No category

Τέλειος καφές στο σπίτι: Τα 7 καλύτερα tips για κάθε ερασιτέχνη barista

Καφές. Η αγαπημένη πρωινή -και όχι μόνο- συνήθεια. Αν βγείτε στον δρόμο και ρωτήσετε τυχαία δέκα άτομα για τα αγαπημένα τους μικρά, καθημερινά rituals, τουλάχιστον οι έξι στις δέκα απαντήσεις που θα πάρετε πίσω, θα είναι «ο καφές».

Άλλωστε είναι γνωστό ότι πίνουμε πολύ καφέ. Στη χώρα μας έχουμε συνδέσει τον καφέ με τις πιο σημαντικές στιγμές της καθημερινότητάς μας. Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Ερευνες έχουν δείξει πως η πλειοψηφία καταναλώνει δύο ή και περισσότερους καφέδες την ημέρα.

Τα τελευταία χρόνια η παρασκευή σωστού και ποιοτικού καφέ στο σπίτι έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. Κι όχι αδίκως!

Η αγορά προσφέρει τεράστια γκάμα από διαφορετικές ποικιλίες καφέ, από κάθε γωνιά του κόσμου και με ενδιαφέρουσες επεξεργασίες. Οι μηχανές καφέ και δυνατότητες που αυτές προσφέρουν είναι πολλές και η περίπτωση να καταφέρει κάποιος να κάνει καφέ υψηλού επιπέδου στο σπίτι δεν είναι -πια- ένας ανέφικτος στόχος.

Εμείς σας παρουσιάζουμε τα επτά καλύτερα tips για τον τέλειο καφέ στο σπίτι, ώστε να απελευθερώσετε τον barista που κρύβετε μέσα σας!

Ξεκινάμε από τα βασικά

Ο καφές έχει συνταγή, με συγκεκριμένες αναλογίες γραμμαρίων και ποσότητας νερού, και παρασκευάζεται σε συγκεκριμένο χρόνο εκχύλισης, οπότε όλα πρέπει να είναι ελεγχόμενα και να έχουμε εξαρτήματα όπως η ζυγαριά και το χρονόμετρο.

Στον καφέ φίλτρου, μια βασική αναλογία είναι 6 γρ. καφέ / 100ml. Στον espresso προτείνονται 18 γρ. που αποδίδουν 40 γρ. καφέ.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ο καφές είναι πολυκαιρισμένος, μπορεί να χρειαστούν περισσότερα γραμμάρια για να έχουμε την επιθυμητή ένταση.

Ο αγαπημένος espresso!

Ξεκινάμε από τα κλασικά και αγαπημένα! Από τον espresso, τον καφές που λατρεύει όλος ο κόσμος και φυσικά αποτελεί τον πιο δημοφιλή καφέ στην Ελλάδα!

Ο espresso προκύπτει από μια συγκεκριμένη διαδικασία εκχύλισης όπου καυτό νερό περνάει με πίεση μέσα από συμπιεσμένη σκόνη αλεσμένων κόκκων καφέ. Τα διάφορα αρώματα και οι επιγεύσεις προκύπτουν από την ποικιλία του καφέ και από το καβούρδισμα.

Έχετε μηχανή;

Εφόσον λοιπόν προμηθευτείτε την μηχανή, τότε τα πράγματα είναι απλά! Επιλέγετε τα αγαπημένα σας χαρμάνια σε κόκκους ή αλεσμένο καφέ και φτιάχνετε ένα κανονικό εσπρέσο ή decaf με σχεδόν επαγγελματικό αποτέλεσμα!

Αν εναλλακτικά έχετε μηχανή με κάψουλες τότε μπορείτε και πάλι να φτιάχνετε τον espresso σας με πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα μέσα σε δευτερόλεπτα! Κι εδώ έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε μια τεράστια ποικιλία από κάψουλες από διαφορετικά χαρμάνια, ένταση και φυσικά επίγευση.

