Νέα Νεα της Αγορας

Αγία Νάπα: «Kόβει» ορόφους σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων η Περιβαλλοντική Αρχή

Μεγάλο εμπόδιο τέθηκε, από την Περιβαλλοντική Αρχή, στην πορεία υλοποίησης του Formatio Hotel, με ειδική έκθεση για τις συσσωρευτικές επιπτώσεις που προκαλούν και θα προκαλέσουν υφιστάμενα, προτεινόμενα και μελλοντικά έργα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Κάβο Γκρέκο», στην οποία καθορίζονται αυστηρά μέτρα άμβλυνσης επιπτώσεων.

Μεταξύ άλλων, η Περιβαλλοντική Αρχή θέτει ως προϋπόθεση υλοποίησης του έργου, με κόστος υλοποίησης ύψους €50 εκατ., το «κούρεμα» στον αριθμό των ορόφων του, από τους πέντε στους τρεις.

Το έργο αφορά ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων, με δύο πτέρυγες, μία για οικογένειες και μία για ενήλικες, η οποία εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγίας Νάπας, στην τοποθεσία «Άμμος του Καμπούρη». Καταλαμβάνει τα τεμάχια αρ. 229 και 589 του Φ/Σχ. 0/2-293- 372, συνολικής έκτασης 84.932 τ.μ.

Συγκεκριμένα, θα αποτελείται από την ανατολική πτέρυγα (Atlantica Bellevue Park) που θα απευθύνεται σε οικογένειες, περιλαμβανομένων εξωτερικών ανώτερης ποιότητας σουιτών (superior suites) νοτιοανατολικά της ανάπτυξης και τη δυτική πτέρυγα (Atlantica Ammos Bay) που θα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες.

To σύνολο του εμβαδού των κτηρίων της ανάπτυξης που προσμετράται στο εμβαδόν δόμησης, με την άντληση πολεοδομικών κινήτρων, ανέρχεται στα 29.026,65 τ.μ. Αντίστοιχα, το σύνολο του εμβαδού των κτηρίων της ανάπτυξης που προσμετράται στο εμβαδόν κάλυψης ανέρχεται στα 10.727 τ.μ. περίπου.

Φορέας ανάπτυξης του έργου είναι η εταιρεία Formatio Ltd και αρχιτέκτονες οι Eraclis Papachristou Architects και Skordas Design Studio.

Η περιοχή της ανάπτυξης

Η περιοχή του έργου στα νότια συνορεύει και περιλαμβάνει μικρό τμήμα της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 «Κάβο Γκρέκο», στα ανατολικά και δυτικά συνορεύει με σύνολο μεμονωμένων τουριστικών κατοικιών που είναι όμως οργανωμένες και προσβάσιμες από τοπικό οδικό δίκτυο ενώ στα βόρεια εφάπτεται της Λεωφόρου Κρυού Νερού.

Στα ανατολικά προς νοτιοανατολικά του προτεινόμενου έργου, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου βρίσκεται το «Kermia Beach Hotel and Bungalows», ενώ στα δυτικά προς βορειοδυτικά, σε απόσταση 1 έως 1,5 χιλιομέτρου περίπου βρίσκονται άλλες οκτώ τουριστικές μονάδες. Στην ευρύτερη περιοχή μελέτης, όσον αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες, αυτές ανέρχονται συνολικά σε 47, εκ των οποίων μόνο οι 4 είναι κατηγορίας 5*.

Η δυτική πτέρυγα (Hotel A. Atlantica Ammos Bay), βάσει των αρχικών σχεδιασμών, αφορούσε σε ισόγειο με μεσοπάτωμα, πέντε ορόφους και ταράτσα με σπιτάκια με μεσοπάτωμα. Η πτέρυγα θα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες, θα είναι δυναμικότητας 270 δωματίων (ή 536 κλινών) και θα διαθέτει τρία εστιατόρια, πέντε μπαρ, 18 πισίνες, ένα γυμναστήριο, ένα κέντρο ευεξίας (spa), αίθουσες χορού, τηλεόρασης και πολλαπλής χρήσης και γραφεία. Στην εν λόγω πτέρυγα θα διαμορφωθούν συνολικά 169 χώροι στάθμευσης οχημάτων, εκ των οποίων οι 14 θα είναι για χρήση Αμ.ΕΑ., καθώς επίσης και 10 επιπλέον χώροι στάθμευσης ποδηλάτων. Το συνολικό εμβαδόν επιφάνειας της δυτικής πτέρυγας της ανάπτυξης θα ανέρχεται σε περίπου 12.966 τ.μ.

Η ανατολική πτέρυγα (Hotel B. Atlantica Bellevue Park) θα αποτελείται από ένα υπόγειο, ένα ισόγειο, πέντε ορόφους και ταράτσα. Θα είναι δυναμικότητας 317 δωματίων (ή 634 κλινών), συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών ανώτερης ποιότητας σουιτών, και θα διαθέτει τρία εστιατόρια, τέσσερα μπαρ, 27 πισίνες, ένα γυμναστήριο, ένα κομμωτήριο /κουρείων, δύο καταστήματα, ξεχωριστές αίθουσες πολλαπλής χρήσης, τηλεόρασης, συνεδριάσεων /χορού και απασχόλησης παιδιών, καθώς και γραφεία.

