Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

1400 εταιρίες στην Κύπρο “θύματα” της Πανδημίας

Τις 1.400 πλησιάζει ο αριθμός των εκκαθαρίσεων, είτε εκούσιων είτε μετά από σχετικό Διάταγμα Δικαστηρίουεταιρειών το πρώτο οκτάμηνο του έτους, στοιχείο που δείχνει και την δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκαν αρκετές επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊού.

Αν και οι εκκαθαρίσεις είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρσι, εντούτοις, ο μεγάλος αριθμός, ειδικά των εκούσιων εκκαθαρίσεων, προβληματίζει.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο αριθμός των πτωχεύσεων πολιτών παρουσιάζει αισθητή μείωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού δεν επηρεάζει και τα νοικοκυριά.

Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Αφερεγγυότητας, τα οποία αναλύει σήμερα (16/9) η Brief, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2020 καταγράφηκαν 1.341 εκούσιες εκκαθαρίσεις εταιρειών σε σχέση με 1.322 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 1,4%.

Επίσης, κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους, εκδόθηκαν 50 διατάγματα εκκαθάρισης εταιρειών και 13 διατάγματα πτώχευσης πολιτών, σε σχέση με 36 και 29 αντίστοιχα την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019.

Αξιοσημείωτο είναι, δε, το γεγονός πως κατά το πρώτο 8μηνο του έτους δεν υπήρξε κανένα νέο διάταγμα δήμευσης περιουσίας, αλλά και ούτε εκδόθηκε διάταγμα εκκαθάρισης οποιουδήποτε ημικρατικού οργανισμού

Πέραν των πιο πάνω και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου κατατέθηκαν στην Υπηρεσία 66 αιτήσεις για ένταξη σε σχέδια αποπληρωμής οφειλών σε σχέση με 39 πέρσι και 41 αιτήματα για έκδοση διατάγματος απαλλαγής προσώπων και εταιρειών από οφειλές μέχρι 25.000 ευρώ σε σχέση με 80 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι εκκαθαρίσεις εταιρειών
Από περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων του Τμήματος Αφερεγγυότητας, οι περισσότερες εκκαθαρίσεις εταιρειών κατά την φετινή χρονιά καταγράφηκαν τον Ιανουάριο (229) και οι λιγότερες τον Απρίλιο (29) λόγω και των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί από την Κυβέρνηση για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί πως οι εκούσιες εκκαθαρίσεις εταιρειών την τελευταία 5ετία (2015-2019) διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τις 2.000 κάθε έτος, την ώρα που το 2010 είχαν καταγραφεί μόλις 750 εκούσιες εκκαθαρίσεις.

α

Η πορεία των εκούσιων εκκαθαρίσεων εταιρειών την τελευταία 10ετία στον ακόλουθο πίνακα:

Σε αντίθεση, πάντως, με την συνεχή άνοδο των εκούσιων εκκαθαρίσεων, ο αριθμός των διαταγμάτων που εκδίδονται για εκκαθαρίσεις εταιρειών καταγράφει συνεχή μείωση.

α

Όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα, από το 2010 έως το τέλος του 2019 εκδόθηκαν συνολικά 1.366 Διατάγματα εκκαθάρισης εταιρειών, με τον αριθμό τους από το 2013, χρονιά της οικονομικής κρίσης, να παρουσιάζει σημαντική μείωση με μόνη εξαίρεση το 2018 που υπήρξε μικρή αύξηση.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα χρονιά, τα περισσότερα Διατάγματα εκκαθάρισης εταιρειών εκδόθηκαν τον Αύγουστο (11), ενώ ο μικρότερος τον Φεβρουάριο, μήνα κατά τον οποίο είχε εκδοθεί μόλις 1 Διάταγμα.

Μεγάλη μείωση στις πτωχεύσεις πολιτών
Όσον αφορά τις πτωχεύσεις πολιτών και δη των Διαταγμάτων Παραλαβής/Πτώχευσης, αξίζει να αναφερθεί πως ο αριθμός τους τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχή πτώση, λόγω και των αλλαγών που έγιναν μέσω του Πλαισίου Αφερεγγυότητας.

α

Όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα, από 941 πτωχεύσεις πολιτών το 2010, ο αριθμός τους μειώθηκε στις 38 το 2019, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 96%.

Σημειώνεται πως, σε ό,τι αφορά την τρέχουσα χρονιά, τα περισσότερα Διατάγματα Παραλαβής/Πτώχευσης εκδόθηκαν τον Μάιο και Αύγουστο (4), ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως τους πρώτους 4 μήνες τους έτους δεν είχε εκδοθεί ούτε ένα Διάταγμα.

του Μάριου Αδάμου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κολύμπι: 25 λόγοι που το κάνουν το καλύτερο άθλημα

Taste and Hospitality

«Σοκαρισμένη» η Μύκονος μετά το lockdown

Taste and Hospitality

«Φτάνει, αφήστε μας να δουλέψουμε»

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!