Νέα Νεα της Αγορας

Επ. Σιτηρών: «Πάει και αυτή» – Την χρεοκόπησαν και έφυγαν κύριοι

Με την Επιτροπή Σιτηρών να μετρά αντίστροφα ως τα Χριστούγεννα για την κατάργησή της, εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων θυμήθηκαν χθες να αναδείξουν τον βαρυσήμαντο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Επιτροπή Σιτηρών στη διατήρηση αποθεμάτων πρώτων υλών ζωοτροφών και σιτηρών, εξαιτίας της έλλειψης σιτηρών που παρατηρείται στην κυπριακή αγορά, που αναπόφευκτα οδηγεί στην αύξηση των τιμών των τροφίμων πρώτης ανάγκης.

Η Επιτροπή Σιτηρών ακόμη και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει τον ρόλο που κάποιοι αγροτοπατέρες θυμήθηκαν σήμερα να της αναθέσουν, διότι τα τελευταία 15 χρόνια κατέγραφε συνεχώς τεράστιες οικονομικές ζημιές λόγω κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημόσιου χρήματος μεταφέρει ο συνάδελφος από τον Πολίτη, Μιχάλης Χατζηστυλιανού. Το δε κράτος δεν μπορούσε να συνδράμει οικονομικά παραχωρώντας κρατική χορηγία στην Επιτροπή Σιτηρών, καθώς θα παραβίαζε την νομοθεσία που διέπει τον ανταγωνισμό, μια εξέλιξη που θα προκαλούσε την παρέμβαση της ΕΕ. Ευθύνες για την οικονομική κατάρρευση της Επιτροπής Σιτηρών φέρει, σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής υπηρεσίας, ο τέως γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος, προήδρευε για 16 χρόνια και μέχρι την αφυπηρέτησή του, το 2019, του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Σιτηρών.

Ο φετινός, που είναι και ο τελευταίος προϋπολογισμός της Επιτροπής Σιτηρών, θα είναι ελλειμματικός κατά €7 εκατ., ενώ αναμένεται να προκύψει ταμειακό έλλειμμα γύρω στο €1 εκατ. Ο προϋπολογισμός της Επιτροπής Σιτηρών το 2020 ήταν ελλειμματικός κατά €8,4 εκατ.

Κακοδιαχείριση

Στην οικονομική κατρακύλα της Επιτροπής Σιτηρών συνέβαλαν η διαχρονική κακοδιαχείριση, η ανύπαρκτη εποπτεία, η απουσία εσωτερικού ελέγχου και η διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Είναι ο μοναδικός ημικρατικός οργανισμός για τον οποίον οι ιδιώτες ελεγκτές εξέφρασαν αδυναμία έκφρασης ελεγκτικής γνώμης όσον αφορά τις οικονομικές του καταστάσεις για τα έτη 2011 μέχρι 2015 λόγω έλλειψης στοιχείων. Αρκούντως ενδεικτικά τα συμπεράσματα της Ελεγκτικής υπηρεσίας: «Η όλη εικόνα που παρουσιάζει η Επιτροπή Σιτηρών παραπέμπει σε κάκιστη οικονομική διαχείριση, μη αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων, συνεχή απομείωση της κρατικής επένδυσης και γενικά σε έναν οργανισμό που αφέθηκε να παραπαίει χωρίς την αναμενόμενη διοικητική εποπτεία».

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

«Made in Turkey»: Ο Ερντογάν ποντάρει στην κρίση των εφοδιαστικών αλυσίδων

Taste and Hospitality

Η πόλη που έχει εμμονή με το πρωινό -Γιατί ξυπνούν από τις 4 το πρωί, τι τρώνε

Taste and Hospitality

Δεύτερη εκστρατεία crowdfunding με την συνεργασία του ΚΕΒΕ

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!