Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

ΕΤΑΠ: Έτσι έχει εισαγάγει καινοτομίες στον τρόπο προβολής της Λάρνακας!

Σύμφωνα με στοιχεία που λήφθηκαν από ξενοδόχους της περιοχής, η φετινή χρονιά για τον τουρισμό της Λάρνακας ήταν μέτρια, καλύτερη όμως από την περσινή, και χαρακτηρίζεται κυρίως από κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που προκλήθηκαν από τους περιορισμούς της πανδημίας, η Λάρνακα προσέλκυσε επισκέπτες από τις παραδοσιακά κύριες αγορές της Ρωσίας του Ην. Βασιλείου και της Γερμανίας όμως σε σαφώς μικρότερους αριθμούς από άλλες χρονιές, ενώ έλαβε τουρισμό από ποικιλία άλλων χωρών κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης όπως Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχία αλλά και από Ισραήλ, Λίβανο και Γαλλία. Το γενικό δηλαδή συμπέρασμα είναι ότι δεν ξεχώρισαν φέτος κάποιες αγορές.

Όσον αφορά τους επόμενους μήνες, οι κρατήσεις για τον Οκτώβριο είναι μέτριες προς ικανοποιητικές (αναλόγως και της ξενοδοχειακής μονάδας) – υπό τις περιστάσεις πάντοτε – ενώ ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος.

Στην ενίσχυση των κρατήσεων της Λάρνακας έχουν συμβάλει και οι διάφορες ευρωπαϊκές και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν ή προγραμματίζονται μέχρι και τον Νοέμβριο (Beach Sambo, Σκοποβολή, Τοξοβολία, Κολύμβηση, Αντισφαίριση, Μαραθώνιος καθώς και ποδοσφαιρικές ομάδες που διαμένουν σε ξενοδοχεία για αγώνες/προπονήσεις κ.α.). Διαχρονικά βέβαια στις κρατήσεις των ξενοδοχείων της Λάρνακας βοηθά και η ύπαρξη του αεροδρομίου με τα πληρώματα και overnights.

Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι τα διάφορα σχέδια κινήτρων που υπήρξαν κατά την προηγούμενη περίοδο είναι απαραίτητο να συνεχίσουν ώστε να μπορέσουν ορισμένοι, έστω, να παραμείνουν ανοικτοί κατά τη χειμερινή περίοδο.  

Κυριότερες νέες ενέργειες στο Σχέδιο Δράσης της ΕΤΑΠ Λάρνακας 2021

Πέραν των σταθερών δράσεων στοχευμένου Μάρκετινγκ, διενεργήθηκαν από την ΕΤΑΠ Λάρνακας σε συνεργασία με Τοπικές Αρχές και άλλους φορείς και με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, μεταξύ άλλων ενεργειών, και οι ακόλουθες δράσεις:

– Μελέτη βελτίωσης προσόψεων υποστατικών στην Πιαλέ Πασά με συγκεκριμένους χρωματισμούς με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας της περιοχής ώστε ν’ αποκτήσει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ομάδα καλλιτεχνών αποτελούμενοι από τους κ.κ. Εύρο Ευρυβιάδη, Κυριάκο Τσαγγαρίδη, Σπύρο Αγαθού, Ιωσήφ Χατζηκυριάκο και με τη συμβολή ομάδας της εταιρείας Studio Bagno και του Στέφανου Θόμπσον, επιλέγηκαν οι κατάλληλοι χρωματισμοί που αρμόζουν στη Λάρνακα βάσει ιστορικών στοιχείων που λήφθηκαν από αρχεία, πίνακες και γκραβούρες εποχής. Στόχος είναι να ξεκινήσει η δημιουργία μιας χρωματικής ταυτότητας για τη Λάρνακα που θα επεκταθεί σε όλη την υπόλοιπη πόλη και επαρχία η οποία να σέβεται την κουλτούρα και την ιστορία της αναδεικνύοντας τη δε περαιτέρω. Σημειώνεται ότι η πρόταση έχει υποβληθεί από τον Δήμο Λάρνακας και την ΕΤΑΠ Λάρνακας προς την Επαρχιακή Διοίκηση για έγκριση ώστε να αρχίσει η υλοποίησή της εντός του επόμενου έτους. 

