Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

«Στον αναπνευστήρα» oι επιχειρήσεις: H κρίση θέλει πλάνο και βεβαιότητα

Η οικονομική κρίση, που θα πλήξει τον κόσμο γενικά, έχει δημιουργήσει νέα διλήµµατα στον επιχειρηματικό κόσμο. Η απότομη στροφή στην κρίση µετά από µία περίοδο ανάπτυξης, έφερε αναστάτωση στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Κάποια από τα ποικίλα και πολύπλοκα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε περίοδο κρίσης, είναι η ανεργία, η χαμηλή παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και πιο πολύ η “επενδυτική άπνοια”.

Είναι γνωστό, ότι η στρατηγική επιλέγεται µετά από  ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος, η οποία βοηθάει να ανακαλυφθούν οι απειλές και οι ευκαιρίες, οι προοπτικές κέρδους και η ανταγωνιστική θέση. Η επενδυτική ανάκαµψη αποτελεί την εξάλειψη πολλών προβληµάτων και αυτό γίνεται κατανοητό αν σηµειώσουµε τη σχέση µε άλλα προβλήµατα, όπως για παράδειγµα την ανεργία. Η επενδυτική άπνοια πρέπει να γίνει επενδυτικός άνεµος προκειµένου να περάσει αναίµακτα, χωρίς να αφήσει τα σηµάδια της στη γενιά που την υφίσταται όπως και στις επόµενες που ακολουθούν.

Από µια περίοδο ανάπτυξης περάσαμε σε µια απότομη πτώση.

Σήµερα, η ζήτηση έχει ήδη περιορισθεί, προκαλώντας συρρίκνωση της παραγωγής, της απασχόλησης, των εισοδηµάτων κ.λπ. και ανοίγοντας τον φαύλο κύκλο.

Κάθε μικρομεσαία επιχείρηση καλείται σήμερα να ανταπεξέλθει και να βγει, αν όχι αλώβητη, τουλάχιστον µε τις λιγότερο δυνατές απώλειες από αυτήν τη δοκιμασία. Πολλές καθιερωμένες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες µε μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον τους που καλούνται να αντιδράσουν και να προσαρµοστούν στις αλλαγές.

“Κρίση είναι µια αιφνίδια, µη συνήθης αλλαγή που προκαλεί ένα πιεστικό πρόβληµα, το οποίο πρέπει να αντιµετωπιστεί άµεσα. Αν και είναι θλιβερή, µπορεί να έχει θετικό αποτέλεσµα”

Κατά τη διάρκεια της οικονοµικής κρίσης οι αγορές δεν µηδενίζονται. Ακόµα και αν συρρικνώνονται, η µειωµένη ζήτηση εξυπηρετείται από τους επιχειρηµατίες που διαχειρίζονται σωστά τον ανταγωνισµό και µπορούν να πείσουν τους πελάτες τους ότι έχουν κάτι να τους προσφέρουν. Με γνώµονα ότι καµία οικονοµική κρίση δεν είναι για πάντα, όσοι καταφέρουν να ανταποκριθούν και να προσαρµοστούν στις νέες συνθήκες που επιβάλλει η αγορά, γίνονται πιο ανταγωνιστικοί.

Η οικονοµική κρίση λόγω του ότι έρχεται ξαφνικά δεν επιτρέπει την ψύχραιµη διαχείρισή της. Οι επιχειρήσεις και συγκεκριµένα οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τη διοίκηση και διαχείριση θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιληφθούν την πραγµατική έκταση της ζηµιάς που η κρίση µπορεί να προκαλέσει. Σηµαντική είναι η αναγνώριση της σηµαντικότητας κάθε προβλήµατος, η αξιολόγηση των γεγονότων, η εκτίµηση του µεγέθους της κρίσης και η συγκέντρωση όσο το δυνατό περισσότερων πληροφοριών. Η αναγνώριση της κρίσης περιλαµβάνει και την προβλεπόµενη διάρκεια της, τους φορείς που εµπλέκονται κ.α

Η ώρα της δράσης είναι η πιο κρίσιµη γι΄ αυτό η διαχείριση των συναισθηµάτων που συνοδεύουν µια κρίση, η κατανόηση του ρόλου του ηγέτη και η ανάληψη αποτελεσµατικής δράσης µπορούν να βοηθήσουν. Τυπικά τρία είναι τα συναισθήµατα που µπορούν να δηµιουργήσουν πανικό σε κάποιον που βιώνει µια κρίση. Ο φόβος της κρίσης, η προσδοκία του θετικού αποτελέσµατος και η επιθυµία να λήξει η κρίση. Χρησιµοποιώντας αυτήν τη δύναµη, που θα αναλωνόταν σε άδικο πανικό, για να αντιµετωπιστεί η κρίση από το ρόλο ενός ηγέτη µε αυτοπεποίθηση, θα βοηθήσει να αποφευχθούν αντιδράσεις βεβιασµένες και επιπόλαιες.

Στον χώρο των επιχειρήσεων, η κατάστρωση ενός σχεδίου διαχείρισης µιας κρίσης προϋποθέτει όσο το δυνατόν περισσότερες αποφάσεις, ώστε οι ενέργειες να επικεντρωθούν στην αποτελεσµατική διαχείρισή της, αν και όταν συµβεί. Τα εναλλακτικά σενάρια και δη τα χειρότερα σενάρια θα βοηθήσουν να προετοιµαστούµε για τη χειρότερη περίπτωση, µε ένα γενικό πλάνο των επιπτώσεων και των λύσεων.

Η µετατροπή του φόβου σε θετική δράση και η παρακολούθηση των νέων εξελίξεων καθιστούν το µάνατζερ επάγρυπνο και προσηλωµένο στις προτεραιότητες.

Συνοψίζοντας, η κρίση δηµιουργεί πολλές καταστροφές αλλά και πολλές ευκαιρίες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ανήκει κανείς στη δεύτερη κατηγορία, είναι να βρίσκεται προετοιµασµένος, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις.

Η σωστή διαχείριση µπορεί να γίνει τόσο αποτελεσµατικά που τελικά να βρει την επιχείρηση πιο δυνατή από όσο ήταν πριν αυτή συµβεί.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

«Κάτι τρέχει» στην ακτή Lady’s Mile

Taste and Hospitality

Ποτοαπαγόρευση στην Τουρκία όσο διαρκεί το lockdown

Taste and Hospitality

Πέθανε ο Κύπριος Επιχειρηματίας Αντρέας Τρύφων (ΦΩΤΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!