Η Διεθνής Ημέρα Sommelier ξεκίνησε αρχικά στο Μεξικό το 2013 και έκτοτε εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Μετά από μια σειρά τριών διαδικτυακών τηλεδιασκέψεων που διεξήχθησαν ανά το παγκόσμιο ξεκινώντας από την Ασία, στην Ευρώπη και τελικά στην Αμερική. Σε κάθε συνεδρία φιλοξενούνταν από κάθε ήπειρο εκπρόσωποι κρατών που έδιναν το “πράσινο φως” των εορτασμών της Παγκόσμιας ημέρας Sommelier.
Sommelier: O εξειδικευμένος επαγγελματίας στον τομέα του κρασιού με σκοπό την επιλογή και τη δημιουργία του καταλόγου των κρασιών αλλά και τον κατάλληλο συνδυασμό κρασιού και φαγητού γνωστού και ως food matching. Επιπλέον, είναι υπεύθυνος για την πρόταση και το σωστό σερβίρισμα των κρασιών σε ένα εστιατόριο αλλά και την εκπαίδευση της ομάδας του εστιατορίου σε οινικά θέματα, αναφέρει το fnl.
Η λέξη έλκει την καταγωγή της από την εποχή του Μεσαίωνα στην Γαλλία και τα bêtes de somme, δηλαδή τα ζώα που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά φορτίων, κυρίως προμηθειών τροφίμων. Έτσι, οι sommiers οδηγοί των ζώων αργότερα έγιναν υπεύθυνοι προμηθειών και φτάσαμε έως τους σημερινούς υπευθύνους για το κρασί που ονομάστηκαν sommeliers. Στην ελληνική η λέξη αποδίδεται ως οινοχόος.
Ο Sommelier είναι ο άνθρωπος κλειδί όταν φτάσει η ώρα να επιλέξεις κρασί για να συνοδέψεις το πιάτο που παρήγγειλες ή για να το απολαύσεις μόνο του, αναφέρει το botilia, και επισημαίνει ότι δυστυχώς δεν διαθέτουν όλοι οι χώροι sommelier.
Οι sommeliers έχουν κάθε καλή διάθεση να μιλήσουν για το κρασί που τόσο αγαπάνε. Σκοπός τους πάντα είναι να σε βοηθήσουν να επιλέξεις το τέλειο μπουκάλι. Έτσι, όσο περισσότερο μιλάτε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να το ανακαλύψετε…
Στο εστιατόριο ο Σομελιέ (πρέπει να) είναι σε συνεχή και άμεση συνενόηση με τον Σεφ, έτσι ώστε να έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα των (συνδυασμών) γεύσεων που «βγάζει» η κουζίνα. Επιπλέον, καθότι είναι υπεύθυνος για την παροχή όμορφων εμπειριών στους πελάτες, οι γνώσεις του δεν περιορίζονται στο κρασί και τους σωστούς συνδυασμούς του στο τραπέζι, αλλά επεκτείνονται και σε περαιτέρω στοιχεία ενός γεύματος όπως το εμφιαλωμένο νερό, το ελαιόλαδο, τα αποστάγματα, οι διάφορες ποικιλίες και τα είδη καφέ, τσαγιού ή άλλων ροφημάτων και –σε κάποιες περιπτώσεις– τα πούρα.