– Πρόγραμμα σταδιακής υλοποίησης προγράμματος Enriching & Greening Larnaka’s Beaches.  Για το 2021 προστέθηκαν φοινικόδεντρα στις παραλίες Βορόκληνης και Κιτίου (παραλία Kitesurfing) και τον προσεχή Οκτώβριο θα τοποθετηθεί πολυπαιχνίδι στο νέο παραλιακό γραμμικό πάρκο Ζυγίου.  Στόχος του υπό αναφορά μακροπρόθεσμου προγράμματος είναι η βελτίωση της εικόνας των παραλιών της Περιφέρειας Λάρνακας, η ενίσχυση του πρασίνου και η δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος αλλά κυρίως ταυτότητας για τις παραλίες της περιοχής. Το πρόγραμμα υλοποιείται εδώ και 4 χρόνια και έχουν υλοποιηθεί εξαιρετικά εμπλουτιστικά έργα σε διάφορες παραλίες όπως προσθήκη υπαίθριων γυμναστηρίων και ξύλινων πολυπαιχνιδιών ενώ ευρεία ήταν η φύτευση που πραγματοποιήθηκε καθ’ όλο αυτό το διάστημα.

–  Συνεισφορά στη δημιουργία νέου γηπέδου τοξοβολίας στην τουριστική περιοχή Πύλας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ξενοδοχεία της περιοχής. Το γήπεδο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας και του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει τέλος Σεπτεμβρίου, θα προσελκύσει αθλητικό τουρισμό που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την περιοχή. Μάλιστα, οι πρώτοι αγώνες “Aphrodite Mediterranean Cup 2021 Pyla, Larnaka” θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 27 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021 και μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή αθλητές από 11 χώρες ενώ οι αιτήσεις ακόμη συνεχίζονται.

–   Μελέτη για δημιουργία μικρών αποβαθρών στην περιοχή Μακένζυ με στόχο την κάλυψη των υφιστάμενων ακαλαίσθητων μπετονένιων κυματοθραυστών. Πρόκειται για ένα όμορφο έργο που θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της περιοχής. Στο σύνολο θα κατασκευαστούν επτά μικρές αποβάθρες που δεν θα έχουν όλες το ίδιο μέγεθος, με την κατασκευή της πρώτης αποβάθρας να ξεκινά εντός του 2022. Θα χρησιμοποιηθεί ξύλο ανθεκτικό στο θαλάσσιο περιβάλλον, το δάπεδο θα στερεωθεί με ειδικούς μεταλλικούς πασσάλους, ενώ θα υπάρχει παγκάκι και φωτισμός από LED strips κατά μήκος των κουπαστών.

– Μελέτη για ανάδειξη του μονοπατιού φύσης της Αλυκής Λάρνακας με συγκεκριμένες εισηγήσεις για βελτιωτικές παρεμβάσεις με στόχο τη σταδιακή τους εφαρμογή συλλογικά από όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να αποφεύγονται οι σπασμωδικές ενέργειες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις ενέργειες περιλαμβάνεται η βελτίωση του μονοπατιού, η προσθήκη ξύλινων πεζογεφυρών για διευκόλυνση από συγκεκριμένες εισόδους, η κατασκευή πλατφόρμας προσβάσιμης για ΑΜΕΑ, η αξιοποίηση του σημείου με τα πέτρινα σκαλοπάτια και η δημιουργία σημείου ενημέρωσης, η κατασκευή πτηνοπαρατηρητηρίου, η οριοθέτηση σημείων στάθμευσης, η προσθήκη ενημερωτικών πινακίδων και πινακίδων με ενδείξεις των αποστάσεων, η προσθήκη ομοιόμορφων παγκακίων και καλάθων, η φύτευση ενδημικών φυτών κ.α.  

–  Δημιουργία τριών Θεματικών Μελισσοκομικών Μονοπατιών στα Μελισσοχώρια Οδού, Βάβλας και Βαβατσινιά από την ΕΤΑΠ Λ/κας και τα αντίστοιχα Κοινοτικά Συμβούλια σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και με την καθοδήγηση του Δικτύου Τροόδους. Πρόκειται για μια δράση με πολύπλευρα οφέλη, που θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της Ορεινής Λάρνακας κατά τρόπο αειφόρο καθώς και στην περαιτέρω ανάδειξη των Μελισσοχωριών. Ο σχεδιασμός των υπό αναφορά μονοπατιών θα είναι έτοιμος περί το τέλος του τρέχοντος έτους και η κατασκευή του πρώτου μονοπατιού θα υλοποιηθεί εντός του 2022. Το κάθε μονοπάτι θ’ αποκτήσει ξεχωριστή ταυτότητα μέσω ειδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και με την ένταξη στοιχείων σχετικών με το αντικείμενο. Είναι επίσης μια πρωτοποριακή ιδέα εφόσον δεν υπάρχουν άλλα οργανωμένα θεματικά μονοπάτια φύσης στην Κύπρο.   

