Νέα Νεα της Αγορας

Χορηγίες εώς €40.000 σε 18 επιχειρήσεις στην παλιά Λευκωσία

Στην ανακοίνωση των κυβερνητικών χορηγιών, ύψους 700,000 χιλ. ευρώ, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας περιοχών πράσινης γραμμής προέβη την Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021 ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, του αναπληρωτή Επάρχου Λευκωσίας Ανδρέα Χ’’Πάκκου, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων των επιχειρήσεων που εξασφάλισαν τη χορηγία.

Ο Δήμος Λευκωσίας πραγματοποίησε λιτή εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο κατά την οποία ανακοινώθηκαν οι επιχειρήσεις που εξασφάλισαν χορηγία έως 40,000 ευρώ η κάθε μία.

Δεκαοκτώ επιχειρήσεις αναμένεται να δραστηριοποιηθούν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην εντός των τειχών πόλη σε τομείς όπως δημιουργία εκθεσιακών χώρων, καταστήματα, υπηρεσίες τρισδιάστατης εκτύπωσης, εργαστήρια και γκαλερί, υπεραγορά, αρχιτεκτονικά γραφεία, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κ.α.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση  ο Δήμαρχος Λευκωσίας τόνισε πως ο Δήμος εδώ και δεκαετίες εργάζεται αι στηρίζει ενέργειες πλησίον της πράσινης γραμμής. «Τυχόν αποψίλωση ή εγκατάλειψη της περιοχής ισοδυναμούσε με έμμεση παραδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής» είπε για να προσθέσει ότι «ο Δήμος δεν εγκαταλείπει την εντός των τειχών Λευκωσία».

Ο κ. Γιωρκάτζης αναφέρθηκε στα έργα που υλοποίησε ο Δήμος υποδεικνύοντας ότι η προαγωγή της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του πολιτισμού αποτελεί βασικό άξονα της στρατηγικής του Δήμου. «Σ’ αυτό το πλαίσιο λήφθηκε η απόφαση για τη μεταφορά του Δημαρχείου στο ιστορικό κέντρο της πόλης», είπε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη προοπτική που δημιουργεί στην περιοχή η λειτουργία του Κέντρου Έρευνας CYENS, η ανάπτυξη των πολιτιστικών υποδομών του Δήμου καθώς και η απόφαση για τη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο κτήριο της Φανερωμένης και η δημιουργία φοιτητικών εστιών στην παλιά πόλη.

«Στοχεύουμε στη δημιουργία στενότερων δεσμών μεταξύ επιστημόνων, επιχειρηματιών και τοπικών αρχών προς καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας και δημιουργικότητας καθώς και στην υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας με τη μεταφορά γνώσεων, κατάρτισης και τεχνολογικών λύσεων για την ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Γιωρκάτζης.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση « ότι οι προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή είναι εμφανείς και πως δεν είναι τυχαίος ο μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που διεκδίκησαν τη χορηγία για δραστηριοποίηση στην εντός των τειχών πόλη».

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του Σχεδίου Χορηγιών σε σχέση με την αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλη, επισημαίνοντας ότι υποβλήθηκαν 58 αιτήσεις. «Εγκρίθηκαν 18 από αυτές τις αιτήσεις στα όρια του Δήμου Λευκωσίας και επιχορηγούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών με το ποσό των 700,000 ευρώ», είπε.

Ο κ. Νουρής σημείωσε παράλληλα ότι η ενίσχυση των ακριτικών περιοχών των Δήμων Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου θα συνεχιστεί με το Σχέδιο Αναζωογόνησης / Αναβίωσης περιοχών πράσινης γραμμής και με ένα συνολικό προϋπολογισμό περίπου 12 εκατ. ευρώ.

Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επιχορηγήσει πέραν των ιδιωτικών επιχειρήσεων και έργα υποδομής συνολικής αξίας 11 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 9 εκατ. ευρώ αφορούν έργα στην επικράτεια του Δήμου Λευκωσίας.

«Μαζί με τον Δήμαρχο Λευκωσίας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης θέλουμε να υλοποιήσουμε ένα κοινό όραμα.  Θέλουμε να δούμε την Λευκωσία μας να μετατρέπεται σε μια σύγχρονη πόλη, ένα ελκυστικό προορισμό, τον οποίο θα χαρακτηρίζει η αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, με έντονη την προσέλκυση επισκεπτών και κατοίκων στο ιστορικό κέντρο, με πλήρη αξιοποίηση των δημοσίων κτηρίων και ενθάρρυνση της νεανικής δραστηριότητας», είπε τέλος.

Στόχοι Σχεδίου

Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο Χορηγίας για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας εντάσσεται στο τετραετές Πρόγραμμα Αναζωογόνησης  / Αναβίωσης Περιοχών Πράσινης Γραμμής Λευκωσίας (2017 – 2020) του Υπουργείου Εσωτερικών και είχε, μεταξύ άλλων, τους εξής στόχους:

• Προσέλκυση σε επιλεγμένες περιοχές – δέκτες του Προγράμματος Αναζωογόνησης Πράσινης Γραμμής νέων επιχειρήσεων των οποίων η δραστηριότητα είναι εκ των προτέρων καθορισμένη.

• Ενθάρρυνση υφισταμένων επιχειρήσεων να μετακινηθούν στις περιοχές εφαρμογής του Σχεδίου με στόχο την κοινωνικοοικονομική αναβάθμιση των περιοχών που γειτνιάζουν με την Πράσινη Γραμμή.

• Παρότρυνση επιχειρήσεων που λειτουργούν ήδη στις περιοχές που εντάσσονται στο Πρόγραμμα να επεκτείνουν τις κτηριακές τους εγκαταστάσεις ώστε να είναι εξελίξιμες και ανταγωνιστικές.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Φωνάζουν για το SafePass και οι Επώνυμες Αλυσίδες Εστίασης

Taste and Hospitality

Ο Καδής έχει πλάνα για έργα σε Κάμπο -Τσακκίστρας και ΠύργοΤηλλυρίας

Taste and Hospitality

Ανάσα €8 εκατ. για ταξιδιωτικούς πράκτορες στην Κύπρο

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!