Παρουσίαση Φιλοξενία

Όταν ο φρουρός έκρινε σωστό να περάσει κάποιος στο χωριό του έλεγε: «Έμπα»

Η Έμπα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της επαρχίας Πάφου. Συνορεύει με τα χωριά Χλώρακα, Κισσόνεργα, Τάλα, Τρεμιθούσα και Μεσόγη. Έχει πληθυσμό 6500 κατοίκους. Έχει έκταση 6.7 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Πάφου. 

Το χωριό είναι κτισμένο πάνω σε θαλάσσια αναβαθμίδα, σε μέσο υψόμετρο 135 μέτρων. Το ανάγλυφο είναι καμπίσιο, με μια ανεπαίσθητη κλίση προς τη θάλασσα. Στα βόρεια του χωριού το τοπίο είναι διαμελισμένο από το αργάκι του  Αγίου Γεωργίου που έχει διανοίξει μια μακρόστενη κοιλάδα με κατεύθυνση Α. -Δ.

Έμπα

Σύμφωνα με την παράδοση το χωρίο της Έμπας πήρε το όνομά του από το εξής γεγονός:
Στην είσοδο του χωριού που τότε ήταν ένα μεγάλο τσιφλίκι (ορίζεται η μεγάλη αγροτική περιοχή, ακόμη και ολόκληρο χωριό που ανήκε σε ιδιώτη κατά την περίοδο της οθωμανικής κατάκτησης), κοντά στα σύνορα με την πόλη της Πάφου, υπήρχε μια πύλη την οποία φύλαγε πάντα ένας φρουρός. Για να εισέλθει κάποιος στο τσιφλίκι, έπρεπε πρώτα να περάσει από τον έλεγχο του φρουρού. Αν λοιπόν ο φρουρός έκρινε σωστό να περάσει του έλεγε Έμπα (πέρασε). 

Η εκκλησία της Παναγίας Χρυσελεούσας και η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι από τα σημεία στο χωριό που πρέπει να επισκεφθείτε. Το χωριό άρχισε, κατά τα τελευταία χρόνια, να τουριστικοποιείται με την ανέγερση αρκετών εξοχικών κατοικιών.

Club St George Resort, Έμπα | Hotels.com

Παρά τον σχετικό οικοδομικό οργασμό που παρατηρήθηκε, και παρά την ύπαρξη συγχρόνων οικοδομών, διατηρούνται ακόμη στην Έμπα σπίτια παλαιά, κτισμένα με την παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική.

Έμπα

Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό που προσωπικά δεν με αφήνει αδιάφορη. Σύντομα θα περπατήσω στα σοκάκια και θα πιω καφέ στα παραδοσιακά καφενάδακια του χωριού. Η φιλοξενία των κατοίκων αντιπροσωπεύει την έννοια της λέξης…

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

100 χρόνια πριν…Στη πραγματικότητα ο Conrad Hilton ήθελε να αποκτήσει τράπεζα, αλλά δεν του βγήκε

Taste and Hospitality

Θεόδωρος Σπυρόπουλος: Ένας Whisky expert αποκαλύπτει

Taste and Hospitality

Jerry Thomas: O πατέρας του Bartending

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!