Νέα Νεα της Αγορας

Παρελθόν οι πολλές άδειες για πύργους

Στο παρελθόν ανήκει το μεγάλο ενδιαφέρον για ανέγερση πύργων, καθώς ο αριθμός αδειοδοτήσεων για ανέγερση ψηλών κτιρίων μειώθηκε μετά τον τερματισμό του προγράμματος πολιτογραφήσεων.

Οι πλείστες αιτήσεις για ανέγερση ψηλών κτιρίων, εγκρίθηκαν κατά την περίοδο εφαρμογής του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, ιδιαίτερα μέχρι το τέλος του 2018, που οι «πύργοι» φύτρωναν σαν μανιτάρια, ειδικότερα στη Λεμεσό.

Ο τερματισμός του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, είχε ως αποτέλεσμα αρκετές αιτήσεις ξένων επενδυτών ύψους μερικών εκατομμυρίων, να ξεχαστούν στα συρτάρια του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα στοιχεία της πολεοδομίας, τα οποία εξασφάλισε η StockWatch, αντανακλούν τη στροφή που έχουν κάνει οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης στα κτήρια μέχρι 15 ορόφους τα οποία μπορούν να απορροφηθούν και από την εγχώρια αγορά.

Δύο άδειες μέχρι στιγμής το 2021

Το πρώτο τετράμηνο του 2021, εγκρίθηκαν από το τμήμα Πολεοδομίας μόλις δύο αιτήσεις για ψηλά κτίρια 15 ορόφων, μία για τη Λεμεσό και μια για τη Λάρνακα.

Οι άδειες για πολυώροφα κτίρια άνω των 20 ορόφων που απευθύνονταν αποκλειστικά σε ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονταν να εξασφαλίσουν κυπριακό διαβατήριο αγοράζοντας πολυτελή διαμερίσματα, εκμηδενίστηκαν το 2021. Tο ενδιαφέρον για αναπτύξεις αυτού του μεγέθους μειώθηκε από το 2020, όταν φούντωσαν οι πληροφορίες για εκτροχιασμό του προγράμματος πολιτογραφήσεων. Ταυτόχρονα, από την 1η Νοεμβρίου 2020 που τερματίστηκε το πρόγραμμα, πολλά έργα αυτής της κατηγορίας παρέμειναν στα χαρτιά, αν και είχαν εξασφαλίσει σχετική άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 παραχωρήθηκαν 581 χρυσά κυπριακά διαβατήρια και το 2019, εν μέσω των έντονων δημόσιων συζητήσεων για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, παραχωρήθηκαν 579 διαβατήρια.

Τα ηνία στη Λεμεσό 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πολεοδομίας, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ανέγερση ψηλών κτιρίων συγκεντρώνεται διαχρονικά στη Λεμεσό.

Το 2018 οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης στη Λεμεσό εξασφάλισαν άδειες για 8 αιτήσεις για «πύργους» άνω των 26 ορόφων, 4 αιτήσεις για κτίρια 21-25 ορόφων, 9 αιτήσεις για κτίρια 16-20 ορόφων και 13 αιτήσεις για πολυώροφα 11-15 ορόφων.

Το 2019 από Λεμεσό κατατέθηκε και μια αίτηση για «πύργο» άνω των 26 ορόφων και μια αίτηση για πολυώροφο 21-25 ορόφων.

Το 2020 στη Λεμεσό εγκρίθηκαν δύο αιτήσεις που αφορούσαν «πύργους» 26 ορόφων και άνω και άλλη μια αίτηση, για ψηλό κτίριο 21-25 ορόφων. Εγκρίθηκε επίσης, μια αίτηση για άδεια ανέγερσης κτιρίου 16-20 ορόφων και έξι αιτήσεις για κτίρια 11-15 ορόφων.

Το 2020 εγκρίθηκε η ανέγερση 10 ψηλών κτιρίων στη Λεμεσό, από τα 16 που έλαβαν έγκριση, παγκύπρια. Ενώ από τα 12 κτίρια άνω των 26 ορόφων που αδειοδοτήθηκαν διαχρονικά, τα 11 είναι στη Λεμεσό.

Λάρνακα και Πάφος 

Σε ότι αφορά τη Λάρνακα, το 2018 εγκρίθηκε μια αίτηση άδειας για «πύργο» 26 ορόφων και άνω, καθώς και μια αίτηση για ψηλό κτίριο 21-25 ορόφων το 2019.

Στην Πάφο εγκρίθηκαν δυο αιτήσεις το 2018, για κτίρια 16 – 20 ορόφων και μια αίτηση για πολυώροφο 21-25 ορόφων το 2019.

Σημειώνεται ότι για τη Λευκωσία τα στοιχεία αφορούν μόνο περιπτώσεις εκτός της περιοχής του κέντρου της πρωτεύουσας, εφόσον με βάση το Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λευκωσίας 2016, δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του διευθυντή πολεοδομίας για αιτήσεις που εμπίπτουν στα όρια του εν λόγω σχεδίου.

Στη Λευκωσία βρίσκονται υπό ανέγερση αρκετά πολυώροφα κτίρια, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η ανέγερση του ψηλότερου μέχρι στιγμής κτιρίου 34 ορόφων.

Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν επίσης την ελεύθερη επαρχία Αμμόχωστο, διότι δεν υποβλήθηκε καμία άδεια για πολυώροφο κτήριο  αν και στο project της μαρίνας Αγίας Νάπας, περιλαμβάνεται ένας πύργος 26 ορόφων. Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για δύο πύργους 26 ορόφων όμως μετά την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος η εταιρία ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην ανέγερση του δεύτερου πύργου.

Οι άδειες που παραχωρήθηκαν παγκύπρια για την ανέγερση πύργων, ανήλθαν στις 56 μέχρι το τέλος του 2018, στις 20 το 2019, στις 16 το 2020 σημειώνοντας μείωση 20%, και στις 2 το πρώτο τετράμηνο του 2021. Ο συνολικός τους αριθμός φτάνει στις 94.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Related posts

Ανοίγουν και τα 110 ξενοδοχεία της Πάφου μέχρι τα τέλη Μαρτίου

Taste and Hospitality

ΑΞΙΚ: Αυτοί οι φοιτητές κέρδισαν στον διαγωνισμό «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 2021»

Taste and Hospitality

Οι φετινές Περσείδες θα συνοδεύονται από πανσέληνο (Oι εκδηλώσεις)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!