Νέα Νεα της Αγορας

Τμήμα Δασών: Έδωσαν κορμό ελάτης για αντικατάσταση καταρτιού του «ΚΕΡΥΝΕΙΑ»

Το Τμήμα Δασών, ανταποκρινόμενο στην παράκληση του Πολιτιστικού Ιδρύματος ΚΕΡΥΝΕΙΑ-ΧΡΥΣΟΚΑΒΑ για παραχώρηση ενός κορμού ελάτης, παρέδωσε στο ναυπηγείο μικρών σκαφών στη Λεμεσό (Καρνάγιο) ένα κορμό ελάτης συνολικού μήκους 13m. 

Ο κορμός θα χρησιμοποιηθεί για αντικατάσταση του καταρτιού του αρχέγονου πειραματικού σκάφους «ΚΕΡΥΝΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», όπως αναφέρει το Σίγμα, το οποίο αποτελεί ομοίωμα του αρχαίου καραβιού της Κερύνειας (κατασκευής του 389 π.χ.). Το «ΚΕΡΥΝΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» μετά την κατασκευή του έχει εμπλακεί σε πολλά πειράματα ναυτικής αρχαιολογίας και έλαβε μέρος σε μεγάλο αριθμό πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα το μνημειώδες ταξίδι του στην Ελλάδα το 2004, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Τα δάση και η ξυλεία της Κύπρου τύγχαναν από αρχαιοτάτων χρόνων εκμετάλλευσης από τον άνθρωπο. Τα δάση ήταν ο χώρος που ζούσαν και επιβίωναν οι άνθρωποι. Τα χρησιμοποιούσαν για διάφορους σκοπούς, όπως η ετοιμασία φαγητού, η θέρμανση, η κατασκευή δοχείων, εργαλείων και επίπλων, η κατασκευή οικιών, κατασκευή πλοίων και πάρα πολλά άλλα.

Με την πάροδο του χρόνου και με την αλλαγή και χρήση διάφορων άλλων μεθόδων και υλικών η χρήση των δασών, ειδικά της Κύπρου, μειώθηκε στο ελάχιστο, αφού πλέον αυτά αποτελούν χώρο περισσότερο για περιβαλλοντικούς λόγους και για αναψυχή και όχι για εμπορική εκμετάλλευση. Το Τμήμα Δασών προσπαθεί μέσα από διάφορες ενέργειες και πρωτοβουλίες να αναδείξει την αξία του δάσους αλλά και την άμεση σύνδεσή του, διαχρονικά, με τον άνθρωπο. Συμβάλλουμε έτσι και εμείς με αυτό τον τρόπο έμπρακτα στη συνέχιση παραδοσιακών χρήσεων της ξυλείας, επαγγελμάτων και τεχνών της Κύπρου. 

Το Τμήμα Δασών εύχεται καλά ταξίδια στο «ΚΕΡΥΝΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και σύντομη αντάμωση με το αρχέγονο καράβι της Κερύνειας. 

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η Χριστουγεννιάτικη Παραμυθούπολη του Δήμου Λευκωσίας

Taste and Hospitality

Λάρνακα: Τουρίστρια σφήνωσε στην σαρκοφάγο του Αγίου Λαζάρου (Bίντεο)

Taste and Hospitality

Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι εθισμένος στα ταξίδια!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!