Νέα Νεα της Αγορας

Σε λίγο ανοίγουν 9 οδοφράγματα- Ποιοι έχουν δικαίωμα διακίνησης

Στις 8 το πρωί ανοίγουν και τα εννέα οδοφράγματα επιτρέποντας τις διελεύσεις προς τα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές. Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Πρόεδρο  Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, με τη συμμετοχή και της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο κατά την τηλεδιάσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης, όπως αυτά λειτουργούσαν προ της πανδημίας του κορωνοϊού, και συνεχάρη τόσο τους δύο διαπραγματευτές όσο και τα μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την εργασία τους και την εποικοδομητική τους συνεισφορά, που οδήγησαν στη συμφωνία. Επίσης, ευχαρίστησε την κ. Σπέχαρ για τη συνδρομή της ιδίας και των ΗΕ.

Περαιτέρω, επεσήμανε ο κ. Κούσιος, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί οποτεδήποτε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για να συζητήσουν τόσο τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει προτείνει και αφορούν την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, το αεροδρόμιο της Τύμπου και το λιμάνι της Αμμοχώστου, όσο και το κυπριακό πρόβλημα γενικότερα και την επίλυση του μέσω διαπραγματεύσεων».

Από πλευράς του, είπε ο κ. Κούσιος, «ο κ. Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης, ενώ η κ. Σπέχαρ ευχαρίστησε τους δύο ηγέτες, καθώς και τους διαπραγματευτές και τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για τη συνεργασία που είχαν με το θετικό αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξαν».

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, στην τηλεδιάσκεψη, η Ε. Σπέχαρ εξέφρασε ικανοποίηση για την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων και ευχαρίστησε τους δύο ηγέτες για την πολιτική βούληση που επέδειξαν.

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο ο κ. Τατάρ, όπως αναφέρεται, είπε ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και ευχήθηκε να αποτελέσει προηγούμενο για πιθανές διαφορετικές συνεργασίας απ’ εδώ και πέρα.

Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει την εποικοδομητική στάση καλής πρόθεσης για την αναζήτηση συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών για την ευημερία και σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή μας. Αναμένει, είπε, την ίδια θετική προσέγγιση και από τους (Ε/κ) συνομιλητές του, προς όφελος των «δύο λαών» που ζούνε στο νησί.

Τόνισε τη σημασία του να μπορούν να περάσουν από τα οδοφράγματα, χωρίς διακρίσεις, όλοι οι πολίτες της «τδβκ», όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος, και πολιτών τρίτων χωρών.

Στη γραπτή δήλωση αναφέρεται επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και ευχαρίστησε όλους όσοι προσπάθησαν γι’ αυτό, κάνοντας αναφορά στις προτάσεις για ΜΟΕ που κατέθεσε στη Γενεύη. Εξέφρασε δε τη στήριξή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη διεύρυνση των πεδίων συνεργασίας και εργασίας πάνω σε ΜΟΕ.

Ο Ερσίν Τατάρ, συνεχίζει η γραπτή δήλωση, ανέφερε ότι η εξεύρεση συμφωνίας στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί με απόλυτο σεβασμό στην αρχή της ισότητας, λέγοντας ότι «με σεβασμό στην αρχή της ισότητας, μπορεί να αναπτυχθεί συνεργασία σε παρόμοιους τομείς και αυτό θα βοηθήσει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών». Προς αυτή την κατεύθυνση, ευχήθηκε να συνεχίσουν την εργασία τους ο ειδικός του αντιπρόσωπος και ο Ε/κ διαπραγματευτής.

ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ 

Θα μπορούν να διακινούνται όλοι όσοι μπορούσαν να διακινούνταν πριν την πανδημία, νοουμένου ότι παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου ή τεστ PCR, που θα ισχύει για 7 μέρες, σε έντυπη μορφή και σε γλώσσα κατανοητή στην άλλη κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων και των Αγγλικών, όσον αφορά το όνομα του διερχόμενου προσώπου, μαζί με αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να διακινούνται τα ακόλουθα πρόσωπα:

• Όλοι οι Κύπριοι (ΕΚ και ΤΚ) πολίτες και μέλη των οικογενειών τους.

• Ευρωπαίοι πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, νοουμένου ότι θα συνοδεύονται από τον πολίτη της ΕΕ.

• Υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και μέλη των οικογενειών τους, που κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας.

• Υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας.

• Υπήκοοι τρίτων χωρών που διαθέτουν Κυπριακή θεώρηση (90 μέρες).

• Υπήκοοι τρίτων χωρών που ανήκουν στον κατάλογο των χωρών που δεν θέλουν θεώρηση (90 μέρες) (περιλαμβάνονται και υπήκοοι του ΗΒ που δεν κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας).

• Υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν άδειες παραμονής άλλων κρατών μελών (90 μέρες).

• Υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν θεωρήσεις Σιένγκεν, διπλή και πολλαπλή (90 μέρες).

• Όλοι οι ανήλικοι πάνω από 12 ετών χρειάζεται να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου ή τεστ PCR.

Έτοιμος για συζήτηση Κυπριακού και ΜΟΕ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξέφρασε χθες την ετοιμότητά του για συνάντηση οποτεδήποτε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, για να συζητήσουν τόσα τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει προτείνει, όσο και το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνομίλησε με τον κ. Τατάρ στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που είχαν στις 10:15 χθες το πρωί, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Εργκιούν Ολγκούν.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κομισιόν: Στηρίζει με €2 εκατ. τους Κύπριους ταξιδιωτικούς πράκτορες

Taste and Hospitality

Ο Τραμπ τρόμαξε την εταιρεία που φτιάχνει το Dettol (ΒΙΝΤΕΟ)

Πως προχωρά η Κύπρος από την 16η Μαρτίου- Αποφάσεις

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!