Παρουσίαση Φιλοξενία

Hooters: Το εστιατόριο που αντικειμενοποίησε το γυναικείο σώμα

Τα Hooters μετρούν σχεδόν 40 χρόνια ζωής. Τα τελευταία χρόνια, όμως, πληθαίνουν οι δυσαρεστημένες για την αντικειμενοποίηση του γυναικείου σώματος φωνές. Ήταν Πρωταπριλιά του 1983 όταν μια παρέα 6 ανδρών αποφάσισε να μπει στο χώρο της εστίασης. Οι L.D. Steward, Gil DiGiannantonio, “Uncle Billie” Ranieri, Ed Droste, Dennis Johnson και Ken Wimmer δεν είχαν ιδέα από εστιατόρια. Είχαν όμως ένα κοινό όραμα. Ένα μέρος όπου ο άντρας θα μπορούσε να απολαύσει αγαπημένες συνήθειες: μπύρα, καλό φαγητό, αθλητικά κι όμορφες γυναίκες. Έτσι, το πρώτο Hooters άνοιξε τις πόρτες του στις 4 Οκτωβρίου 1983, στο Clearwater, στη Φλόριντα.

Το εστιατόριο είχε τεράστια επιτυχία, με την αναμονή για να περάσει κανείς τις πόρτες του να φτάνει μέχρι και τις 2 ώρες! Έτσι, από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του άρχισε η δημιουργία μιας αλυσίδας εστιατορίων. Σήμερα τα Hooters αριθμούν 430 εστιατόρια σε πάνω από 29 χώρες στον κόσμο.

Hooters

Κουκουβάγια ή σεξιστικός λόγος

Το logo των εστιατορίων επιλέχθηκε από τους ιδρυτές. Για χρόνια στην ερώτηση γιατί επιλέχθηκε η κουκουβάγια για σήμα κατατεθέν ενός εστιατορίου, η απάντηση ήταν ότι η ιδρυτική ομάδα απλώς αγαπούσε τις κουκουβάγιες. Πράγματι “hooters” είναι μια άλλη ονομασία για τις κουκουβάγιες, εμπνευσμένη από τον ήχο που κάνουν τα νυκτόβια αυτά πουλιά (hoot, hoot, hoot κατά τους Αμερικανούς).

Ωστόσο, η λέξη “Hooters” έχει και μία άλλη σημασία: σημαίνει “γυναικεία στήθη” στην αμερικάνικη αργκό. Όπως τελικά παραδέχτηκαν μετά από χρόνια, οι ιδρυτές των Hooters αυτό είχαν στο νου τους όταν ονόμασαν έτσι το εστιατόριο. Σε μια εποχή πολύ μακριά από την πολιτική ορθότητα, η ιδέα αυτή τους ήρθε παρακολουθώντας μια παράσταση του κωμικού Steve Martin. Ρίξτε τώρα άλλη μια ματιά στα “μάτια” της κουκουβάγιας. Μένει αμφιβολία για τη σημασία του ονόματος;

chicken wings
πηγή: hooters.com

Το φαγητό

Αν και στα Hooters το φαγητό δεν είναι η κύρια αιτία για να τα επισκεφτεί κανείς, οι ιδρυτές θέλησαν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας φαγητό. Στο μενού θα βρει κανείς διάσημα πιάτα της αμερικάνικης κουζίνας, όπως burgers, διάσημα σάντουιτς και onion rings. Κανένα πιάτο, όμως, δεν είναι πιο διάσημο από τις φτερούγες κοτόπουλο.

Στην πραγματικότητα τα Hooters έβαλαν τις φτερούγες κοτόπουλο στον παγκόσμιο γευστικό χάρτη. Τα εστιατόρια συνήθιζαν να πετούν αυτό το μέρος του κοτόπουλου. Οι υπεύθυνοι των εστιατορίων σκέφτηκαν να πανάρουν τις φτερούγες κοτόπουλο και να τις σερβίρουν με σος. Το πιάτο είχε μεγάλη επιτυχία, ενώ ακολούθησαν διαφορετικές εκδοχές για τους λάτρεις του εδέσματος. Ωστόσο, η προώθηση του καταστήματος δε βασίστηκε στις λιχουδιές που σέρβιρε.

Hooters
Lynne Austen, το πρώτο Hooters Calendar Girl Πηγή εικόνας: originalhooters.com

Από το σερβίρισμα στο Playboy

Το 1985 κυκλοφόρησε το πρώτο ημερολόγιο των Hooters. Εκεί έκανε το ντεμπούτο της η Lynne Austen. Ο Droste έστειλε τη φωτογραφία της στο Playboy, ελπίζοντας σε προβολή του εστιατορίου. Και πράγματι το περιοδικό ενδιαφέρθηκε. Η Lynne Austen εμφανίστηκε στην κεντρική φωτογράφηση του Playboy μαζί με μια σύντομη ιστορία των Hooters. Έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο δημοφιλείς Playmates.

Από τότε το ημερολόγιο έγινε θεσμός. Εργαζόμενες στα Hooters φωτογραφίζονται με μικροσκοπικά μαγιό σε sexy πόζες. Οι συναδέλφισσές τους στα εστιατόρια επωμίζονται την ευθύνη να το πουλήσουν στους πελάτες.

