Νέα Νεα της Αγορας

AHK: Έκοψε το ρεύμα σε 13.440 σπίτια και υποστατικά!

H AHK έκανε συνολικά 13.440 διακοπές στην ηλεκτροδότηση πελατών της για μη πληρωμή ρεύματος το 2020, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των μελών των νοικοκυριών που επηρεάστηκαν. Στις απαντήσεις που απέστειλε η Αρχή Ηλεκτρισμού σε ερωτήσεις βουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών, με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού της για το 2021, που έγινε την 1η Φεβρουαρίου, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «ο οργανισμός στέκεται με όλες τις δυνάμεις του στο πλευρό της κοινωνίας σε αυτή τη σκληρή δοκιμασία και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει αριθμός συνανθρώπων μας. Οι λειτουργοί εξυπηρέτησης είναι στη διάθεση των πελατών μας και η κάθε περίπτωση εξετάζεται με τη μέγιστη κοινωνική ευαισθησία, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη και την ανάγκη για ισότιμη μεταχείριση όλων των καταναλωτών». Θυμίζουμε ότι για κάποιους μήνες στην πρώτη φάση της πανδημίας, η ΑΗΚ απέφευγε τις αποσυνδέσεις νοικοκυριών και άλλων πελατών, λόγω της εκρυθμης κατάστασης που είχε προκληθεί και των αυστηρών περιορισμών στις διακινήσεις.

Στην ερώτηση αν θα μπορούσε η ΑΗΚ να προσφέρει πακέτα ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Αρχή επισημαίνει ότι πακέτα παρόμοια με αυτά που προσφέρονται στις τηλεπικοινωνίες δεν μπορούν να προσφερθούν για την ηλεκτρική ενέργεια διότι η κοστολόγηση βασίζεται στην ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει ο πελάτης. Αιτιολογεί την απάντηση αναφέροντας ότι η κοστολόγηση περιλαμβάνει ένα μεταβλητό κόστος καυσίμου, υπό μορφή ρήτρας, το οποίο μεταβάλλεται κάθε μήνα. Αναφέρθηκε επίσης ότι για σκοπούς καλύτερου προγραμματισμού, προσφέρεται στους οικιακούς πελάτες σχέδιο ισόποσων μηνιαίων δόσεων. Η σταθερή μηνιαία δόση βασίζεται στο ιστορικό κατανάλωσης του κάθε πελάτη, και αναπροσαρμόζεται στο τέλος κάθε δωδεκάμηνης περιόδου. 

Ένα από τα ερωτήματα των βουλευτών ήταν αν λόγω της πανδημίας υπάρχει κάποιος σχεδιασμός/εισήγηση εκ μέρους της ΑΗΚ για επανάληψη της μείωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 10%, όπως έγινε και το 2020. Η Αρχή διευκρινίζει ότι η κίνησή της σε αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία να προσφέρει μείωση ύψους 10% στα τιμολόγια όλων των πελατών της για περίοδο 6 μηνών το 2020, αντιστοιχεί σε ποσό €32 εκατ., ποσό το οποίο η ΑΗΚ άντλησε από τα αποθεματικά της, επιστρέφοντας ουσιαστικά πίσω στην κοινωνία και στην οικονομία της Κύπρου μέρος των πλεονασμάτων της. Η Αρχή Ηλεκτρισμού επισημαίνει επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ελλειμματικός κατά €161 εκατ. και το έλλειμμα αυτό θα καλυφθεί από υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα και από δανεισμό ύψους €30 εκατ. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η ΑΗΚ έχει ένα μεγαλεπήβολο και σημαντικό αναπτυξιακό πρόγραμμα να υλοποιήσει την επόμενη τριετία, ύψους €0,7 δισ. Ως εκ τούτου, ενδεχόμενη επανάληψη της μείωσης 10% θα επηρεάσει αρνητικά τα ταμειακά διαθέσιμα της ΑΗΚ και την ικανότητα της να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.  

Της Θεανώ Θειοπούλου  

 

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τέλος Facebook, Twitter, YouTube και Booking στη Ρωσία

Taste and Hospitality

Προσφέρει 5 εκατ. λίρες σε πληροφοριοδότες ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου

Taste and Hospitality

Σεισμός ταρανούνησε όλο το νησί

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!