Νέα Νεα της Αγορας

Κύπρος: Σκέψεις για υποχρεωτική η χρήση μάσκας – Δείτε σε ποιους χώρους

Οι σκέψεις για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους όπου συναθροίζεται κόσμος με την έναρξη χαλάρωσης των περιορισμών υπάρχουν, είπε ο Δρ. Μάριος Λοίζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, κατά την καθιερωμένη διάσκεψη τύπου του Υπουργείου Υγείας, κατά την οποία ανακοινώθηκαν 9 νέα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο Δρ. Μάριος Λοΐζου, ανέφερε ότι «είναι στις σκέψεις των ειδικών να προτείνουν όπως η μάσκα χρησιμοποιείται σε χώρους όπου συναθροίζεται κόσμος. Δηλαδή, το πλάνο επανεκκίνησης, να αφορά και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, σε υπεραγορές, υπηρεσίες, τράπεζες και άλλους χώρους όπου υπάρχει κόσμος» είπε.

Και συνέχισε τις αναφορές του, τονίζοντας ότι η όλη προσπάθεια που έγινε ήταν από την αρχή δύσκολη.

«Η ανάγκη της εφαρμογής της καλύτερης δυνατής θεραπείας ήταν πιεστική. Ακόμα και σήμερα η εικόνα όσον αφορά στις παρεχόμενες θεραπείες δεν είναι ξεκάθαρη. Η ιατρική κοινότητα έχει στα χέρια της αρκετά όπλα, κανένα όμως από αυτά, σύμφωνα με την υπάρχουσα διεθνή βιβλιογραφία, δεν είναι το ιδανικό. Πολλαπλές δοκιμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην Κύπρο, εφαρμόζεται το πρωτόκολλο θεραπείας το οποίο όπως έχουμε πει έχει προταθεί από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. Έχουμε στη διάθεσή μας τα ίδια φάρμακα που έχουν όλες οι χώρες. Αυτό που μας βοήθησε πάρα πολύ ήταν το ότι καταφέραμε να προσφέρουμε νοσηλεία και θεραπεία σε ασθενείς σε αρχικά στάδια της νόσου. Αυτό μείωσε σημαντικά τόσο την ανάγκη νοσηλείας στις ΜΕΘ όσο και τη συνολική θνησιμότητα. Η δουλειά που έγινε στο σύνολο των νοσηλευτηρίων και ειδικά στο νοσοκομείο αναφοράς και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν πολύ σημαντική. Η δυνατότητά μας να διαχειριζόμαστε τους βαριά πάσχοντες στις ΜΕΘ έχει βελτιωθεί σημαντικά, κάτι που φαίνεται και από την αύξηση του αριθμού των ασθενών που παίρνουν εξιτήριο από τις ΜΕΘ. Η εμπειρία που καθημερινά αποκτούμε θα μας βοηθήσει σημαντικά και στο μέλλον».

Όπως είπε, «ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν καθοριστικός σε αυτή την επιτυχία. Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό των Μονάδων της πρώτης γραμμής. Όχι μόνο για την επιστημονική επιτυχία που μόλις ανέφερα, αλλά και για την ανθρώπινη. Όπως έχει χαρακτηριστικά αναφέρει ένας κορυφαίος ιστορικός της εποχής μας: «Ήρωες που δεν κρατούν όπλα, αλλά το χέρι μας για να μας παρηγορήσουν την ώρα που δίνουμε τη μάχη για τη ζωή μας».

Aυτοσχέδια μάσκα

Η αυτοσχέδια μάσκα όπως είπε ο κος Τσιόδρας, μπορεί να αντικατασταθεί και από τη χρήση ενός κασκόλ ή πουλόβερ σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, που όμως σύμφωνα με τις οδηγίες δεν θα πρέπει να υπάρχε,ι όταν τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ μας.   Προσοχή με τις αυτοσχέδιες μάσκες   Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε ότι αυτές οι αυτοσχέδιες μάσκες «χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς κατά τη χρήση τους, ένα ποσοστό 40% έως 90% των σταγονιδίων μπορούν να παγιδευτούν στο ύφασμα της μάσκας που φοράμε για να προστατευτούμε από τον ιό και η λανθασμένη αφαίρεση της μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να μολυνθούμε από τον ιό».   Αυτό σημαίνει όπως εξήγησε ότι εάν κάποιος είναι υγιής, στην προσπάθεια του να μη μολυνθεί, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μόλυνσης. Το ζήτημα έχει τεθεί και στην ελληνική επιτροπή λοιμωξιολόγων η οποία θα γνωμοδοτήσει τις επόμενες ημέρες. Πάντως ο κος Τσιόδρας επανέλαβε ότι με βάση τα δικά μας δεδομένα για την πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται προς το παρόν να αλλάζουν οι συστάσεις.  

Μιλώντας για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου νοσημάτων, είπε ότι «ενδέχεται τις επόμενες μέρες να κάνει ξεκάθαρο ότι σε ανοιχτούς χώρους δε χρειάζονται μάσκες αλλά σε κλειστούς χώρους ίσως δούμε μία σύσταση για την χρήση τους». 

  Σε ερώτηση που δέχτηκε για τις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα αυτό στον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας, εξήγησε ότι δεν αποκλείεται να δεχθεί την χρήση μάσκας «σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού και οι ασυμπτωματικοί, μεταφέρουμε με τον αέρα τον ιό» και πρόσθεσε ότι σύντομα θα υπάρξει μια γενική κατεύθυνση για το θέμα της μάσκας.  

Cyprustimes/ lifo.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

ΟΕΒ: Aυτά ισχύουν για τις επιχειρήσεις

Το νησί που παρακαλάει για λιγότερους τουρίστες!

Taste and Hospitality

TUI: Θα “ξεπουλήσουν” τα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι – Τεράστια ζήτηση για την Κρήτη

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!