Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

«Ξεμπέρδεψε και με αυτό η Τράπεζα Κύπρου- Το «Γιώρκειο» σε ξένους επενδυτές

Στα χέρια της διεθνούς εταιρείας Akelius πέρασε το κτήριο της Λευκωσίας Γιώρκειο έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ. Η αγορά έγινε μέσω της Remu της Τράπεζας Κύπρου η οποία απορρόφυσε το περιουσιακό στοιχείο έναντι διαγραφής χρέους των δανειζομένων.

Η πώληση αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της Remu όπου η συγκεκριμένη καταχώρηση από σήμερα το πρωί αναφέρεται ως SOLD.

Σημειώνεται ότι στον ένα εκ των δυο πύργων που αποτελείται το Γιώρκειο, στεγάζεται σήμερα το Υπουργείο Υγείας με τα σενάρια να είναι δυο: Ή το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει τις εργασίες του στους ίδιους χώρους και απλά θα πληρώνει στην νέα ιδιοκτησία ενοίκιο ή θα πρέπει να μετακομίσει σε περίπτωση που οι νέοι ιδιοκτήτες θέλουν να προχωρήσουν σε εκμετάλλευση του κτηρίου. 

Η Εταιρεία Akelius δραστηριοποιείται στην ενοικίαση διαμερισμάτων. Συγκεκριμένα, το 1994 αγόρασε τα πρώτα οικιστικά ακίνητα στις σουηδικές πόλεις Helsingborg, Gothenburg και Trollhättan. Το 2001 αγόρασε ακίνητα από την Drott AB, αξίας 3,7 δισ. Το 2005 έκδοσε ομόλογο με εξασφάλιση, 257 εκατ. ευρώ ενώ το 2006 η εταιρεία προχώρησε στην αγορά των πρώτων της ακινήτων σε Βερολίνο και Αμβούργο. Παράλληλα ξεκίνησε ιδιωτικοποίηση στη Σουηδία. Ακολούθησε το 2007 η αναβάθμιση των γερμανικών ακινήτων ενώ ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Roger Akelius δώρισε μετοχές της Akelius Apartments Ltd στο Akelius Foundation.

Το 2008 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρία του Akelius Business School ενώ αποκτήθηκε και το χαρτοφυλάκιο Focus στο Βερολίνο και το χαρτοφυλάκιο Täby στη Στοκχόλμη.

Το 2009 η εταιρεία αποφάσισε να πουλήσει ακίνητα στην δυτική Σουηδία και συγκεκριμένα στο Διαμέρισμα Bostad Väst AB ενώ το 2010 ξεκίνησε την αναβάθμιση των ακινήτων και στην Σουηδία.

Τορόντο και Λονδίνο είναι οι επόμενοι σταθμοί της εταιρείας, αφού το 2011 άρχισε την επιχειρηματική της δραστηριότητα στις δυο αυτές πόλεις. Ένα χρόνο μετά έκδοσε ομόλογα χωρίς εξασφάλιση σε SEK και πούλησε ακίνητα στο Västerås και στο Linköping στο Willhem για 1,6 δισεκατομμύρια SEK.

Το 2014 αγοράζονται οι πρώτες κατοικίες στο Παρίσι και το Μόντρεαλ ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία αγοράζει το χαρτοφυλάκιο Hugo Åberg στο Μάλμε της Σουηδίας και εκδίδει προνομιούχες μετοχές.

Η εταιρεία το 2015 κάνει το μεγάλο βήμα και εισέρχεται στη Νέα Υόρκη και στην αγορά των ΗΠΑ ενώ ένα χρόνο μετά, αποκτά τα πρώτα της ακίνητα στην Κοπεγχάγη.

Το 2017 αναπτύσσεται σε υπάρχουσες μητροπολιτικές περιοχές και ψηφιοποιείται για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα. Το 2018 φτάνει σε πενήντα χιλιάδες διαμερίσματα, απλωμένη σε δεκαπέντε μητροπολιτικές πόλεις ενώ το 2021 η εταιρεία αποφασίζει να πουλήσει όλα τα ακίνητα στη Σκανδιναβία και τη Γερμανία, συνολικά 28.776 διαμερίσματα.

Το μόνο που απομένει είναι να δούμε αν η απόκτηση του Γιώρκειου στην Κύπρο θα εκμεταλλευτεί με αυτόν τον τρόπο και μετατραπεί σε διαμερίσματα προς ενοικίαση.

«Γιώρκιο»

Το ακίνητο βρίσκεται στη διασταύρωση της Λεωφόρου Μετοχίου και της οδού Προδρόμου, γειτνιάζει με τον Πεδιαίο ποταμό και γ. 1 χλμ νοτιοδυτικά των τειχών της Λευκωσίας.

Το κτίριο αποτελείται από:

  • Πύργος Α (Βόρειος Πύργος) που αποτελείται από υπόγειο χώρο στάθμευσης, ημιυπόγειο που χρησιμοποιείται ως γραφεία, ισόγειο που χρησιμοποιείται ως είσοδος/χώρος υποδοχής και γραφεία, και ο ημιώροφος και οι 9 επάνω όροφοι χρησιμοποιούν γραφεία.
  • Ο Πύργος Β (Νότιος Πύργος) λειτουργούσε παλαιότερα ως πολυτελές ξενοδοχείο. Περιλαμβάνει δύο υπόγεια, ισόγειο χώρο υποδοχής, ημιώροφο και 1ο όροφο που χρησιμοποιούνται ως κοινόχρηστοι χώροι, και 7 επάνω ορόφους που αποτελούνται από 49 σουίτες ξενοδοχείου.

Η άμεση περιοχή του περιουσιακού στοιχείου περιλαμβάνει εμπορικές αναπτύξεις καθώς και πολυάριθμα κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες.

Το περιουσιακό στοιχείο εμπίπτει σε δύο ζώνες σχεδιασμού:

  • Εμπορική ζώνη Εβ3, με συντελεστή δόμησης 160%, συντελεστή κάλυψης 50%, σε 6 ορόφους και μέγιστο ύψος 24/20,4μ.
  • Οικιστική πολεοδομική ζώνη Κα3, με συντελεστή δόμησης 140%, συντελεστή κάλυψης 50%, σε 6 ορόφους και μέγιστο ύψος 24μ.

Ιδιοκτήτης: Nesia Properties Ltd

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Emirates: Πάνω από 10 εκ. επιβάτες ταξίδεψαν φέτος το καλοκαίρι

Taste and Hospitality

Το πικ-νικ του Ερντογάν πάνω στους τάφους…έξι παιδιών

Πανικός στα ακριβά εστιατόρια: Η κρίση του φουά γκρα

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!