Κι αν δεν έχετε μηχανή;

Αν δεν έχετε μηχανή δεν χάθηκε ο κόσμος. Για να φτιάχνετε τον espresso μπορείτε να προμηθευτείτε ένα πολύ οικονομικό μπρίκι espresso και με λίγη εξάσκηση στα barista skills σας να απολαμβάνετε τον αγαπημένο σας καφέ κάθε μέρα.

Προσθέστε νερό στο κάτω μέρος της συσκευής και το καλαθάκι με τον καφέ και αφήστε το να ζεσταθεί για λίγα λεπτά συνήθως 2 με 2μιση λεπτά

Κάντε τον espresso, cappuccino

Πώς θα κάνουμε τον espresso, cappuccino; Απλώς θα προσθέσουμε αφρόγαλα. Και πώς θα φτιάξουμε το τέλειο αφρόγαλα στο σπίτι, θα αναρωτιέστε…

Η πρώτη συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσετε πλήρες γάλα το οποίο θα βγάλετε εκείνη τη στιγμή από το ψυγείο.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε το ακροφύσιο της μηχανής σας πλάγια μέσα στην κανάτα με το γάλα, λίγο κάτω από την επιφάνειά του.

Μόλις ετοιμαστεί το αφρόγαλα, χτυπήστε ελαφρώς την κανάτα στον πάγκο και αφήστε την να κάτσει για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Bonus tip: Για freddo cappuccino, εκτός από κρύο γάλα, φροντίστε να είναι και το σέικερ στην κατάψυξη πριν αρχίσετε να χτυπάτε το γάλα.

Ο καλύτερος Γαλλικός!

Αν και στον Γαλλικό καφέ μπορείτε να κάνετε πολύ λίγες παρεμβάσεις στην καφετιέρα σας, υπάρχουν κι εδώ μικρά tips, με την οποία θα καταλάβετε αμέσως τη διαφορά στη γεύση.

Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 90 και 96 βαθμών Κελσίου, ενώ τo μεταλλικό φίλτρο είναι προτιμότερο του χάρτινου, καθώς παράγει καφέ με πλουσιότερο άρωμα και πιο γεμάτη γεύση.

Αν φτιάχνετε γαλλικό σε καφετιέρα, φροντίστε η μηχανή να είναι πάντα καθαρή.

Bonus tip: Αν το νερό στην περιοχή σας είναι αρκετά «σκληρό» τότε να προτιμάτε το εμφιαλωμένο κατά την παρασκευή του καφέ.

Ελληνικός… σταθερή αξία

Ο ελληνικός καφές θέλει μαεστρία και συνεχές ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά.

Μόλις δείτε τον καφέ να φουσκώσει απομακρύνετε το μπρίκι από τη φωτιά και μυρίστε το πλούσιο άρωμά του, καθώς τον βάζετε αργά – αργά στην κούπα.

Bonus tip: Υπάρχει και η επιλογή του ηλεκτρικού μπρικιού, το οποίο μπορεί να χαλάει το… τελετουργικό, όμως γλιτώνετε σχεδόν τον μισό χρόνο.

Ακόμα κι φραπές θέλει προσοχή

Πόσο δύσκολο να είναι, σκέφτεστε. Κι όμως, ακόμα και ο φραπές έχει τα «μυστικά» του.

Για ένα ποτήρι φραπέ, η τυπική δοσολογία καφέ είναι δύο κουταλιές του γλυκού.

Η ποσότητα του νερού δεν πρέπει να ξεπερνά το 30ml, διαφορετικά η ποσότητα του αφρού θα είναι πολύ μεγάλη.

Προτιμήστε το συμπυκνωμένο γάλα αντί για το φρέσκο. Bonus tip: Χρησιμοποιήστε λίγα και μεγάλα παγάκια αντί για πολλά μικρά. Τα μικρά λιώνουν πολύ πιο γρήγορα και ο καφές νερουλιάζει.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αρχίζουμε με 40αρια και ανεβαίνει ο υδράργυρος

Taste and Hospitality

Επιχειρήσεις: Το Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής των Εργασιών

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!