Νέα Νεα της Αγορας

Τα θαμμένα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, δύο μεταγωγικά της Eλληνικής Π.A

Δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που είχαν πάρει μέρος στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» τα μεσάνυχτα 20ής προς 21η Ιουλίου 1974, εντοπίσθηκαν θαμμένα, αλλά χωρίς -από ό,τι φαίνεται- αγνοούμενα πρόσωπα, στη νεκρή ζώνη του αεροδρομίου Λευκωσίας.

αεροδρομιο λευκλωσιας 6
Το αεροδρόμιο βρίσκεται από το 1974 υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ότι τα δυο μεταγωγικά εντοπίσθηκαν σε χαράδρα στο τέλος του διαδρόμου 27 του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Τον χώρο, όπου τάφηκαν τα δυο μεταγωγικά, υπέδειξε πρόσωπο, το οποίο την περίοδο της εισβολής εργαζόταν στα Ηνωμένα Έθνη.Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε, τα αεροσκάφη θάφτηκαν την περίοδο της εκεχειρίας.

Το αεροδρόμιο φάντασμα

Ο Διεθνής Αερολιμένας Λευκωσίας (NIC) εγκαταλελειμένος για 46 χρόνια! Βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας της Κύπρου, Λευκωσίας. Το Αεροδρόμιο Λευκωσίας (NIC) αποτελούσε το κύριο αεροδρόμιο της Κύπρου από την περίοδο της οικοδόμησης του το 1968, μέχρι και το 1974.

αςροδρομιο λευκωσιας 5
Το 2014 τον επισκέφθηκαν φοιτητές και φωτογράφισαν το χώρο του αεροδρομίου που θεωρούνται αεροδρόμιο-στολίδι όσο λειτουργούσε.
αεροδρόμιο, λευκωσιας 1
αεροδρόμιο λευκωσίας 4
Αυτή τη στιγμή τελεί υπό τον έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία και το χρησιμοποιεί ως αρχηγείο της
Τα εγκαίνια του αεροδρομίου

Στις 20 Ιουλίου 1974, δυο άδεια αεροσκάφη των Κυπριακών Αερογραμμών, καταστράφηκαν στη διάρκεια των σφοδρών βομβαρδισμών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της παράνομης τουρκικής εισβολής.

A former cafe at the abandoned Nicosia International Airport

Επιχείρηση Νίκη
Οι μέρες που ακολουθήσαν μέχρι και τις 16 Αυγούστου θα μετατρέψουν τον στολίδι της Μεσογείου σε πεδίο μάχης, καθώς η μεγάλη στρατηγική του σημασία θα το μετατρέψει σε μήλο της έριδος μεταξύ των Τούρκων εισβολέων και των Δυνάμεων της Εθνοφρουράς.
Εκεί θα γραφτεί μια από τις τραγικότερες ιστορίες του Ελληνισμού αποτέλεσμα της ασυνεννοησίας ενός εξ αρχής προδομένου πολέμου.
Όλα ξεκίνησαν, μεταξύ 21ης  Ιουλίου και της 22ας Ιούλιου.  Δεκαπέντε  μεταγωγικά αεροσκάφη Νοράτλας με την κωδική ονομασία  «Νίκη» θα ξεκινούσαν από την Σούδα της Κρήτης για να μεταφέρουν στην Κύπρο την Α΄ Μοίρα καταδρομών με σκοπό αρχικά να υπερασπιστεί το Αεροδρόμιο Λευκωσίας.  
Η αποστολή αυτή θα χαρακτηριζόταν μεταπολεμικά ως «αποστολή αυτοκτονίας» λόγω της παράτολμης πτήσης των αεροσκαφών που πετούσαν σχεδόν στην επιφάνεια της θάλασσας και θα έπρεπε να προσγειωθούν σε ένα σκοτεινό αεροδιάδρομο.
Ενώ τα αεροσκάφη κατάφεραν να φτάσουν στην Κύπρο χωρίς να γινούν αντιληπτά από τον Τούρκο εισβολέα δέχθηκαν απροσδόκητη επίθεση από την Εθνοφρουρά που δεν ειδοποιήθηκε ποτέ για την κάθοδο των αεροσκαφών.
Ως αποτέλεσμα αυτού ήταν η καταρρίψη από φίλια πυρά του αεροσκάφους «Νίκη 4» επιφέροντας τον θάνατο σε όλους τους επιβαίνοντας εκτός από ένα.
Απώλειες υπήρξαν και στο «Νίκη 6» καθώς από τα πυρά των πυροβόλων σκοτώθηκαν δύο καταδρομείς που επέβαιναν στο μεταγωγικό.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Σε λειτουργία 2Ο ξενοδοχεία στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου

Taste and Hospitality

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τι αλλάζει για τους Κύπριους ταξιδιώτες που θα επιστρέψουν από τις 6 Αυγούστου στη χώρα

Αστυνομική Μονάδα Επιτήρησης Μέτρων έξω από εκκλησίες

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!