Νέα Νεα της Αγορας

Τα παράδοξα των νομοθεσιών – Ο γαϊδαρος, τα αποθέματα ποτών…και ένας θάνατος

Ως απάντηση στις αξιώσεις του Βρετανού κυβερνήτη τα μέλη της οργάνωσης της ΕΟΚΑ Β΄ εξαπέλυσαν στους δρόμους της Λευκωσίας έναν γάιδαρο ο οποίος έφερε πινακίδα με την επιγραφή «My Marshall, I surrender» (= στρατάρχα μου, παραδίδομαι). Η Βρετανική Αυτοκρατορία ή τέλος πάντων ότι είχε απομείνει απ’ αυτήν, γελοιοποιήθηκε σε όλα τα διεθνή μέσα….

Μιλώντας με τον γνωστό δικηγόρο και πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Αλήθεια» Ιωνά Νικολάου, θυμάμαι που μου είχε δώσει νομοθεσίες οι οποίες «κτίστηκαν» υπό αγγλοκρατίας και παραμένουν στην Βουλή σε ισχύει. Αν θυμάμαι σωστά μια από αυτές αφορούν στο να κλείνουν τα φώτα στις 12 τα μεσάνυχτα και οι καμήλες και τα άλογα να κυκλοφορούν μέχρι τις 11 το βράδυ. Αυτές ισχύουν μέχρι σήμερα!.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον δικηγόρο Χάρη Κωνσταντίνου μας επεσήμανε: Σύμφωνα με το Κεφ. 154 ο Ποινικός Κώδικας  σ’ ότι σαφορά κλοπή ζώων, προϊόντων, κλπ ανάφερετα πως:

265.-(1) Αν αυτό που κλάπηκε είναι ένα από τα ακόλουθα, δηλαδή άλογο, φοράδα, μουνούχος, γαϊδούρι, μουλάρι, καμήλα, ταύρος, αγελάδα, βόδι, κριάρι, αρνί, ευνουχισμένο αρνί, γίδα ή χοίρος, ή νεογνό τέτοιου ζώου, ή γεωργική σοδειά ή καρποί, ο υπαίτιος υπόκειται σε φυλάκιση πέντε χρόνων.

Και πάμε στην εστίαση:

Αστυνομικοί, τελωνειακοί και εφοριακοί υπάλληλοι επιτρέπεται να εισέρχονται σε αδειούχα υποστατικά ή τόπο

21.-(1) Κάθε πρόσωπο αδειούχο δυνάμει των διατάξεων του Νόμου αυτού επιτρέπει οποτεδήποτε την είσοδο σε οποιοδήποτε αστυνομικό ή τελωνειακό ή εφοριακό υπάλληλο σε όλα τα μέρη των αδειούχων υποστατικών ή τόπου αυτού και επιτρέπει σε οποιοδήποτε από τους λειτουργούς αυτούς να επιθεωρήσει όλα τα αποθέματα οινοπνευματωδών ποτών που φυλάττονται σε αυτά και οποιαδήποτε βιβλία ή μητρώα που αναφέρονται σε αυτά.

(2) Πρόσωπο που ανθίσταται κατά οποιουδήποτε λειτουργού που ενεργεί δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1) του άρθρου αυτού είναι ένοχο αδικήματος και υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες ή σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις εκατό πενήντα λίρες ή και στις δύο αυτές ποινές.

Ο θάνατος

Να θυμήσουμαι ότι ένα τραγικό συμβάν συνέβη  με θύμα τον Βρετανοκύπριο τουρίστα Σαββάκη Γεωργίου Αλεξάνδρου το 2014 στις18 Αυγούστου, η εκροψία έδειξε ότι ο θάνατος προήλθε από πνιγμό και πως σημαντικό ρόλο έπαιξε η κατανάλωση αλκοόλ. Μετά το συμβάν τα καταλύματα και η πισίνα κρίθηκαν παράνομα.

Οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων στην Αγία Νάπα, που ήταν πατέρας και γιος ηλικίας 63 και 33 αντίστοιχα, κρίθηκαν νωρίτερα τον Φεβρουάριο ένοχοι για θάνατο εξ αμελείας.

Τα μέσα της Κύπρου αναφέρουν πως ο πατέρας και ο γιος έχουν προφυλακιστεί για 4 και 3 μήνες αντίστοιχα, ενώ η εταιρεία για την οποία εργαζόνταν κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο αξίας 2000 ευρώ.

Τέλος, να θυμίσουμε πως χωρίς καμία νομικά ισχύει λόγο πανδημία«Η Παραβίαση του διατάγματος αυτοπεριορισμού που διαπιστώνεται σε δειγματοληπτικό έλεγχο από την Αστυνομία ρυθμίζεται με εξώδικο €300 ή φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή πρόστιμο μέχρι €50,000, βάσή του άρθρου 190 του Ποινικού Κώδικα για διάδοση μόλυνσης από νόσο επικίνδυνη για τη ζωή».

Πριν κτίσετε νομοθεσίες για ποτά σε παγκάκια, ωράρια, περιρισμούς σε εκδηλώσεις και εσωτερικούς χώρους καλά κάνετε να συγυρίσετε τις νομοθεσίες τις απαρχαιωμένες και στο πλαίσιο της Ε.Ε

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Στο σφυρί η βίλα του Βέρντι –Τέλος στη διαμάχη κληρονόμων

Taste and Hospitality

Thanos Hotels: Έτοιμη η μεγαλύτερη έκπληξη του καλοκαιριού

Περδίος: Δεν υπήρχαν ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες για τουρισμό από Βρετανία

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!