυτη καταξίωση βιώνοντας τη μέγιστη επιτυχία. Υπό αυτό το πρίσμα οι γενικοί διευθυντές όταν βρεθούν στο peak της καριέρας τους, αναγνωρίζουν γρήγορα και με άνεση, επιβραβεύοντας μάλιστα την επιτυχία, ωστόσο διαρκώς πιέζουν και ωθούν για την επίτευξη μεγαλύτερης βελτίωσης.

Παράλληλα, έχουν επίγνωση του πεδίου του ανταγωνισμού, προσπαθούν να είναι ενημερωμένοι για τις τάσεις που διέπουν την αγορά τους, ενώ την ίδια στιγμή δεν φοβούνται την καινοτομία, καθώς επιδιώκουν να την υλοποιήσουν και την εφαρμόσουν στην επιχείρηση που διευθύνουν.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο που τους κάνει να ξεχωρίσουν από τους πολλούς είναι πως ουδέποτε διστάζουν να αναλάβουν την ευθύνη των αποφάσεων και των πράξεών τους, δίχως να αναζητούν διαρκώς εξιλαστήρια θύματα ή «φτηνές» δικαιολογίες.

Χαρακτηρίζονται από έντονη φιλομάθεια σε ό,τι έχει να κάνει με την επέκταση των γνωστικών τους οριζόντων και να την εκμάθηση στρατηγικών, θεωριών, τακτικών, ακόμη και βέλτιστων πρακτικών που με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά ώστε ένας οργανισμός να μπορέσει να βρεθεί στο αμέσως επόμενο επίπεδο της δραστηριοποίησής του. Κι αυτό, προς όφελος του συνόλου των εμπλεκόμενων πλευρών.

Συμμετέχοντας μάλιστα ενεργά σε ευκαιρίες που άπτονται της κατάρτισής τους και κατ’ επέκταση συνδέονται με την επαγγελματική εξέλιξή τους, είναι αυτομάτως σε θέση να ξεφύγουν λίγο από τη ρουτίνα και την πίεση της καθημερινότητας και των ανάλογων υποχρεώσεων. Εκτίθενται σε νέους τρόπους και εν γένει ρεύματα σκέψης και μοιράζονται εμπειρίες, cases και βέλτιστες πρακτικές με συναδέλφους τους απ’ ολόκληρο τον κόσμο.

tourmarket

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ralf Teckentrup: Ο εκκεντρικός κ. «Tecke» που πρόλαβε τις απεργίες

Taste and Hospitality

Τριώδιο: Καρδιά του η Τσικνοπέμπτη, ψυχή του το Καρναβάλι…της Λεμεσού!

Taste and Hospitality

Το Σύνδρομο της Κατάθλιψης μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!