Διεθνή Νέα Νεα της Αγορας

Ο Τραμπ τιμωρεί τις αμερικανικές εταιρείες εισαγωγής οίνου με μια τελευταία κίνηση ματ

 Ο Λευκός Οίκος έχει θεσπίσει εξτρά φορολόγηση στα  περισσότερα γαλλικά και γερμανικά κρασιά. Οι εισαγωγείς και οι λιανοπωλητές ελπίζουν ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν θα αποσύρει αυτά τα μέτρα, αλλά αυτό δεν αναμένεται σύντομα.

Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να ορκιστεί στην Αμερική αλλά  η αγωνία των ευρωπαίων οινοποιών αλλά και των αμερικανικών εταιριών που πουλούν τα κρασιά τους φαίνεται ότι θα κρατήσει πολύ περισσότερο. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου,  Robert Lighthizer ως δώρο αποχαιρετισμού ανακοίνωσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πρόσθετους φόρους (!), ως ένα ακόμα βήμα της στρατηγικής που έχει ξεκινήσει εναντίον της  Ευρωπαϊκής Ένωσης  για τις επιδοτήσεις σε κατασκευαστές αεροπλάνων.

Όταν ο Lighthizer επέβαλε δασμούς 25% τον Οκτώβριο του 2019 σε κρασιά από τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, το έκανε μόνο σε κρασιά με λιγότερο από 14 % αλκοόλ. ΟΧΙ πια. Από την επόμενη εβδομάδα, τα γαλλικά και τα γερμανικά κρασιά 14 % και άνω θα υπόκεινται σε δασμούς  25%. (Τα ανταλλακτικά αεροπλάνων θα συνεχίσουν να έχουν δασμούς 15%.)

Οι εμπειρογνώμονες της αγοράς δεν εξεπλάγησαν από την κίνηση. Οι ΗΠΑ επέβαλαν για πρώτη φορά εξτρά δασμούς αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) διαπίστωσε ότι οι χώρες της ΕΕ έδωσαν αθέμιτες επιδοτήσεις στην Airbus πέρυσι Ο ΠΟΕ αποφάσισε ότι οι φοροαπαλλαγές της πολιτείας της Ουάσιγκτον προς την Boeing ήταν επίσης άδικες. Η ΕΕ απάντησε επιβάλλοντας δασμούς ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών προϊόντων, όπως στο χυμό πορτοκαλιού, το κέτσαπ και τα τρακτέρ. (Όταν η Αμερική θέλει να βλάψει την Ευρώπη, στοχεύει στο Chablis και το μπρι· όταν η Ευρώπη θέλει να βλάψει την Αμερική στοχεύει στο κέτσαπ!)

Ο Lighthizer δεν εκτίμησε το ότι οι Ευρωπαίοι απάντησαν με δικούς τους δασμούς “Η φερόμενη επιδότηση προς την Boeing καταργήθηκε πριν από επτά μήνες”, απάντησε ο Lighthizer σε δήλωσή του. “Η ΕΕ έχει διακηρύξει εδώ και πολύ καιρό τη δέσμευσή της να ακολουθήσει τους κανόνες του ΠΟΕ, αλλά η σημερινή ανακοίνωση δείχνει ότι το κάνουν μόνο όταν τους εξυπηρετούν.” Έτσι κλιμάκωσε την αντιπαράθεση επιβάλλοντας περισσότερους φόρους.

