Διοίκηση Πρόσωπα

Θ. Ευθυμίου: Οι νέες απαιτήσεις των τουριστών – Μονόδρομος ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Η ανάκαμψη του τουρισμού, τουλάχιστον σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2ο εξάμηνο του 2021. Μέσα από μια τεκμηριωμένη ανάλυση ο κ.Θεόδωρος Ευθυμίου Μέλος ΔΣ ΕΒΕ Λάρνακας, αναλύει τις νέες τάσεις και απαιτήσεις των ταξιδιωτών, όπως αυτές  θα διαμορφωθούν από τα κατάλοιπα της πανδημίας του Covid-19.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα περιλαμβάνεται και η επιλογή προορισμών με χαμηλή συγκέντρωση τουριστών (εγκατάλειψη του μαζικού τουρισμού) και οι κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής» λόγο της αβεβαιότητας που θα είναι διάχυτη, τουλάχιστον στα πρώτα δύο χρόνια μετά την πανδημία».

Οι δύο τάσεις που προαναφέρθηκαν θα επηρεάσουν άμεσα και την επιχειρηματική στρατηγική των ξενοδόχων και των υποστηρικτικών υπηρεσιών του τουρισμού. Πλέον θα δούμε ότι οι τουρίστες θα επιλέγουν μόνοι τους  προορισμούς ταξιδιών τους και θα σχεδιάζουν το πακέτο διακοπών τους μέσα από έρευνα και ανταλλαγή πληροφοριών στο διαδίκτυο,  αποφεύγοντας τα οργανωμένα μαζικά ταξίδια. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι αφενός η μείωση της δύναμης που κατείχαν οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες, η οποία τους επέτρεπε να ρυθμίζουν την τουριστική αγορά, καθορίζοντας τιμές και προωθώντας τους τουριστικούς προορισμούς που αυτοί επιθυμούσαν. Η τάση για «τελευταίας στιγμής» κρατήσεις θα μειώσει ακόμα περισσότερο την δύναμη των ταξιδιωτικών πρακτόρων, μειώνοντας δραστικά και την εξάρτηση των ξενοδόχων από αυτούς. Το γεγονός αυτό θα επιφέρει  την φυσική  αύξηση των κατευθείαν πωλήσεων από τους ίδιους τους ξενοδόχους και την άμεση αλληλεπίδραση με τους πελάτες/ταξιδιώτες, χωρίς την παρεμβολή των μεσαζόντων ταξιδιωτικών πρακτόρων, με συνεπακόλουθο την αύξηση των εσόδων των ξενοδόχων.

Στο νέο αυτό ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως θα διαμορφωθεί με την αποδυνάμωση των ταξιδιωτικών πρακτόρων, οι ξενοδόχοι πρέπει να αναπτύξουν ανάλογους μηχανισμούς πωλήσεων και μάρκετινγκ για τα ξενοδοχεία τους, για να μπορέσουν να προβληθούν και να προσελκύσουν τους υποψηφίους πελάτες τους. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα για την πλειοψηφία των τουριστικών μονάδων της Κύπρου, καθότι μέχρι σήμερα  οι ξενοδόχοι του νησιού μας εφησύχαζαν και  βασίζονταν στις προπωλήσεις των διανυκτερεύσεων τους σε ταξιδιωτικούς πράκτορες, οι οποίο αναλάμβαναν την προώθηση τους στους τελικούς πελάτες/ταξιδιώτες, αφήνοντας τους ξενοδόχους εκτός της διαδικασίας σχεδιασμού και υλοποίησης σχεδίων προώθησης και πωλήσεων.

Ουσιαστικά το τουριστικό μοντέλο που εφαρμοζόταν στο νησί μας περιελάβανε δύο ρόλους. Στον πρώτο ρόλο ήταν οι ξενοδόχοι οι οποίοι αναλάμβαναν να ετοιμάσουν και να παρέχουν το ξενοδοχειακό προϊόν στους επισκέπτες τους για κάθε σαιζόν και στον δεύτερο ρόλο ήταν οι  μικροί και μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες, οι οποίο αναλάμβαναν την προώθηση και πωλήσεις του τουριστικού μας προϊόντος, δηλαδή των διανυκτερεύσεων και φιλοξενίας των τουριστών μας. Φυσικά αυτή η υπηρεσία από τους  ταξιδιωτικούς πράκτορες, πληρωνόταν ακριβά από τους ξενοδόχους. Ως γνωστό οι μεσάζοντες έχουν πάντα και την μερίδα του λέοντος.

Πλέον η λύση για τους ξενοδόχους είναι να ετοιμάσουν τα δικά τους σχέδια προώθησης και πωλήσεων και να αναλάβουν οι ίδιοι την επιχείρηση προσέλκυσης πελατών. Για να το πετύχουν θα χρειαστούν την συμβουλευτική υποστήριξη ειδικών και οπωσδήποτε την ψηφιακή τους διασύνδεση και αναβάθμιση. Πλέον η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, λειτουργεί διαδικτυακά. Μοντέλα τουριστικής βιομηχανίας που δεν προτάσσουν την ψηφιακή διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με το παγκόσμιο δίκτυο της τουριστικής βιομηχανίας, είναι καταδικασμένα σε μαρασμό.

Τα σύγχρονα λογισμικά «Διαχείρισης Καναλιών» (Hotel Chanel Management), δηλαδή της διαδικτυακής παρουσίας του ξενοδοχείου και διαχείρισης /αλληλεπίδρασης με τα κανάλια διαδικτυακών πωλήσεων, αποτελούν την αιχμή του δόρατος για κάθε σύγχρονο Διευθυντή ξενοδοχείου ο οποίος μέσα από τα εν λόγο λογισμικά, θα προωθήσει και θα υλοποιήσει το σχέδιο προώθησης και πωλήσεων του ξενοδοχείου του. Και πάλι οι ειδικοί σύμβουλοι του τομέα και πρωτίστως οι Σύμβουλοι Ψηφιακού Μετασχηματισμού, θα αποτελούν τους βασικούς συνεργάτες για κάθε σύγχρονο επιχειρηματία του τουριστικού κλάδου.

ΟΙ νέες ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής όπως είναι οι cloud εφαρμογές και η νέα τεχνολογία 5G η οποία θα επιτρέψει την ανάπτυξη του «visual pretraveling», θα αποτελέσουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας της επόμενης δεκαετίας.

[email protected]

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Nawaf Nasser Abdulla: Ένας τζέντλεμαν CEO που «αποτυπώνεται» στα χρώματα της θάλασσας

Ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αρχής Λιμένων…Αντώνης Στυλιανού

HomeToGo: Προβλέψεις ταξιδιωτικών τάσεων για το 2022

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!