Νέα Νεα της Αγορας

Εννέα χρόνια μετά…αποκαθίσταται η παραλία «Άμμος του Καμπούρη»

Μετά από εννέα σχεδόν χρόνια που συντελέστηκε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στην ελεύθερη Αμμόχωστο, πλησιάζει η στιγμή για την όσο το δυνατό καλύτερη αποκατάστασή του. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα είναι έτοιμη και η περιβαλλοντική μελέτη, της οποίας υπολείπονται κάποιες λεπτομέρειες αλλά και όλα τα υπόλοιπα διαδικαστικά που απαιτούνται, ώστε να προκηρυχθούν προσφορές για την αποκατάσταση της παραλίας «άμμος του Καμπούρη», στα όρια του Δήμου Αγίας Νάπας.

Για την αποκατάσταση της παραλίας συνεργάστηκαν μια σειρά από αρμόδια κρατικά τμήματα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίας Νάπας, Χρήστο Ζαννέτου, ο δήμος αναμένει από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών και Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου, να πάρει το πράσινο φως για προκύρηξη των προσφορών για την αποκατάσταση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παραλία «θα έχει αποκατασταθεί πριν από το τέλος του 2021». Ο κ. Ζαννέτου σχολιάζοντας την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στο να προχωρήσει η διαδικασία αποκατάστασης της παραλίας «Άμμος του Καμπούρη», η οποία άρχισε από το 2019, την απέδωσε πρώτα στο γεγονός ότι έπρεπε να συντονιστούν διάφορα κρατικά τμήματα και δεύτερο, στα ειδικά μέτρα που ίσχυσαν το 2020 λόγω κορωνοϊού, που επιβράδυναν τους ρυθμούς εργασίας στον δημόσιο τομέα. «Το σημαντικό είναι ότι φτάνουμε στο τέλος αυτής της διαδικασίας, αλλά και στην αποκατάσταση της παραλίας, όπως είχε δεσμευτεί ο Δήμος Αγίας Νάπας», υπογράμμισε ο κ. Ζαννέτου.

Όσον αφορά το κόστος, αλλά και τον τρόπο που θα εκτελεστεί η αποκατάσταση της παραλίας, επί του παρόντος δεν υπάρχουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες, «αλλά το σίγουρο είναι ότι τα αρμόδια υπουργεία, Εσωτερικών και Μεταφορών, θα είναι δίπλα στον Δήμο Αγίας Νάπας για ό,τι χρειαστεί σε αυτή την διαδικασία», ανάφερε στο «Φ» αρμόδια κυβερνητική πηγή. 

Το ιστορικό

Η υπόθεση της παράνομης επέμβασης στην παραλία «Άμμος του Καμπούρη», συντελέστηκε το 2012, όταν κάποιοι παρενέβησαν με μπουλντόζες και έσκαψαν σε βάθος 30- 40 μέτρα και μήκος 100 περίπου μέτρων, τη βραχώδη παραλία. Δημιούργησαν έτσι μια παραλία- κρατήρα, κατάλληλη για μικρό αριθμό λουομένων, η οποία όμως τραυμάτισε ίσως ανεπανόρθωτα το παρθένο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Και δεν έφτανε αυτό, οι άγνωστοι που προέβησαν σε αυτή την παρανομία, προέβησαν και σε αποπέτρωση μέρους της παραλίας, σε ακτίνα δεκάδων τετραγωνικών μέτρων. Η παρανομία, που σύμφωνα με πληροφορίες και καταγγελίες κατοίκων, έγινε σε δύο – τρία Σαββατοκύριακα από μπουλντόζες που εργάζονταν με προβολείς σε μεταμεσονύχτιες ώρες, είχε καταγγελθεί από το 2012 στην Αστυνομία από τον Δήμο Αγίας Νάπας, αλλά δυστυχώς και για πολλούς λόγους δεν απετράπη και οι εισβολείς στον χώρο κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν το έγκλημά τους

Ωστόσο, το περιβαλλοντικό έγκλημα έγινε ευρύτατα γνωστό από την υπόθεση του Μαλαισιανού απατεώνα Τζο Λόου, ο οποίος απέκτησε κυπριακό διαβατήριο έναντι αγοράς πολυτελούς βίλας πλησίον της παραλίας, αξίας πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Ο Λόου, που κατηγορείται για υπεξαίρεση μεγάλων ποσών από το τραπεζικό σύστημα της χώρας του, ουδέποτε εμφανίστηκε στην Αγία Νάπα και στη βίλα που αγόρασε.

Ο κόσμος στην ελεύθερη Αμμόχωστο όμως πέραν της ισχυρής απαίτησης του για αποκατάσταση του περιβαλλοντικού εγκλήματος, χαριτολογώντας ονοματίζει τα τελευταία χρόνια την παραλία από «Άμμος του Καμπούρη», σε παραλία «Τζο Λόου», εκφράζοντας και με αυτό τον τρόπο τη διαμαρτυρία του. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η όποια περιβαλλοντική διόρθωση και το κλείσιμο της εκτρωματικής παραλίας – κρατήρα στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη», δυστυχώς δεν θα επαναφέρει πλήρως τον ακριβή εδαφολογικό χαρακτήρα που είχε ο χώρος, πριν την εγκληματική παράνομη επέμβαση.

Του  Πάμπου Βάσιλα  

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αγνοούνται τέσσερα άτομα στην Οδού -Καμένο το αμάξι τους

Taste and Hospitality

«Δεν είσαι υπόχρεος να δείξεις test ή πιστοποιητικό, για είσοδο σ’ έναν χώρο»

Φούρνοι και αλλά υποστατικά το savepass πάει ανάλογα με τα τετραγωνικά!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!