Κι αν αυτά δεν είναι αρκετά, η αλυσίδα εστιατορίων εδώ και 25 χρόνια διοργανώνει τα δικά της καλλιστεία. Κάθε χρόνο 50 εργαζόμενες των εστιατορίων από όλο τον κόσμο διαγωνίζονται για τον τίτλο της Miss Hooters.

Hooters
Πηγή εικόνας: hooters.com

Τι προσόντα πρέπει να έχει ένα Hooters girl;

Τα κορίτσια που εργάζονται στην αλυσίδα αυτή είναι όλα πολύ εμφανίσιμα. Θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν γυμνασμένη σιλουέτα και ελκυστική εξωτερική εμφάνιση.

Η sexy εμφάνιση ολοκληρώνεται με τη χαρακτηριστική στολή. Περιλαμβάνει ένα κοντό πορτοκαλί σορτς και ένα λευκό τανκ-τοπ. Κάτω από το σορτς τα κορίτσια πρέπει να φορούν καλσόν στο χρώμα του μαυρισμένου δέρματος (Suntan) ή απόχρωση σκουρότερη για να ταιριάξει με το χρώμα της επιδερμίδας τους. Πρέπει να φορούν επίσης λευκά σνίκερς και λευκές κάλτσες, ενώ το σουτιέν τους να είναι λευκό ή στο χρώμα του δέρματος, χωρίς να διακρίνεται κάτω από το μπλουζάκι.

Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί ένα Hooters girl

  1. Πρέπει να είναι πάντα μακιγιαρισμένη. Όχι όμως έντονα.  Όμορφη και sexy δηλαδή, αλλά φυσική.
  2. Τα μαλλιά πρέπει να είναι κάτω, χτενισμένα σε στυλ glamorous. Δηλαδή καλοχτενισμένα, με πλούσιο όγκο. Απαγορεύονται κοτσίδες, πλεξούδες, καπέλα ή αξεσουάρ μαλλιών.
  3. Τα μαλλιά πρέπει να είναι φυσικά ή βαμμένα σε φυσική απόχρωση. Υποψήφιες με εκκεντρικά χρώματα (π.χ. μωβ, πράσινο) δεν προσλαμβάνονται.
  4. Επιτρέπεται να φοράει ελάχιστα κοσμήματα. Απαγορεύονται τα piercing σε εμφανές σημείο.
  5. Τυχόν τατουάζ πρέπει να μην είναι εμφανή όταν η εργαζόμενη φορά τη στολή των Hooters.
  6. Τα νύχια πρέπει να είναι περιποιημένα, με γαλλικό μανικούρ ή βαμμένα σε nude απόχρωση. Έντονα χρώματα απορρίπτονται.
  7. Ένα Hooters girl πρέπει να γυμνάζεται τουλάχιστον 3 φορές τη βδομάδα για να διατηρεί την ελκυστική της σιλουέτα.
  8. Πρέπει να είναι φιλική και χαμογελαστή.

Παίζοντας με τις λέξεις ή πώς να αποφύγετε μηνύσεις για σεξιστικές διακρίσεις

Παρόλο που η εταιρεία το αρνείται σθεναρά, είναι προφανές ότι προσλαμβάνει κορίτσια με βάση την εξωτερική τους εμφάνιση και μάλιστα ενός συγκεκριμένου τύπου. Προκειμένου να αποφύγουν μηνύσεις για διακρίσεις οι υπεύθυνοι των Hooters και άλλων εστιατορίων δεν προσλαμβάνουν τις εργαζόμενες ως σερβιτόρες, αλλά ως “διασκεδαστές”. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο τύπο, και συγκεκριμένα το “κορίτσι της διπλανής πόρτας”, την “cheerleader” ή το “surfer girl”.

Σεξουαλική παρενόχληση ναι … αλλά με μέτρο

Μολονότι το προσωπικό ενθαρρύνεται να καταγγέλλει περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης,  υποχρεώνεται να ανέχεται ανάλογες συμπεριφορές ως ένα βαθμό. Μάλιστα, στο συμβόλαιο που υπογράφουν οι εργαζόμενες υπάρχει όρος να ανέχονται σεξουαλικούς υπαινιγμούς ως ένα σημείο. Συγκεκριμένα ένα δυνάμει Hooters girl πρέπει να υπογράψει ότι:

Γνωρίζω ότι η φιλοσοφία των Hooters βασίζεται στη γυναικεία σεξουαλικότητα και ο χώρος εργασίας είναι ένας χώρος όπου τα αστεία και οι υπαινιγμοί σεξουαλικού χαρακτήρα είναι συνηθισμένοι.

Θα πρέπει, επίσης, να υπογράψει ότι δε βρίσκει τα καθήκοντα της δουλειάς “προσβλητικά, ταπεινωτικά, εχθρικά ή ανεπιθύμητα”.