Οι φόροι και η ζημιά που έγινε

Ποιος υποφέρει ενώ συνεχίζεται αυτός ο εμπορικός πόλεμος; Ξεκάθαρα, η Γαλλία. Οι αποστολές εμφιαλωμένου επιτραπέζιου οίνου από τη Γαλλία προς τις ΗΠΑ είχαν σημειώσει αύξηση επί δέκα συνεχόμενα χρόνια πριν από το 2020, σύμφωνα με την Impact Databank. Ωστόσο, οι εισαγωγές γαλλικού κρασιού μειώθηκαν κατά 37% τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Μερικοί Γάλλοι οινοποιοί είχαν αποφύγει τις επιπτώσεις του πρώτου γύρου της αντιπαράθεσης, επειδή τα κρασιά τους είχαν 14% ABV ή παραπάνω. Αλλά ακόμη κι αυτοί ένιωσαν κάποιο αντίκτυπο.  «Η μεγάλη πλειοψηφία των κρασιών μας διέφυγε από το πρώτο κύμα δασμών. Αλλά υποφέραμε επειδή το εμπόριο άρχισε να εστιάζει μακριά από τα γαλλικά κρασιά και σταματήσαμε να είμαστε προτεραιότητα», δήλωσε ο Michel Gassier, ιδιοκτήτης του Domaine Gassier που βρίσκεται στη κοιλάδα Rhône της νότιας Γαλλίας. Δηλώνει ότι δύσκολα έβρισκε χώρο σε κοντέινερ αποστολής επειδή πολύ λιγότερα κρασιά εστάλησαν στις Η.Π.Α. “Οι νέοι δασμοί είναι πραγματικό πρόβλημα για εμάς, δεδομένου ότι τα περισσότερα κόκκινα της κοιλάδας του Ροδανού και μερικά από τα λευκά έχουν  πάνω από 14% αλκοόλ”

“Δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε άλλες αγορές, επειδή ο COVID-19 δυσκολεύει τα πάντα παγκοσμίως”, δήλωσε ο Louis Barruol, ιδιοκτήτης του Château de St.-Cosme στο Gigondas. “Για εμάς, ο οικονομικός πόνος θα είναι μεγάλος: το 45% των πωλήσεών μου πηγαίνει στις ΗΠΑ”

Πού είναι το τέλος  του τούνελ;

Θα αλλάξει τα πράγματα ο νέος πρόεδρος του Λευκού Οίκου; Αυτοί που αντιπαρατίθενται στους δασμούς αυτούς είναι αισιόδοξοι, αλλά επιφυλακτικοί. Το σίγουρο είναι ότι η γραφειοκρατία κινείται αργά. “Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μπάιντεν θα θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους παγκόσμιους συμμάχους και ένα βασικό ζήτημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η επίλυση αυτών των εμπορικών ζητημάτων”, δήλωσε ο Μπεν Άνεφ, πρόεδρος της U.S. Wine Trade Alliance (USWTA), συνεργάτης της Tribeca Wine Merchants.

Ο Aneff είναι διπλά αισιόδοξος επειδή η USWTA γνωρίζει καλά τον υποψήφιο του Biden για τη θέση εμπορικού εκπροσώπου των ΗΠΑ. Η Katherine Tai υπηρέτησε ως εμπορική σύμβουλος για την Επιτροπή «House Ways and Means Committee» στο Κογκρέσο, και ήταν η καθ’ ύλην αρμόδια για αυτό το ζήτημα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Είναι πολύ καλά ενημερωμένη για τα ζητήματα που προκαλούν οι δασμοί στις επιχειρήσεις κρασιών των ΗΠΑ», δήλωσε ο Aneff. «Καταλαβαίνει τη ζημιά που κάνουν αυτοί οι δασμοί. Ωστόσο, είναι επίσης ρεαλίστρια».

Η Τάι δεν αναμένεται να αναλάβει τη θέση της σύντομα, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα μήνα ή περισσότερο. Ενώ οι δασμοί έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Φεβρουαρίου, οι πιθανότητες είναι ότι μεγάλο μέρος του επιτελείου του Μπάιντεν δεν θα έχει προλάβει να αναλάβει τις θέσεις του μέχρι τότε. Ο Biden θα πρέπει να κάνει αυτούς τους δασμούς κορυφαία προτεραιότητα των πρώτων 100 ημερών στο γραφείο του, όμως υπάρχουν αρκετά ακόμη στοιχεία στη λίστα των υποχρεώσεων του αυτήν τη στιγμή.

Οι δασμοί δεν πρόκειται να αναθεωρηθούν πάλι μέχρι τον Αύγουστο. Εν τω μεταξύ, η USWTA και άλλοι αντίπαλοι των δασμών ελπίζουν να πιέσουν το Κογκρέσο να πιέσει για ταχύτερη δράση.

