Διατροφη Νεα της Αγορας

Οι λόγοι που οι άντρες αδυνατίζουν ευκολότερα

Πολλές φορές ακούμε σε συζητήσεις ερωτήσεις του τύπου: «Γιατί οι άντρες αδυνατίζουν πιο εύκολα από τις γυναίκες;» ή «Πώς είναι δυνατόν οι άντρες να τρώνε τόσο μεγάλες ποσότητες και να μην παχαίνουν;».  

Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Μυρτώ – Μαρία Μυλωνά, υπάρχουν επίσης φορές που ένα ζευγάρι αποφασίζει να κάνει δίαιτα «παρέα» και ενώ σε πρώτη φάση ακούγεται …εξαιρετικό, μια και φαίνεται ευκολότερο να τρως σωστά και να αθλείσαι, όταν έχει συμφωνήσει και ο σύντροφός σου να κάνει το ίδιο, τελικά όταν μπαίνουν στην διαδικασία συνειδητοποιούν ότι ενώ η προσπάθεια είναι η ίδια τα αποτελέσματα δεν είναι ισάξια. Ο άντρας χάνει πιο εύκολα, κάνοντας και διάφορες διατροφικές παρασπονδίες.

Γενικά, ισχύει ότι το αδυνάτισμα για τους άντρες και τις γυναίκες είναι διαφορετικό τόσο στα αποτελέσματα όσο και στα κίνητρα.

Ξεκινώντας, λοιπόν, από τα κίνητρα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι γυναίκες ενοχλούνται από τα πρώτα παραπανίσια κιλά, ενώ οι άντρες είναι πιο ανεκτικοί με τα κιλά τους. Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στη διαδικασία της δίαιτας με μόλις 3-4 επιπλέον κιλά. Αντίθετα σπάνια βλέπουμε στα γραφεία μας άντρες που έχουν να χάσουν λιγότερα από δέκα κιλά.

Μια πρόσφατη έρευνα σε δείγμα 1.000 αντρών και γυναικών αναζήτησε τα κίνητρα των δύο φύλων.
Για τις γυναίκες, το βασικό κίνητρο ήταν η εμφάνιση, σχεδόν σε ποσοστό 40%. Για τους άντρες το «δεν αισθάνομαι υγιής» ήταν ο πιο σημαντικός λόγος που θα τους παρακινούσε για να ξεκινήσουν δίαιτα.

Επίσης είναι γεγονός ότι οι άντρες παίρνουν πιο απλές και στοχευόμενες αποφάσεις για το αδυνάτισμα από ό,τι οι γυναίκες. Έτσι τις περισσότερες φορές ένας άντρας όταν το αποφασίσει, θα το κάνει.

Και τώρα ας παραδεχτούμε την αλήθεια για το ασθενές φύλλο. Οι γυναίκες χρειάζονται λιγότερες θερμίδες και χάνουν δυσκολότερα! Ναι ισχύει, οι άντρες αδυνατίζουν πιο εύκολα από ό,τι οι γυναίκες.

Όσον αφορά στη διατροφή, το θερμιδικό περιεχόμενο του διαιτολογίου για έναν άντρα είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό της γυναίκας. Αυτό συμβαίνει γιατί το ασθενές φύλο έχει σαφώς λιγότερη μυϊκή μάζα από τη φύση του, με αποτέλεσμα να «καίει» λιγότερες θερμίδες, οπότε χρειάζεται λιγότερο φαγητό για να συντηρηθεί, και ακόμη πιο λίγο για να μειώσει το βάρος του.

Οι γυναίκες επίσης έχουν τη διπλάσια μάζα λίπους από τους άντρες, καθώς «παλεύουν» με περίπου 40 δισεκατομμύρια λιποκύτταρα, ενώ οι άντρες μόνο με 20 δισεκατομμύρια. Το βάρος των γυναικών αποτελείται κατά 20-25% από λίπος, ενώ αυτό των αντρών αποτελείται κατά 10-15% από λίπος και κατά 20-25% από μυς, που ζυγίζουν το 40% του βάρους τους. Καθώς λοιπόν οι μύες καταναλώνουν ενέργεια και οι άντρες έχουν περισσότερους από τις γυναίκες, είναι φανερό γιατί αδυνατίζουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα από αυτές.

Η μυϊκή μάζα δηλαδή είναι ο μεταβολικά ενεργός ιστός, οπότε από το ποσοστό του μυϊκού ιστού εξαρτάται ο βασικός μας μεταβολισμός. Έτσι λοιπόν εκ φύσεως και από κατασκευής οι γυναίκες έχουν μικρότερες ενεργειακές απαιτήσεις από ότι οι άνδρες.

Όποτε λοιπόν μια επιλογή της φύσης κάνει το αδυνάτισμα αντρική υπόθεση!

Γενικά οι γυναίκες παχαίνουν ευκολότερα από τους άντρες, γιατί:

• Έχουν λιγότερη μυϊκή μάζα και περισσότερα λιποκύτταρα από αυτούς.

• Κάνουν παιδιά και η εγκυμοσύνη είναι περίοδος κατά την οποία αυξάνεται ο λιπώδης ιστός – παρόμοια περίοδος δεν υπάρχει για τους άντρες!

• Τα οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες), που παράγονται από τις ωοθήκες από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση, συντελούν στη δημιουργία αποθεμάτων λίπους σε επίμαχα σημεία (γλουτούς, μηρούς).

• Εξαιτίας της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης (μετά τα 50 ο μεταβολισμός «τεμπελιάζει» και η καύση των θερμίδων μειώνεται περίπου κατά 10%).

Παρόλο που οι γυναίκες αδυνατίζουν πιο δύσκολα από τους άντρες, στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες και αντέχουν καλύτερα στις ασθένειες. Ακόμη, για τις πέντε κυριότερες αιτίες θανάτου, δηλαδή τις καρδιοπάθειες, τον καρκίνο, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τις χρόνιες ασθένειες των πνευμόνων και τα δυστυχήματα, η αναλογία θανάτων των αντρών είναι από 40% έως 220% μεγαλύτερη απ ό,τι στις γυναίκες.

Επίσης, οι μελέτες που έγιναν σε διάφορα πανεπιστημιακά κέντρα του εξωτερικού αποκαλύπτουν ότι αν και ο εγκέφαλος των γυναικών είναι πιο μικρός, λειτουργεί με διπλάσια ταχύτητα απ’ ό,τι των αντρών. 
Οπότε ας δεχτούμε ότι «όλα εν σοφία εποίησε» και ότι οι επιλογές της φύσης δεν είναι τυχαίες…

Πηγή: diatrofi.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Το πιο πολυτελές τροχόσπιτο στον κόσμο είναι διώροφο (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Ο 13ος μπορεί να μην καταβληθεί μόνο κατόπιν συμφωνίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Ο γερμανικός αερομεταφορέας δεν πουλάει προσωρινά πλέον φθηνά εισιτήρια

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!