Νέα Νεα της Αγορας

Η Αγία Νάπα…αλλιώς – Το άνοιγμα του τουρισμού απ’ την «ανάποδη»

Όλες οι  καταστροφές αφήνουν αποτυπώματα  και όσο και αν προσπάθησα να «φανταστώ» ότι όλα κυλούν ομαλά οι εικόνες που αντίκριζαν μου έδιναν ένα γερό «χτύπημα» αφύπνισης. Ένα διήμερο στην άλλοτε περιοχή που έσφυζε από ζωή, αλλάζει τα δεδομένα που γνώριζα μέχρι σήμερα. Οι συνθήκες της ζωής μας έχουν αλλάξει άρδην, η περιοχή, η φιλοσοφία, ο τρόπος λειτουργίας των χώρων εστίασης…Ο κόσμος δεν θα άλλαζε;

•             Άδεια τα πεζοδρόμια. Λιγοστά άτομα να περπατάνε ζευγάρια ή οικογένειες κυρίως Κύπριοι και Ρώσοι

•             Γνωστά στέκια κλειστά και εικόνες εγκατάλειψης.

•             Μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων δεν κάνουν delivery

•             Παραλίες χωρίς κόσμο, χωρίς να ακούς παιδικές φωνές, μουσική από τα υπαίθρια μπαράκια τα οποία παραμένουν κλειστά.

•             Ακόμη και σπίτια είναι προς πώληση, ενώ άλλα δίνουν την εντύπωση πως οι κάτοικοι τα «έχουν ξεχάσει» ή τα έχουν εγκαταλείψει.

Μπαίνω σε ένα souvenir shop και πιάνω κουβέντα με την ιδιοκτήτρια: «Μαζεύουμε κομμάτια, κοπέλα μου», μου λέει. «Υπομονή και τίποτα άλλο. Χάσαμε και αυτό το καλοκαίρι. Κάθομαι και περιμένω πότε θα μπει πελάτης- Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ τέτοιες εικόνες δεν έχουμε ξαναζήσει».

Δεν είναι πόλεμος, δεν είναι διωγμός, δεν είναι ξεριζωμός…Εδώ  όλα είναι «παγωμένα». Οδυνηρές οι επιπτώσεις: Θυμίζει πρεμιέρα χωρίς θεατές.

 Με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, κάποιοι αποφασίζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία και καταλύματα. Μπήκαμε σε ένα από τα πιο γνωστά και πρόσφατα ανακαινισμένα και πιάσαμε κουβέντα με τον Διευθυντή: «Μόνο λίγοι Κύπριοι και αυτοί πιστεύω λόγο των προσφορών και των υψηλών θερμοκρασιών έχουν ευνοήσει για τις κρατήσεις. Έχω τόσα πολλά στο κεφάλι μου που δεν ξέρω από που να αρχίσω. Από το άνοιξε – κλείσε; Από το έρχονται – δεν έρχονται οι τουρίστες; Στην αναμονή, στο «περίμενε» και παράλληλα τα έξοδα να τρέχουν».

Μια φορά και ένα καιρό…

Δεκαετία 90

Κάποτε ήταν  ένα ήσυχο ψαροχώρι, όπου από τη δεκαετία του ‘90 και μετά άρχισε να μεταμορφώνεται σε σπουδαίο καλοκαιρινό προορισμό για clubbing.  Η μεγάλη ποικιλία από club, bar το «έφεραν» να μπαίνει στο βιβλίο Guinness για τον μεγαλύτερο αριθμό club παγκοσμίως.

Από τα beach party στις γραφικές παραλίες και η Αγία Νάπα με πληθυσμό περίπου 3.000 κατοίκους είναι αναμφίβολα το πιο γνωστό τουριστικό θέρετρο της Κύπρου. Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες ταξίζευαν στην Αγία Νάπα με κύριο σκοπό να διασκεδάσουν.