Επιλογή της γυναίκας ή εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος;

Στα αρνητικά σχόλια που δέχονται τα Hooters θα μπορούσε κανείς να απαντήσει ότι κανείς δεν υποχρεώνει αυτές τις γυναίκες να δουλέψουν εκεί. Είναι επιλογή τους. Κι όχι δεν το κάνουν για τα λεφτά, μια που ο μισθός δε διαφέρει από αυτόν που προσφέρουν τα εστιατόρια. Ξέρουν σε τι συναινούν και τι απαιτεί η εργασία τους. Ξέρουν όμως αλήθεια;

Σύμφωνα με έρευνα του 2015 πολλές εργαζόμενες υπέφεραν από αγχώδεις διαταραχές, νευρική ανορεξία και πολύ συχνά κατάθλιψη. Όλα αυτά αποτέλεσμα της ασφυκτικής πίεσης να διατηρούν μια ελκυστική εξωτερική εμφάνιση, στα πρότυπα που ζητά η διεύθυνση.

Επιπλέον, πρώην εργαζόμενες εξομολογούνται πως βρίσκονταν συχνά σε σύγχυση σχετικά με το ποια συμπεριφορά πελάτη ήταν αποδεκτή. Είχαν υπογράψει συμβόλαιο να ανέχονται αστεία και φλερτ ως ένα βαθμό, μα ποιος καθορίζει αυτό τον βαθμό; Βρίσκονταν συχνά σε καταστάσεις που τους προκαλούσαν αμηχανία ή ακόμη και φόβο. Δεν ήξεραν, όμως, πώς να αντιδράσουν μια και φαίνεται πως η σεξουαλική παρενόχληση δεν είχε το ίδιο περιεχόμενο για τους -άντρες- managers των εστιατορίων.

Τριγμοί στην πάλαι ποτέ αυτοκρατορία των φτερούγων

Σήμερα τα εστιατόρια με την πιο αναγνωρίσιμη στολή περνούν δύσκολες μέρες. Η εποχή της πολιτικής ορθότητας δεν επιτρέπει πια στους επιχειρηματίες να κάνουν ό,τι θέλουν. Οργανώσεις για τα γυναικεία δικαιώματα αντιδρούν στη σεξιστική πολιτική της αλυσίδας. Ο απόηχος του παγκόσμιου Metoo έφτασε και στα σαλόνια των Hooters.

Πριν από λίγα χρόνια η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη με μια αγωγή που έκανε λόγο για έμφυλες διακρίσεις, μια που δεν υπάρχουν Hooters boys, άντρες εργαζόμενοι δηλαδή, -παρά μόνο σε διευθυντικές θέσεις. Η εταιρεία αναγκάστηκε να υποχωρήσει, ανοίγοντας τα Hoots, μαγαζιά με μικτό προσωπικό και σεμνότερες στολές.

Το 2018 βίντεο εργαζόμενων που αντιδρούσαν στις νέες, ακόμη πιο αποκαλυπτικές στολές έγινε viral στο TikTok. Η εταιρεία αναγκάστηκε να υποχωρήσει, δηλώνοντας ότι μόνο όσες εργαζόμενες το επιθυμούν θα φορέσουν τη νέα στολή.

Η πανδημική κρίση της COVID 19 επέφερε κι άλλο πλήγμα στην αλυσίδα. Αναστολή λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιορισμοί στο χώρο, υγειονομικά πρωτόκολλα οδήγησαν σε περιορισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας και απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων.

Πέρα από όλα αυτά, φαίνεται πως τα Hooters δεν έχουν κερδίσει τη συμπάθεια των millenials. Η αισθητική και το marketing της αλυσίδας έχει μείνει στη δεκαετία του ’80. Και παρά τη νοσταλγία που μπορεί αυτό να προκαλεί στους μεγαλύτερους, για τους νεότερους μοιάζει κιτς και ξεπερασμένο, σαν τις βάτες στους ώμους.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα της αλυσίδας: www.hooters.com

Hooters: Το σεξιστικό legacy μίας αλυσίδας εστιατορίων, στα οποία ποτέ κανείς δεν πήγε για να φάει, ανακτήθηκε από: ttps://ampa.lifo.gr/gunaikes/hooters-to-sexistiko-legacy-mias-alysidas-estiatorion-sta-opoia-pote-kaneis-den-pige-gia-na-faei/

The official saga: Hooters History, ανακτήθηκε από: https://originalhooters.com

Hooters isn’t female empowerment. It’s exploitation., ανακτήθηκε από: https://emorywheel.com/hooters-isnt-female-empowerment-its-exploitation/

How to Become a Hooters Girl, ανακτήθηκε από: https://www.wikihow.com/Become-a-Hooters-Girl

10 Secrets Hooters Does’t Want You To Know, ανακτήθηκε από: https://www.eatthis.com/news-secrets-hooters-doesnt-want-you-to-know/

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ο Γαλακτοκομικός Πολιτισμός της Κύπρου

Taste and Hospitality

Αρ. Ωνάσης: Εκείνη η κρουαζιέρα που δρομολόγησε όλα τα επόμενα γεγονότα ζωής του

Taste and Hospitality

Antasia Beach Club- Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο απόκτημα της Πάφου

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!