 –  Βελτιώσεις και αναβαθμίσεις τουριστικής υποδομής σε Κοινότητες-Μέλη της ΕΤΑΠ Λ/κας όπως για παράδειγμα τοπιοτέχνηση στην είσοδο των Λευκάρων που αναδεικνύει τον χαρακτήρα του χωριού, καλλιτεχνικές δημιουργίες με θέμα τη θάλασσα για μόνιμη τοπιοτέχνηση του παραλιακού πεζόδρομου Περβολιών και προσθήκη χαρτών σε ξύλινα πλαίσια σε διάφορα σημεία στη Χοιροκοιτία και Τόχνη για εξυπηρέτηση των τουριστών.

– Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού – Αναθεωρημένες ποδηλατικές διαδρομές, Μελισσοχώρια Λάρνακας, Θαλάσσια αθλήματα στα οποία η Λάρνακα έχει έφεση, Αθλητικός Τουρισμός, Πτηνοπαρατήρηση κ.α. Μεταξύ άλλων έχουν δημιουργηθεί ή ετοιμάζονται νέα βίντεο, ένταξη QR codes, άρθρα που διοχετεύονται στο εξωτερικό μέσω του Newsletter ενώ ετοιμάζεται αναβάθμιση της ιστοσελίδας της ΕΤΑΠ Λ/κας που θα λανσαριστεί τέλος του έτους.

Χρήση Νέας Τεχνολογίας

Η ΕΤΑΠ έχει εισαγάγει το τελευταίο διάστημα καινοτομίες στον τρόπο προβολής της Λάρνακας ώστε να εκσυγχρονιστεί και να εκμοντερνιστεί ο τρόπος παροχής πληροφόρησης στον τουρίστα.

Οι δράσεις αυτές θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε συνεργασία της ΕΤΑΠ Λ/κας με τον ΟΝΕΚ και τον Δήμο Λ/κας σε εκδήλωση που προγραμματίζεται στις 20.10.2021.

  • Larnaka Storytelling Statues.      Επέκταση της πρωτοποριακή αυτής εφαρμογής η οποία ενημερώνει για την ιστορία σημαινουσών προσωπικοτήτων του παρελθόντος σε σημεία όπου υπάρχουν αγάλματα στη Λάρνακα. Σαρώνοντας τον κωδικό QR με το κινητό τηλέφωνο, ο χρήστης δέχεται «τηλεφώνημα» από το άγαλμα, το οποίο διηγείται την ιστορία του και πώς αυτή συνδέεται με τη Λάρνακα. Μετά τα πέντε αγάλματα που ήδη παρουσιάστηκαν και εφαρμόσθηκαν με επιτυχία, η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την προτομή του Λέοντα Σοφού στον ιερό ναό Αγ. Λαζάρου, το Μνημείο Αρμενίων, το Σταυρόσχημο Ειδώλιο στο Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, το Αγαλματίδιο του Ιπποκράτη στο Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή, την προτομή του Τεύκρου Ανθία, το άγαλμα της Ειρήνης στον Δημοτικό Κήπο, το γλυπτό της Σοφή Σιαμπόν και το άγαλμα της Καλλιπάτειρας στα Περβόλια.
  • Larnaka Virtual Museums. Πλατφόρμα που για πρώτη φορά δημιουργείται στην Κύπρο και αφορά τη διαδραστική περιήγηση μουσείων της Λάρνακας σε μορφή 360° με πληροφορίες για επιλεχθέντα εκθέματα. Στην α’ φάση περιλαμβάνονται τα μουσεία: Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Λάρνακας, Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής Λιβαδιών, Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας.

                Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής θα μπορεί ο χρήστης από τον υπολογιστή ή το κινητό του ή ο επισκέπτης εντός του μουσείου να μάθει περισσότερες πληροφορίες μέσω περιγραφής, επιπρόσθετων φωτογραφιών ή βίντεο. Το πρόγραμμα θα είναι επίσης πολύ υποβοηθητικό και στα πλαίσια της ξενάγησης από τον ξεναγό ή τον επιμελητή του μουσείου.

