Γεύσεις Πρόγευμα Συμβουλές από τους Ειδικούς

Ποιο είναι το καλύτερο φυτικό γάλα για τα παιδιά

Όταν έχεις σκοπό να μεγαλώσεις ένα παιδί vegan, ίσως η πρώτη σου απορία να είναι ποιο είναι το καλύτερο φυτικό γάλα για τα παιδιά – όσο αφορά στη θρεπτική του αξία. Πριν όμως από αυτό ας απαντήσουμε στο ερώτημα αν τα νήπια χρειάζεται να πίνουν γάλα.

Για τα νήπια και τα μικρά παιδιά, το γάλα είναι σημαντικό γιατί περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη τους.

Εκτός από το ότι περιέχει πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες, το γάλα παρέχει πολλά μικροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τα παιδιά όπως:

Ασβέστιο
Βιταμίνη D
Βιταμίνη Α
Ψευδάργυρος
Βιταμίνη Β12 και πολλά άλλα!

Χρειάζονται όμως οπωσδήποτε τα παιδιά να πίνουν γάλα; Η απάντηση είναι όχι! Είναι δυνατό να ληφθούν αυτά τα θρεπτικά συστατικά, που προανέφερα, μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής στερεών τροφών.

Ποιο είναι το καλύτερο φυτικό γάλα για τα παιδιά

Πέφτοντας πάνω σε ένα άρθρο της kids.eat.in.color βρήκα ωραίες πληροφορίες που αξίζει να τις μοιραστώ μαζί σου.

Προς το παρόν, υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις μη-ζωικού γάλακτος, που παρέχουν παρόμοιες ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους με το ζωικό γάλα: το γάλα σόγιας και το γάλα πρωτεΐνης μπιζελιού (αυτό που εν συντομία το λέμε γάλα αρακά). Η αμέσως επόμενη καλή επιλογή είναι το γάλα βρόμης. Το γάλα αμυγδάλου, ρυζιού και καρύδας (όταν λέω καρύδας εννοώ αυτό που είναι στην χάρτινη συσκευασία και όχι στην κονσέρβα) δεν είναι κατάλληλα για βασικά ροφήματα για τα νήπια, διότι είναι χαμηλά σε πρωτεϊνη ή/και λιπαρά.ποιο φυτικό γάλα είναι καλύτερο για τα παιδιά

Mae Mu/ Unsplash

Γάλα Σόγιας

Το γάλα σόγιας είναι ίσως η πιο γνωστή εναλλακτική μη-ζωική λύση.

Όσον αφορά τις πρωτεΐνες, τα λιπαρά και τις θερμίδες, το μη ζαχαρούχο γάλα σόγιας είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή για νήπια και παιδιά: Ανάλογα με τη μάρκα έχει:

7 γραμμάρια πρωτεΐνης
4 γραμμάρια λιπαρά
3 γραμμάρια υδατάνθρακες
300 mg ασβεστίου
150 mcg βιταμίνη Α
3 mcg βιταμίνη D

Μία συμβουλή είναι να επιλέξεις ένα γάλα σόγιας που είναι απλή γεύση ή χωρίς ζάχαρη, και εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνες Α και D.

Είναι ιδανικό για τα νήπια να έχουν περιορισμένα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή τους. Πολλά γάλατα σόγιας με «original» γεύση περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, οπότε φρόντισε να ελέγξεις την ετικέτα τους.ποιο φυτικό γάλα είναι καλύτερο για τα παιδιά

Adrienne Leonard/ Unsplash

Γάλα Πρωτεϊνης Μπιζελιού

Μπορεί να το έχεις ακούσει ως “γάλα αρακά”, αλλά στην πραγματικότητα είναι φτιαγμένο από φάβα, εμπλουτισμένο με πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά και περιέχει πυκνωτικά, έλαια και αρώματα για να δημιουργήσει μια κρεμώδη εμπειρία που μοιάζει με γάλα.

Αυτή η εναλλακτική λύση γάλακτος κερδίζει δημοτικότητα επειδή είναι μια εναλλακτική λύση μη-ζωϊκού που περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης, λίπους και ασβεστίου και είναι επίσης χωρίς σόγια, ξηρούς καρπούς και γλουτένη.

Ανάλογα με τη μάρκα, 1 φλιτζάνι άγλυκο εμπλουτισμένο γάλα πρωτεΐνης μπιζελιού περιέχει περίπου:

8 γραμμάρια πρωτεΐνης
4,5 γραμμάρια λιπαρά
1 γραμμάριο υδατάνθρακες
440 γραμμάρια ασβεστίου
110 mcg βιταμίνη Α
6 mcg βιταμίνη D

Αν το προτιμήσεις, βρες ένα χωρίς ζάχαρη και εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνες A και D.

Γάλα Βρόμης

Τα γάλατα βρόμης ποικίλλουν ως προς το θρεπτικό περιεχόμενο ανάλογα με τη μάρκα.

Ανάλογα με τη μάρκα, 1 φλιτζάνι ενισχυμένο γάλα βρόμης χωρίς ζάχαρη περιέχει περίπου:

3 γραμμάρια πρωτεΐνης
9 γραμμάρια λιπαρά
15 γραμμάρια υδατάνθρακες
350 mg ασβεστίου
160 mcg βιταμίνη Α
3,6 mcg βιταμίνης D

Το γάλα βρόμης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ρόφημα για νήπια μόνο περιστασιακά, επειδή είναι χαμηλό σε πρωτεΐνη.ποιο φυτικό γάλα είναι καλύτερο για τα παιδιά

Αναζήτησε ένα φυτικό ρόφημα με πέντε συστατικά που ξέρεις τι σημαίνουν. Επίσης, αναζήτησε ένα ρόφημα χωρίς ΗΛΙΕΛΑΙΟ ή ΚΡΑΜΒΕΛΑΙΟ. Μην πίνεις λάδια.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός καλού ροφήματος είναι: φασόλια σόγιας, νερό, θαλασσινό αλάτι, φύκια. Πολλά προσθέτουν και σιρόπι αγαύης, βιολογική ζάχαρη ζαχαροκάλαμου, χαρουπόμελο (όλα αυτά είναι ζάχαρες όπως και το μέλι και η μελάσα). Αυτά είναι οκ (αρκεί να ελέγχεις την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα).

Μια άλλη γρήγορη συμβουλή είναι ότι τα σουπερμάρκετ στην πλειοψηφία τους πουλάνε γάλατα με σταθεροποιητές, επιπρόσθετα έλαια, γαλακτωματοποιητές κ.α. Δεν τα χρειάζεσαι αυτά.

Και το πιο σημαντικό: δε χρειάζεται να αντικαταστήσεις το ζωικό γάλα, γιατί ποτέ δεν προοριζόταν για εσένα!

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Tα ποτά των γιορτών – Τα κοκτέιλ και οι συνταγές τους

Πόσο αντέχουν τα βραστά κόκκινα αυγά στο ψυγείο;

Taste and Hospitality

Αφράτα γιαγιαδίστικα κουλουράκια – Το μυστικό με την ζάχαρη άχνη

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!