Διατροφη Νεα της Αγορας

Το πρόγευμα που θα σας κρατήσει πριν στείλετε SMS με τον αριθμό 6

Όλοι λατρεύουν το κολύμπι και ειδικά σήμερα που θα χτυπήσει 40 βαθμούς θα σπεύσουν οι περισσότεροι για «σωματική άσκηση» (βλ.covid-19). Η κολύμβηση μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή ψυχαγωγική δραστηριότητα, αλλά μπορεί πραγματικά να σε κουράσει γιατί ξοδεύεις πολλή ενέργεια χρησιμοποιώντας ολόκληρο το σώμα για να κολυμπήσεις, μιας και η ηλιοθεραπεία απαγορεύεται και δεν μπορείς να ξεκουραστείς στην άμμο ή σε κρεβατάκι παραλίας. Αυτά τα τρόφιμα, ωστόσο, είναι τέλεια πριν από μια βουτιά. Μπορούν πραγματικά να μειώσουν την κούραση, την πείνα και τις πιθανές κράμπες.

Σνακ και κυρίως γεύματα

Όπως εξηγεί η κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου “Σε ένα γενικότερο επίπεδο, τα κυρίως γεύματα πρέπει να περιλαμβάνουν τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και να είναι ελεγχόμενα σε πρωτεΐνη και λιπαρά. Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα χωνεύεται και διασπάται σε γλυκόζη ένας υδατάνθρακας, με τις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη να απελευθερώνουν πιο αργά ενέργεια και τις τροφές με υψηλό, πιο γρήγορα.”

Για κύριο γεύμα προτίμησε:

  • μια σαλάτα με τόνο
  • μια φρουτοσαλάτα
  • γιαούρτι με φρούτα

Όσον αφορά τα σνακ, προτίμησε αυτά που θα απορροφηθούν εύκολα και θα «ζορίσουν» λιγότερο το έντερο, όπως:

μια μπανάνα

μια μπάρα δημητριακών

μια χούφτα αποξηραμένα φρούτα

Η καφεΐνη σε ελεγχόμενες ποσότητες μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις σου στο κολύμπι χωρίς να σε αφυδατώσει. Το αλκοόλ απόφυγέ το.

Ποιες τροφές να προτιμήσεις και γιατί

Φρούτα

Τα φρούτα εκτός του ότι περιέχουν βιταμίνες, διατηρούν το σώμα σου ενυδατωμένο. Είναι επίσης ωφέλιμα για την πέψη και απαιτούν ελάχιστη προετοιμασία για φαγητό. Τι φρούτα να προτιμήσεις; Μπανάνες για το κάλιο, ροδάκινα και βερίκοκα για τις ίνες και τη β-καροτίνη, σταφύλια για τα αντιοξειδωτικά και πορτοκάλια για τη βιταμίνη C.

Μπάρες

Οι μπάρες είναι ιδανικές για on the go σνακ. Μπορούν να διατηρηθούν, να σου προσφέρουν υδατάνθρακες, ενέργεια και φυτικές ίνες με γρήγορο και εύκολο τρόπο. Όσο λιγότερη ζάχαρη έχουν τόσο πιο υγιεινές είναι οι μπάρες.

Υδατάνθρακες

Για να έχεις επαρκή ενέργεια, προτίμησε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και τροφές με τις οποίες δεν σου προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα. Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το ψωμί ολικής ή το καστανό ρύζι θα σε κρατήσουν χορτάτο δίνοντάς σου ενέργεια. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι οποίοι βοηθούν στην πέψη. Μπορείς επίσης να πάρεις πολλά σημαντικά μέταλλα: Φώσφορο που είναι απαραίτητο για τη διαμόρφωση οστών και δοντιών. Μαγγάνιο που μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Και μαγνήσιο που βοηθά στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Μερικές καλές πηγές δημητριακών ολικής αλέσεως είναι η βρώμη, το quinoa, το καστανό ρύζι και το κεχρί. Περίπου 2-4 ώρες πριν το κολύμπι, απόφυγε αυτά που μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία και φούσκωμα όπως οι πολλές φυτικές ίνες, τα πολλά λιπαρά, οι ασυνήθιστα πικάντικες τροφές, η πολλή καφεΐνη και το αλκοόλ. Στη μία ώρα πριν κολυμπήσεις, μπορείς να καταναλώσεις μικρότερα σνακ που απορροφώνται εύκολα, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιορισμένες φυτικές ίνες.

Πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική συμβάλλει στην αποκατάσταση και αναπλήρωση των μυών. Διατηρεί επίσης τα μαλλιά και τα νύχια γερά. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες περιλαμβάνουν σπανάκι, φασόλια, καρύδια, άπαχα κρέατα, αυγά και τυρί χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Δοκίμασε να φας μία σούπα ή να πιεις ένα smoothie πριν. Όχι μόνο είναι τέλεια για την ενυδάτωση, αλλά σε χορταίνουν χωρίς να σε κάνουν να νιώθεις βαρύς.

Πόσο πρέπει να περιμένεις έπειτα από ένα γεύμα για να κολυμπήσεις;

Η διαιτολόγος εξηγεί ότι “Ο καθένας έχει διαφορετικά επίπεδα άνεσης όσον αφορά το φαγητό και το κολύμπι, αλλά σε ένα γενικότερο πλαίσιο, άφησε να περάσουν 2-4 ώρες έπειτα από ένα μεγάλο γεύμα και 30 λεπτά με 2 ώρες έπειτα από ένα σνακ.”

Με πληροφορίες: wetfit

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Για οικονομική βοήθεια 102 χώρες έχουν απευθυνθεί στο ΔΝΤ – Πόσα δις ζητούν

Taste and Hospitality

Yπ.Υγείας: Γάμοι, εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις με αυστηρές συστάσεις

ΟΕΒ: Εβδομάδα των παθών για τις επιχειρήσεις

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!