  • Larnaka Virtual Underwater Routes. Ετοιμάζεται η δημιουργία των υποβρύχιων καταδυτικών διαδρομών της Λάρνακας που περιλαμβάνει τα ναυάγια Ζηνοβία, Ελπίδα, LEF1 καθώς και τους υφάλους στην περιοχή Σκοπιά στη Ξυλοφάγου και τη Δωρίδα. Οι εν λόγω υποβρύχιες καταδυτικές διαδρομές θα περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία για το κάθε καταδυτικό σημείο και παρουσίαση των καταδυτικών διαδρομών σε virtual μορφή 360°.
  • Εικονική αναστήλωση του Λιμανιού του Αρχαίου Κιτίου. Έχει ετοιμαστεί τρισδιάστατη απεικόνιση του Λιμανιού του Αρχαίου Κιτίου ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να ανακαλύψει πώς ήταν ο χώρος πριν χιλιάδες χρόνια. Για το έργο δούλεψε ομάδα με την καθοδήγηση της Γαλλίδας αρχαιολόγου που ηγείται της συγκεκριμένης αρχαιολογικής αποστολής κ. Sabine Fourrier. Είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί ένα τέτοιο εγχείρημα στην Κύπρο, δηλαδή τρισδιάστατη (3D) εικονική αναστήλωση αρχαιολογικού χώρου.

Νέες Ξενοδοχειακές Μονάδες στην Περιφέρεια Λάρνακας

Πόλη Λάρνακας

H τάση για ολική αναβάθμιση ή ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων στην πόλη της Λάρνακας είχε ξεκινήσει πριν 8 χρόνια και η ΕΤΑΠ Λ/κας είχε τιμήσει μάλιστα σε ειδική τελετή αυτούς που πρώτοι ξεκίνησαν την τουριστική αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης.  Παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας, το ενδιαφέρον των επενδυτών για δημιουργία νέων ξενοδοχειακών καταλυμάτων παραμένει ζωντανό και αυτή τη στιγμή ο Δήμος Λάρνακας έχει εγκρίνει ή εξετάζει αιτήσεις για 25 νέες μονάδες που αφορούν αστικά ξενοδοχεία ή μετατροπή διατηρητέων οικοδομών σε ξενοδοχεία τύπου boutique. 

Ξενοδοχεία resort στην παραλιακή περιοχή Βορόκληνης-Πύλας

Το Radisson Larnaca Beach Resort που ανεγείρεται στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας στην περιοχή Βορόκληνης θ’ ανοίξει τις πύλες του την τουριστική σεζόν του 2022 εφόσον η κατάσταση το επιτρέπει. Η υπερπολυτελής μονάδα θα διαθέτει 404 κλίνες, ενώ θα περιλαμβάνει και δωμάτια με ιδιωτικές πισίνες.

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη Βορόκληνη Solaar Boutique Hotel που έχει ανεγερθεί στη θέση του πρώην ξενοδοχείου Michael’s είναι έτοιμο και θα λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2022. Είναι δυναμικότητας 114 κλινών ενώ θα διαθέτει και 3 επαύλεις. Το εν λόγω ξενοδοχείο θα έχει, μεταξύ άλλων, συνεδριακό χώρο με θέα τη θάλασσα, πολυτελές spa και εστιατόριο στην οροφή.  

Στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το ερειπωμένο πρώην ξενοδοχείο Beau Rivage στην Πύλα θα δημιουργηθεί ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων μαζί με διαμερίσματα ενώ σε παρακείμενο χώρο θα κτιστεί ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων από την ίδια εταιρεία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΣ Πύλας, η κατεδάφιση αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μόλις εξασφαλισθεί η σχετική άδεια από τον Έπαρχο.

Επίσης, στην Πύλα αναμένεται η έκδοση άδειας οικοδομής για ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου ανατολικά του Golden Bay από ντόπιους και ξένους επενδυτές.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα βάζει λουκέτο και πωλείται

Πρωταρά: Έκλεβαν τσάντες από ξαπλώστρες σε παραλία

Taste and Hospitality

ΟΕΒ: Eπεξεργάζεται σενάρια επαναδραστηριοποίησης της οικονομίας…Όταν η Κυβέρνηση δώσει το σύνθημα

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!