Παραλίες όπως το «Λιμανάκι» που είναι και μια από τις μακρύτερες παραλίες στην Κύπρο, η «Λάντα», που βρίσκεται ανάμεσα από την παραλία της Μακρονήσου και την Νησί Μπέϊ, καθώς και η παραλία της Αγίας Θέκλας που πήρε το όνομά της από ένα παλιό εκκλησάκι της περιοχής, κάνουν ακόμη πιο ξεχωριστή την περιοχή.

Το όνομα του χωριού προκύπτει από το ομώνυμο Βενετικό μοναστήρι που βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία. Στα δυτικά συνορεύει με τον Δήμο Σωτήρας και στα βόρεια και βορειοανατολικά με τον Δήμο Παραλιμνίου. Το νότιο και ανατολικό μέρος της διοικητικής της έκτασης είναι παραθαλάσσιο.

Παραλίες γεμάτες από κόσμο – Φωτό Τέλη ’90

Αγία Νάπα σημαίνει Άγιο Δάσος. Η περιοχή πήρε το όνομα της από την Εικόνα της Παναγίας της Νάπης, δηλαδή της Αγίας του Δάσους. Για συντομία ονομάστηκε Αγία Νάπα. Η ονομασία αυτή δόθηκε στην περιοχή πριν το 1366, ενώ το Μοναστήρι της Αγίας Νάπας είναι κτίσμα του 15ου αιώνα.

Αρχίζω να περπατάω βιαστικά, με την μάσκα στο στόμα, μια παρέα ψάχνει ταξί, δυο παιδιά σε σκουτεράκι κάνουν βόλτα, πιο κάτω το επιβλητικό Λούνα παρκ, μπαίνω μέσα και κοιτάω τον κόσμο. Χαρούμενοι; Δεν ξέρω. Ακούω γέλια και κοιτάω παρέες να πίνουν και ζευγάρια να κρατάνε ο ένας το χέρι του αλλουνού. Μουσική – πολύ δυνατή μουσική, λες και ήθελε να σπάσει «όλα όσα είχα μαζέψει». Και τα κατάφερε. Το πιο γνωστό τουριστικό θέρετρο που έδωσε ζωή στο νησί, χρήματα, δουλειές, αναμνήσεις, στιγμές άρχισε να παίρνει ζωή. Εδώ οι άνθρωποι δεν το βάζουν εύκολα κάτω.

Αν μου έχει διδάξει κάτι η κατάσταση αυτή που ζούμε είναι ότι: Ο κόσμος είναι γεμάτος από ανώνυμους ήρωες και άγνωστα άτομα τα οποία ενεργούν με μια απίστευτη δύναμη ψυχής. Φέτος επιλέγω τη χώρα μου – Στηρίζω το κάθε συμπατριώτη μου. Αν εκείνοι ξέρουν να «χτίζουν» από την αρχή, γιατί να μην το «σπρώξω» και εγώ και εσύ με όποιο τρόπο μπορούμε.

Σήμερα…

Επιλέγουμε διακοπές σε αυτό το νησί που έχει χίλιους τρόπους και άλλους τόσους να το ανακαλύψουμε.Βολτάρετε, θαυμάστε το ηλιοβασίλεμα και πιείτε ένα χαλαρό ποτό στον πιο ευλογημένο τόπο. Η Κύπρος αποτελεί ιδανικό προορισμό ανά το παγκόσμιο, γιατί όχι και για μας!

Κύρια Φωτο: Κυριακή 23 Μαίου 2021 -Αγία Νάπα

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Εννέα εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ισπανία τον Ιούλιο

Taste and Hospitality

Eurogroup: Ολονύχτιο θρίλερ – Το Βερολίνο απορρίπτει ασυζητητί οποιοδήποτε μέτρο

Taste and Hospitality

Tαξιδεύουμε, «…για να γίνουμε ανόητοι νέοι γι’ άλλη μια φορά»

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!