Όπως κι αν επιλυθεί αυτός ο εμπορικός αγώνας, σίγουρα έχει πλήξει πολλούς ανθρώπους. Οι υποστηρικτές αυτών των δασμών υποστήριξαν ότι η τιμωρία των ευρωπαίων οινοποιών θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις τους να βρουν λύση στο ζήτημα του αεροπλάνου. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αν και υποψιάζομαι ότι η Airbus έχει πολύ περισσότερη επιρροή από το Château de St.-Cosme. Αλλά τι γίνεται με τις αμερικανικές επιχειρήσεις που επλήγησαν – οι εισαγωγείς, τα εστιατόρια και τα καταστήματα που τους ζητείται είτε να αυξήσουν τις τιμές, για να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος ή απλά να σταματήσουν να διαθέτουν ορισμένα κρασιά, απογοητεύοντας τους πελάτες τους;

Ο Λευκός Οίκος ήταν πρόθυμος να βλάψει τις εταιρείες αυτές προκειμένου να κερδίσει έναν αγώνα με την ΕΕ και να φανεί σκληρό καρύδι στο εμπόριο. Υπάρχει πάντα παράπλευρη ζημιά στους εμπορικούς πολέμους.

Αλλά το χρονοδιάγραμμα των τελευταίων δασμών με κάνει να το αμφισβητώ αυτό. Ο Lighthizer ανακοίνωσε την κίνηση στις 31 Δεκεμβρίου και οι δασμοί τίθενται σε ισχύ τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι άφθονο κρασί που υπάρχει ήδη στην αγορά, για το οποίο οι εισαγωγείς έχουν ήδη πληρώσει τα οινοποιεία, θα γίνει αμέσως 25 % πιο ακριβό όταν φτάνει το αμερικανικό έδαφος. Για παράδειγμα, το προσωπικό της Vintus, ενός εισαγωγέα με έδρα τη Νέα Υόρκη, λέει ότι αναμένει να πληρώσει επιπλέον 540.000 δολάρια σε δασμούς για τα κρασιά που παρήγγειλαν  πριν από την ανακοίνωση των δασμών. Ο εισαγωγέας της Καλιφόρνιας Valkyrie Selections αναμένει να πληρώσει επιπλέον 43.000 $ που δεν είχαν προγραμματίσει για 2.600 κιβώτια κρασιού από τη Γαλλία.

«Οι δασμοί είναι λάθος», είπε ο Aneff. “Αλλά το χειρότερο πράγμα σχετικά με αυτά τα τιμολόγια είναι ότι δεν υπήρχε εξαίρεση για αυτά που είναι ήδη σε παραγγελία”. Αυτό βλάπτει μόνο τις αμερικανικές εταιρείες. [Το USTR] θα μπορούσε να είχε κάνει εξαίρεση για εμπορεύματα υπό διαμετακόμιση. Η ΕΕ παρείχε ακριβώς μια τέτοια εξαίρεση όταν επέβαλε τους δασμούς της Boeing στα αγαθά. ”

Ο Lighthizer δεν κατάφερε να παράσχει απαλλαγή 25 %, για τα αρχικά τιμολόγια.  Προκάλεσε τόσο μεγάλη ζημιά στους εισαγωγείς που μια διμερής ομάδα νομοθετών πρότεινε νομοσχέδιο για να τους αποζημιώσει για το κόστος, αλλά απέτυχε να λάβει πλειοψηφία στην τελική ψηφοφορία. Τώρα το USTR το  κάνει ξανά.

Καθώς ο Lighthizer τελειώνει τη θητεία του, είναι δύσκολο να μην πιστέψουμε ότι αυτός και η διοίκηση του Τραμπ θεωρούν ότι οι αμερικανικές εταιρείες που ζουν από την εμπορία ξένων αγαθών πρέπει να τιμωρηθούν και να πληγωθούν. «Επέλεξαν μάλιστα να τιμωρήσουν τις αμερικανικές εταιρείες κατά τη διάρκεια πανδημίας και οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο Aneff. “Νομίζω ότι είναι οριακά κατακριτέο.”

 Από τον Mitch Frank για το Wine Spectator

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Στείλαμε 1.784.707 αιτήματα διακίνησης από τις 4 -7 Μαΐου – Πόσα απορρίφθηκαν

Taste and Hospitality

Κλειδώνει το πλάνο για σταδιακή επάνοδο…θα πάρει μέρες και μήνες! (BINTEO)

Taste and Hospitality

Παπαχριστοφόρου και Παπαλέκας: Αλλάζουν τον ξενοδοχειακό χάρτη της Κύπρου

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!