Διοίκηση Πρόσωπα

Γιάννης Καρακάσης – Master of Wine: Μια πορεία γεμάτη διακρίσεις

Ο Γιάννης Καρακάσης MW είναι ένας από τους 394 Master of Wine στον κόσμο, τίτλος που θεωρείται ο κορυφαίος στην οινική βιομηχανία. Μετά από 21 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό υπηρετώντας ως Αξιωματικός σε διάφορους τύπους πολεμικών πλοίων αλλά και πετώντας ελικόπτερα ως πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού στρέφεται στη μεγάλη του αγάπη το κρασί. Το 2015 κατακτά τον τίτλο του Master of Wine.

O Γιάννης γράφει, συμβουλεύει και εκπαιδεύει για το κρασί. Δημιούργησε το αγγλόφωνο blog, karakasis.mw, το οποίο συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην επικοινωνία του ελληνικού αλλά και κυπριακού κρασιού στον κόσμο. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων: Tο ηλεκτρονικό βιβλίο: «The Vineyards and Wines of Greece» 2017 (αγγλική έκδοση) και «Τα Φυσικά Κρασιά στην Ελλάδα» που δημοσιεύθηκε το 2018. Είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων group ξενοδοχείων και εστιατορίων, και συνιδρυτής της First Growth Wine School στην Κύπρο. Είναι ιδρυτής επίσης της καινοτόμου πλατφόρμας ανάδειξης και εξωστρέφειας του ελληνικού κρασιού 50 Great Greek Greek Wines.

Πόσα χρόνια σας πήρε για να γίνετε Μaster of Wine;

Tέσσερα χρόνια, ξεκίνησα το 2011 τις σπουδές μου και τελείωσα στους δύο πρώτους από την σειρά μας. Mελετούσα και δοκίμαζα 6-8 ώρες καθημερινά και όταν λέω καθημερινά εννοώ και Σαββατοκύριακα, γιορτές και επετείους.

Πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση στο χώρο της φιλοξενίας;

Θα έλεγα ότι είναι κομβική. Χωρίς ουσιαστική εκπαίδευση δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα προϊόν με τις ιδιαιτερότητες του κρασιού. Δεν μπορούμε ούτε καν να το επικοινωνήσουμε, πολύ περισσότερο να κάνουμε upselling. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα WSET, (το οποίο με φέρνει και στην Κύπρο μέσω της σχολής First Growth ) μπορεί να βοηθήσει τόσο τον Κύπριο επαγγελματία όσο και τον κονοσέρ.

Πείτε μας περισσότερα για την αποστολή του First Growth

Με το First Growth που είναι πιστοποιημένος πάροχος WSET εκπαίδευσης δίνουμε ουσιαστική και πιστοποιημένη εκπαίδευση με παγκόσμια αναγνώριση. Οι εξετάσεις γίνονται μέσω Αγγλίας, δεν υπάρχουν ποτέ «sos» θέματα και το πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο. Δικαίως θεωρείται ότι κάνει τη διαφορά στο χώρο της οινικής βιομηχανίας. Για παράδειγμα το LEVEL 1 στοχεύει στην απόκτηση μιας βασικής εξοικείωσης με τα κύρια είδη και στυλ κρασιών. Με το πέρας του, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να απαντούν σε ερωτήσεις πελατών και να παρέχουν συμβουλές για το σερβίρισμα του κρασιού. Χωρίς αυτό κάποιος που εργάζεται στο χώρο του κρασιού είναι σαν να προσπαθεί να οδηγήσει αυτοκίνητο χωρίς δίπλωμα. Παράλληλα διδάσκουμε Level 2 και ετοιμαζόμαστε για Level 3.

Τι αλλαγές βλέπετε στην οινική βιομηχανίας μετά Covid-19 εποχή;

Αυτό είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα γιατί δεν υπάρχουν ακόμα πλήρη δεδομένα αλλά θα υπάρχει μία επιτάχυνση στις αλλαγές. Και σίγουρα μία στροφή στο digital. Τον τελευταίο καιρό για παράδειγμα οι πωλήσεις οίνου on line στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 300%. Καλούμαστε όχι μόνο να προσαρμοστούμε αλλά και να κάνουμε καινοτομίες. Σ’ αυτό το πνεύμα ανακοινώσαμε και το πρώτο On-Line WSET Level 1 στις αρχές Ιουνίου. Το ίδιο μάθημα, τα ίδια κρασιά σε ένα virtual περιβάλλον κάτι για το οποίο είμαι πολύ ενθουσιασμένος. 

Πως κρίνεται την πορεία του κυπριακού κρασιού;

Μπορούμε να μιλάμε πολύ ώρα για αυτό. Έχοντας περπατήσει τα περισσότερα terroir θα έλεγα ότι είναι το τελευταίο «κρυμμένο» μυστικό του ευρωπαϊκού αμπελώνα. Αξίζει όλοι μαζί να το κάνουμε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Με πολύ μεγάλη χαρά πάντα θα το υποστηρίζω όπως έκανα από την πρώτη στιγμή που το «γνώρισα».

Τι θα συμβουλεύατε τους φίλους ή και επαγγελματίες του κρασιού;

Η γνώμη μου είναι ότι η προσπάθεια πάντα αμείβεται και ότι όσο πιο σκληρή είναι αυτή τόσο πιο γλυκιά είναι η ανταμοιβή. Τίποτα δεν χαρίζεται σε κανένα μας, όλα είναι θέμα θέλησης και επένδυσης χρόνου και χρημάτων.

Αποκλειστική συνέντευξη: Νικολέτα Χρήστου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Οι προθέσεις των αεροπορικών εταιριών σ’ ότι αφορά στις τιμές των εισιτηρίων (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

Taste and Hospitality

Νέος CEO της TheSoul Publishing ο Arthur Mamedov

Taste and Hospitality

Η «εποχή του πελάτη» στις επιχειρήσεις εστίασης

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!