Νέα Νεα της Αγορας

Το πάρε-δώσε για τις συνενώσεις δήμων: Πιέζουν για Αραδίππου και το Παφίτικο «ξεκαθάρισμα»

Η συμφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων για αναβολή των δημοτικών εκλογών, έδωσε χρόνο στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ωστόσο στο τραπέζι της συζήτησης, παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες.

Όπως πληροφορείται η ΑυτοδιοίκησηCY,  οι ζυμώσεις σε επίπεδο δημοτικών συμβουλίων και τοπικών αρχών εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα, ενόψει της πολυαναμενόμενης έναρξης των συνεδριάσεων στη Βουλή την αύριο Πέμπτη (30 Σεπτεμβρίου) για ψήφιση των τριών νομοσχεδίων που αλλάζουν άρδην το τοπίο σε δήμους και κοινότητες.

Οι συνενώσεις των δήμων, καθώς και ο τελικός αριθμός τους αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον μεγαλύτερο σκόπελο για την ψήφιση της μεταρρύθμισης στην Τ.Α. Όπως πληροφορούμαστε, εδώ και αρκετές μέρες το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε στην Βουλή έγγραφο στο οποίο σταχυολογούνται όλα τα επίμαχα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες.

Η κυβέρνηση προτείνει τη δημιουργία 17 νέων δήµων, ωστόσο η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής τούς είχε αυξήσει σε 20. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες δημοτικά συμβούλια και παράγοντες των δήμων ενέτειναν πιέσεις προς τους βουλευτές είτε για να κάνουν δεύτερες σκέψεις, είτε για να διατηρήσουν τον υφιστάμενο σχεδιασμό.

Πιέζουν για Αραδίππου

Ο Δήμος Αραδίππου αντιτίθεται σε συγχώνευση του με τον Δήμο Λάρνακας

Ένα «αγκάθι» στην όλη προσπάθεια είναι η Αραδίππου, όπου πριν από δύο μέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση δημοτικών παραγόντων με τους βουλευτές που κατοικούν στην Αραδίππου με βασικό αίτημα να μην συνενωθεί ο δήμος με την Λάρνακα, τα Λιβάδια και την Ορόκλινη. Εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους, να διατηρηθεί το πλάνο της αρχικής μελέτης.

Μεγάλος γρίφος είναι και το τι θα γίνει με έναν από τους μεγαλύτερους δήμους… τον Δήμο Στροβόλου

Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου – Strovolos Municipality

Ο δήμαρχος Στροβόλου, δημοσίως (σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή») τάχθηκε υπέρ της συνένωσης του Δήμου Στροβόλου με την υπόλοιπη Λευκωσία, σενάριο που προκρίνει και η κυβέρνηση. Αντίθετη είναι η άποψη αρκετών κομμάτων της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι ο Στρόβολος, θα πρέπει να παραμείνει αυτόνομος δήμος. Απευκταίο σενάριο είναι η «διχοτόμηση» του Δήμου για να ενωθεί ο μισός με την Λακατάμεια και το Τσέρι.

Παφίτικο ξεκαθάρισμα

Το σενάριο ενός και μόνο δήμου στην πόλη Πάφου προκρίνει το Υπουργείο Εσωτερικών. Διαφωνούν έντονα με την θέση αυτή, δημοτικοί παράγοντες στον δήμο Γεροσκήπου που θεωρούν ότι θα πρέπει να συσταθεί ένας δεύτερος δήμος, της Ανατολικής Πάφου με έδρα τη Γεροσκήπου, μαζί με τις κοινότητες Αχέλειας, Τίμης, Αγίας Μαρινούδας, Αγίας Βαρβάρας, Αναρίτας και Μανδριών.

Τρείς δήμοι στην Αμμόχωστο

Έτοιμος ο Πρωταράς για τους τουρίστες/Πόσα ξενοδοχεία λειτουργούν

Ξεκαθαρίζει απ’ ότι φαίνεται το τοπίο στην ελεύθερη Αμμόχωστο καθώς η θέση για δημιουργία τριών δήμων κερδίζει έδαφος, όπως πληροφορούμαστε. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται ότι θα παραμείνει ως έχει ο Δήμος Παραλιμνίου. Επιπρόσθετα, θα συσταθούν ο Δήμος Αγίας Νάπας, με έδρα την Αγία Νάπα (μαζί με Σωτήρα και Λιοπέτρι) και ο Δήμος Δερύνειας, (με τις κοινότητες Φρενάρους και Αχερίτου).

Αγώνας δρόμου – εκκρεμότητες

Το ορόσημο που τέθηκε στη Βουλή για ψήφιση των τριών ογκωδέστατων νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Στην ουσία οι βουλευτές θα πρέπει να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου, αφού σημαντικές διαφορές εκκρεμούν και σε άλλα ζητήματα.

Ένα εμπόδιο είναι ο τρόπος εκλογής των αντιδηµάρχων. Σύµφωνα µε το κυβερνητικό νοµοσχέδιο, κάθε δηµοτικό διαµέρισµα θα εκλέγει τουλάχιστον 1 δημοτικό σύμβουλο και επιπρόσθετα έναν αντιδήμαρχο µε εκτελεστικές αρμοδιότητες. Επομένως, ακόμα και το πιο µικρό διαμέρισα θα αντιπροσωπεύεται στο νέο δήμο µε 2 αιρετούς. Ο δήμαρχος θα εκλέγεται από το σύνολο των δημοτών. Φαίνεται ότι ένα ψηφοδέλτιο θα συνεχίζει να υπάρχει και για τις σχολικές εφορίες οι οποίες θα ενταχθούν στους δήμους.

Συζήτηση αναμένεται να γίνει και για το θέμα της έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αρμοδιότητα έκδοσης πολεοδομικών αδειών πρέπει να μεταφερθεί στα επαρχιακά συμπλέγματα που θα συσταθούν, ενώ η Ένωση Δήμων επιθυμεί να διατηρηθεί η δικαιοδοσία σε δήμους να εκδίδουν άδειες.

Η Ένωση Κοινοτήτων διατηρεί την διαφωνία της σε σχέση με το θέμα των δηµοψηφισµάτων υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ερωτηθεί οι 50 κοινότητες που εντάσσονται σε δήµους. Κάποιες από τις κοινότητες ωστόσο συμφωνούν με την συνένωση τους με μεγαλύτερους δήμους. Τα τοπικά δημοψηφίσματα υποστήριξαν σχεδόν όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ και της ΔΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας σε δημόσια παρέμβαση του προ ημερών τάχθηκε υπέρ του περιορισμού των δήμων σε 12 ή 14.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η σύγκλιση για ενοποίηση υπηρεσιών των δήμων, της ύδρευσης, της αποχέτευσης και των στερεών αποβλήτων τα οποία θα μεταφερθούν στον τομέα ευθύνης των επαρχιακών συμπλεγμάτων.

Πηγή: ΑυτοδιοίκησηCY

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Εντολή από τα κατεχόμενα: Τέρμα στα καύσιμα σε Κύπριους

Taste and Hospitality

Μπαμπινιώτης: Μείγμα παραφροσύνης το τουριστικό video της Τουρκίας «Turkaegean»

Taste and Hospitality

Αναστολή πτήσεων και καραντίνα λόγω της μετάλλαξης του ιού

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!