Πρόσωπα Φιλοξενία

Σ. Περδίος: Η Κύπρος μπορεί να διαπρέψει στον ιατρικό τουρισμό

Σε κινήσεις για την ανάπτυξη στην Κύπρο του τουρισμού υγείας και ευεξίας προχωρεί το αρμόδιο υφυπουργείο Τουρισμού. Προς το σκοπό αυτό, ο υφυπουργός Σάββας Περδίος βρίσκεται στην Ουγγαρία, όπου αύριο θα υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης με τις αρχές της χώρας με στόχο την προώθηση του συγκεκριμένου είδους τουρισμού.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο υφυπουργός Σάββας Περδίος ανέφερε ότι η Ουγγαρία θεωρείται προηγμένη χώρα σε αυτή την μορφή τουρισμού και για το λόγο αυτό η Κύπρος θέλει να αποκτήσει αυτή την τεχνογνωσία ώστε να την εφαρμόσει στη δική της περίπτωση.

Παράλληλα, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί θα βοηθήσει ενόψει και της προκήρυξης του σχεδίου για τη δημιουργία υποδομών σε ξενοδοχεία για παροχή υπηρεσιών υγείας, ευεξίας, ιατρικού τουρισμού και υποβοηθούμενης διαβίωσης, το οποίο έχει περιληφθεί στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Κύπρος μπορεί να διαπρέψει σε αυτό το είδος τουρισμού ανέφερε ο κ. Περδίος καθώς υπάρχουν τα εχέγγυα για να υπάρξει μια πετυχημένη πορεία, την ίδια ώρα που η περίθαλψη στην Ευρώπη κοστίζει ακριβά. Ο κόσμος μπορεί να έρχεται στο νησί μας για επέμβαση στα νοσοκομεία μας και ακολούθως μπορεί να διαμένει σε κάποιο ξενοδοχείο κατά την περίοδο αποκατάστασης και να πραγματοποιεί και μερικές μέρες διακοπές. Το κλίμα μας είναι πολύ καλό, υπάρχει ηλιοφάνεια τις περισσότερες μέρες του έτους, η θερμοκρασία των θαλασσών μας βρίσκεται ολόχρονα σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ και η ποιότητα του αέρα είναι πολύ καλή.

Ο υφυπουργός Τουρισμού είχε συναντήσεις με οργανωτές ταξιδίων στην Ουγγαρία όπου και τους ενημέρωσε για τις κινήσεις και αποφάσεις που λαμβάνονται στην Κύπρο με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ προηγουμένως είχε βρεθεί στη Βιέννη για επαφές στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Πέραν των πιο πάνω, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Περδίος ανέφερε οι τουριστικές αφίξεις από την ουγγρική αγορά καταγράφουν αύξηση 63%, σε σύγκριση με το 2019, ενώ από την Αυστρία καταγράφουν αύξηση 53%. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο καταγράφουν οι αφίξεις από την Πολωνία με 130%. Ακολουθεί  η Γαλλία με 105%, ενώ από τη Δανία καταγράφηκε άνοδος 63% και 28% από τη Γερμανία. Μάλιστα, διαψεύδονται εκτιμήσεις ότι οι αφίξεις από την Πολωνία θα επηρεάζονταν αρνητικά λόγω της γειτνίασης της χώρας με την εμπόλεμη ζώνη.

Χειμερινοί μήνες

Σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες, ο κ. Περδίος είπε πως με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις οι κρατήσεις των επόμενων μηνών θα είναι από μεμονωμένους ταξιδιώτες και ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής (last minute).

Ο κ. Περδίος σημείωσε, ωστόσο, ότι διατηρούνται οι πτήσεις πολλές εκ των οποίων αφορούν τον Δεκέμβριο. Όπως ανέφερε θα υπάρξουν 65 πτήσεις εβδομαδιαίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, 38 από το Ισραήλ, 25 από τη Γερμανία, 23 από την Πολωνία, 13 από τον Λίβανο, 13 από την Αυστρία, 13 από τη Ρουμανία, 13 από τη Βουλγαρία, 10 από Ουγγαρία, 8 από Ιταλία, και από 6 από τη Σερβία και τη Γαλλία.

«Πτήσεις έχουμε, και μάλιστα το πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών φτάνει τα επίπεδα του 2019 το φετινό χειμώνα», είπε ο κ. Περδίος, επισημαίνοντας πως αν ληφθεί υπόψη ότι οι πτήσεις δεν περιλαμβάνουν τη ρωσική αγορά αυτό «σημαίνει ότι οι πτήσεις από την ΕΕ είναι πιο πολλές από το 2019».

Προοπτικές 2023

Ερωτηθείς για τις προοπτικές του 2023, ο Σάββας Περδίος ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το Υφυπουργείο θα αναμένει το τέλος της φετινής χρονιάς προκειμένου να καταρτίσει τους στόχους για το επόμενο έτος.

Με τις αφίξεις, παρά την απώλεια της ρωσικής αγοράς, να ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου και να βρίσκονται κοντά στο 80% των αντίστοιχων αφίξεων του 2019, της χρονιάς ρεκόρ του κυπριακού τουρισμού, ο Υφυπουργός Τουρισμού τόνισε πως δεν μπορεί πλέον το 2019 να θεωρείται η βάση σύγκρισης λόγω της νέας πραγματικότητας που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Δεν μπορεί να γίνεται η σύγκριση με βάση το 2019 διότι απουσιάζει η ρωσική αγορά. Η νέα πραγματικότητα έχει περισσότερη σχέση με το 2022. Θα κάνουμε πολλά χρόνια να δούμε τους αριθμούς του 2019 όσον αφορά τη ρωσική αγορά», εκτίμησε ο κ. Περδίος.

Πάντως, αναγνώρισε πως το 2023 θα είναι άλλη μια δύσκολη χρονιά, για να τονίσει, ωστόσο ότι, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ταξιδέψει ο κόσμος λόγω ης ακρίβειας». Οι εκτιμήσεις και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνολικές τουριστικές αφίξεις θα σταθεροποιηθούν μεταξύ 75% και 80% του 2019, είπε.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Πάφος: Η κατακόμβη της Αγίας Σολομονής – Η μάνα που έγινε Άγια

Taste and Hospitality

Ποια είναι η πιο παλιά κατοικημένη πόλη του κόσμου;

Taste and Hospitality

Η μοναδική Κύπρια μέλος των «Les toques Françaises», αναλαμβάνει νέα υψηλή θέση στο Συν.Αρχιμαγείρων

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!