Επιχειρηματικά Νέα

ΚΕΒΕ: Προωθεί σύνδεση μεταξύ κυπριακών & σαουδαραβικών εταιρειών

Πρωτόκολλο συνεργασίας και συμφωνία για ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Σαουδικής Αραβίας Κύπρου υπέγραψαν Κυπριακό, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και Ομοσπονδία Εμπορικών Επιμελητηρίων της Σαουδικής Αραβίας (Federation of Saudi Chambers), με απώτερο σκοπό την αύξηση και ενίσχυση των διμερών εμπορικών τους σχέσεων.

Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Σαουδικής – Κύπρου, θα έχει ως κύριο στόχο το άνοιγμα οικονομικών τομέων που θα προωθούν τη σύνδεση μεταξύ κυπριακών και σαουδαραβικών εταιρειών, ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών σχετικά με δυσκολίες αλλά και ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις εγχώριες αγορές, καθώς και ενδυνάμωση επενδυτικών συνεργασιών μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

γφν

Το πρωτόκολλο συνεργασίας, υπεγράφη εκ μέρους του ΚΕΒΕ από τον Γενικό Γραμματέα Μάριο Τσιακκή και εκ μέρους της Ένωσης Επιμελητηρίων της ΣΑ, από τον κ. Husain Alabdulkader, με πρωτοβουλία του Πρέσβη Σταύρου Αυγουστίδη.

Κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής αποστολής στις 5 Ιουνίου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ των Κυπρίων επιχειρηματιών με τους ομολόγους τους.

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν κλειστές συναντήσεις μεταξύ των επισήμων της κυπριακής αποστολής και μέλη του συμβουλίου του Επιμελητηρίου στην Τζέντα. Συγκεκριμένα, από κυπριακής πλευράς το παρών τους έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ενώ από πλευράς του Επιμελητηρίου της Τζέντας, συμμετείχαν ο Πρόεδρος Mohammed Yousuf Naghi και ο Γενικός Γραμματέας Imad Hashem.

Επιπλέον, στις 7 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε επιχειρηματικό Φόρουμ στο τοπικό επιμελητήριο του Ριάντ, το οποίο παρακολούθησε αριθμός Σαουδαραβών επιχειρηματιών, όπου παρουσιάστηκαν οι προοπτικές συνεργασίας Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας κι ακολούθησαν κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των επιχειρηματιών της Κύπρου και του Ριάντ.

φσ

Το επιχειρηματικό Φόρουμ προσφώνησαν μεταξύ άλλων, ο κ. Κυριάκος Κόκκινος Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας Δήμος Αναστασίου, ο Πρέσβης Σταύρος Αυγουστίδης και ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Επιμελητηρίου του Ριάντ Mr. Naif Abdullah Al Rajhi.

Στο πλαίσιο της αποστολής, διαπιστώθηκαν οι τεράστιες προοπτικές συνεργασίας Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας, μεταξύ άλλων στους τομείς του τουρισμού, της μεταποιητικής Βιομηχανίας, της ψηφιακής τεχνολογίας, της πράσινης ανάπτυξης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στον κατασκευαστικό τομέα.

Όπως προέκυψε από τις συναντήσεις, μέσα στα επόμενα χρόνια στη Σαουδική Αραβία θα δημιουργηθούν τεράστιες επενδύσεις σε έργα υποδομής για την ανάπτυξη των πιο πάνω τομέων, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού και οράματος – Saudi Vision 2020 – 2030 – ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δημιουργώντας τεράστιες προοπτικές συνεργασίας, τόσο για την Κύπρο όσο και για τις κυπριακές επιχειρήσεις αντίστοιχα.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στην Ένωση των Επιμελητηρίων της ΣΑ, αλλά και στα Επιμελητήρια του Ριάντ και της Τζέντας, για αντίστοιχη επιχειρηματική αποστολή στην Κύπρο, ώστε να συζητηθούν περαιτέρω οι προοπτικές συνεργασίας και ταυτόχρονα συμφωνήθηκε η διεξαγωγή διαδικτυακών παρουσιάσεων για αλληλοενημέρωση των επιχειρηματικών κοινοτήτων Κύπρου – ΣΑ στις προοπτικές και δυνατότητες που υπάρχουν.

Το ΚΕΒΕ εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Πρέσβη της Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία κ. Σταύρο Αυγουστίδη για την εξαιρετική προετοιμασία της αποστολής και για τη συμμετοχή του στις συναντήσεις.

Η αποστολή διοργανώθηκε από το Κυπριακό, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου Σαουδικής Αραβίας από τις 4-8 Ιουνίου, στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία 19 εταιρειών από διάφορους τομείς της οικονομίας.

Related posts

Ταξιδεύετε Ελλάδα; Οι 6 «κόκκινες» σε στέλεχος Δέλτα περιοχές

Taste and Hospitality

Πως προχωρά η Κύπρος από την 16η Μαρτίου- Αποφάσεις

Taste and Hospitality

Yπ.Οικονομικών: «Αδιανόητο αν ιδιοκτήτης κυνηγήσει επιχείρηση για το ενοίκιο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!