Στον υπαίθριο χώρο βόρεια του κτηρίου θα υπάρχουν επίσης δύο γήπεδα αθλοπαιδιών, εκ των οποίων ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και ένα γήπεδο πολλαπλών αθλημάτων, ενώ στον υπαίθριο χώρο νοτιοανατολικά του κτηρίου θα υπάρχει παιδικό υδροπάρκο.

Οι πολυτελείς σουίτες (superior suites) χωροθετούνται στο νοτιοανατολικό άκρο του υπό ανάπτυξη οικοπέδου, θα έχουν άμεση πρόσβαση από τον δημόσιο δρόμο ανατολικά της ανάπτυξης, ωστόσο αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ξενοδοχειακής μονάδας. Οι εν λόγω σουίτες θα είναι συνολικά 20.

1.170 τουρίστες την ημέρα

Κατά τη λειτουργία της ανάπτυξης, ο αριθμός των παραθεριστών την περίοδο αιχμής εκτιμάται σε 1,170 ανά ημέρα, ενώ εκτιμώνται επιπλέον 500 επισκέπτες ανά ημέρα στα εστιατόρια, τα bars, τα καταστήματα, καθώς και σε όλους τους χώρους ευεξίας (spa).

Στην ανάπτυξη θα εργοδοτούνται συνολικά 500 περίπου εργαζόμενοι.

Οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει το «Formatio Hotel»

Ωστόσο και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σχετικής έκθεσης, η υλοποίηση του έργου προϋποθέτει τα πιο κάτω μέτρα:

Να διατηρηθεί ανέπαφο το τμήμα του τεμαχίου 589 (Φ/Σχ. 0/2-293-372) που εντασσόταν σε ζώνη προστασίας της φύσης Δα1-ΠΦ, πριν την τροποποίηση των πολεοδομικών ζωνών που έγινε το 2017 και η χωροθέτηση του έργου (συμπεριλαμβανομένου της τοπιοτέχνησης) να γίνει αποκλειστικά στο υπόλοιπο τμήμα του τεμαχίου

Οι συντελεστές ανάπτυξης του έργου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις πρόνοιες των πολεοδομικών ζωνών Τ6(Ε1) και Τ5(Ε3) της Εγκριμένης Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας (2017) χωρίς όμως επιπρόσθετα κίνητρα, δηλαδή ανώτατο συντελεστή δόμησης 0,30:1, ποσοστό κάλυψης 0,20:1, μέγιστο αριθμό ορόφων τους 3 και ύψος οικοδομών που δεν θα ξεπερνούν τα 13,10 μέτρα. Σημειώνεται ότι, δύναται να μελετηθεί η διαφοροποίηση του ποσοστού κάλυψης και σε περίπτωση αλλαγής να συζητηθεί με το Τμήμα Περιβάλλοντος πριν την έγκριση του.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του έργου θα πρέπει να χωροθετούνται προς την ενδοχώρα/βόρεια πλευρά των τεμαχίων ενώ οι χώροι πρασίνου θα πρέπει να χωροθετούνται προς την ακτή

Ο φωτισμός που θα εγκατασταθεί στους υπαίθριους χώρους της ανάπτυξης πρέπει να είναι χαμηλής έντασης και να είναι στραμμένος προς το έδαφος, ώστε να αποφεύγεται κατά το μέγιστο δυνατό ο επηρεασμός και η φωτορύπανση εκτός των χώρων της ανάπτυξης

Δεν θα γίνει καμία επέμβαση (περιλαμβανομένης της τοπιοτέχνησης) στο μέρος των τεμαχίων του έργου που εμπίπτουν εντός της ΖΕΠ

Οι χώροι δημόσιας στάθμευσης πρέπει να χωροθετηθούν σε σημείο το οποίο δεν θα επηρεάζει σημαντικά στοιχεία χλωρίδας, μετά από συνεννόηση με τα αρμόδια τμήματα (Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασών).

Τέλος, ο αιτητής θα πρέπει να υποβάλει για έγκριση στο Τμήμα Περιβάλλοντος και στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Σχέδιο Ενημέρωσης του κοινού για την περιοχή προστασίας του Δικτύου Natura 2000, το οποίο θα λειτουργεί εντός της Μονάδας, και που θα παρουσιάζει τις δράσεις και τα μέτρα ενημέρωσης των επισκεπτών της Ανάπτυξης, ώστε να αποφεύγεται η άσκηση πίεσης στην προστατευόμενη περιοχή, από μαζική κάθοδο και χρήση από τους επισκέπτες της Μονάδας.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Διαλείπουσα νηστεία: Η απώλεια βάρους, τα μεταβολικά οφέλη και η προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών

Taste and Hospitality

Mεγάλη ταλαιπωρία στα αεροδρόμια: του Μπρίστολ, Μάντσεστερ και Μπέρμιγχαμ

Taste and Hospitality

Βραδινά σνακ που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!