Νέα Νεα της Αγορας

Στα ράφια μόνο χαλλούμι ΠΟΠ – Προειδοποιήσεις σε τυροκόμους

Τελεσίγραφο προς υπεραγορές και τυροκομεία έδωσε το υπουργείο Γεωργίας για εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τη διακίνηση χαλλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στην κυπριακή αγορά. Από την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022, στην αγορά όσα προϊόντα φέρουν την ονομασία χαλλούμι θα πρέπει να συνοδεύονται από το λογότυπο ΠΟΠ. Το θέμα απασχόλησε χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων και τονίστηκε ξεκάθαρα από τον υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί νέα παράταση και ότι την ερχόμενη Δευτέρα όσα προϊόντα διατίθενται στην αγορά παράτυπα θα κατακρατούνται και θα καταγγέλλονται τόσο οι υπεραγορές που τα διαθέτουν, όσο και οι τυροκόμοι. 

Περαιτέρω χθες πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τη Νομική Υπηρεσία για τις υποθέσεις που αφορούν τον φάκελο χαλλούμι και εξετάστηκε ο τρόπος απόσυρσης των νομικών διαδικασιών, αλλά και οι υποθέσεις που εκκρεμούν. Αποφασίστηκε ότι η Νομική Υπηρεσία θα διαβουλευτεί με τους δικηγόρους τυροκόμων και αγελαδοτρόφων ώστε να κλείσουν όλες οι υποθέσεις. 

Στην αγορά διατίθεται χαλλούμι ΠΟΠ σε διαφορετικό βάρος και σχήμα, με περισσότερη υγρασία από ό,τι σήμερα, και με γάλα που θα προέρχεται από οποιεσδήποτε φυλές ζώων. Παράλληλα, οι τυροκόμοι παρόλο που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα διάταγμα από την υπουργό Εμπορίου, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν στο τελικό προϊόν αιγοπρόβειο γάλα μόλις 10% της συνολικής ποσόστωσης. Η δυνατότητα αυτή θα ισχύσει μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023.

Σημειώνεται ότι για το θέμα της ποσόστωσης εκφράστηκαν αντιδράσεις στη χθεσινή συνεδρία. Εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος υποστήριξαν ότι η συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών δεν έγινε με οργανώσεις που εκπροσωπούν το σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ότι έχουν λάβει έγκριση 50 τυροκομεία, τα οποία ευθύνονται για το 80% της παραγωγής χαλλουμιού και ξεκίνησε η παραγωγή ΠΟΠ, έτσι από την ερχόμενη Δευτέρα, στα ράφια των υπεραγορών να υπάρχουν μόνο χαλλούμια ΠΟΠ. Εξήγησε ότι εφαρμόστηκαν στους κανονισμούς κάποιες τροποποιήσεις «σε ήσσονος σημασίας χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να παράγεται χαλλούμι σε διαφορετικό σχήμα και μέγεθος, με αυξημένη υγρασία, από γάλα αγελάδων που ζουν και αναπαράγονται στην Κύπρο, όπως ισχύει και από όλα τα αιγοπρόβατα που ζουν και αναπαράγονται στην Κύπρο». Ως σημαντική προέκταση της συμφωνίας με τα εμπλεκόμενα μέρη, ο υπουργός σημείωσε την αύξηση στις τιμές πώλησης του γάλακτος προς τα τυροκομεία κατά τον μήνα Αύγουστο, σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν προηγουμένως.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση για απραξία οκτώ χρόνων σε ό,τι αφορά τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων, εκφράζοντας αντιδράσεις για τη μείωση της ποσόστωσης αιγοπρόβειου γάλακτος στο 10%. «Οκτώ χρόνια μετά την κατάθεση του φακέλου και δύο χρόνια πριν το 2024 και την εφαρμογή της ποσόστωσης 51% για το αιγοπρόβειο γάλα, η Κυβέρνηση προχωρά σε μείωση του ποσοστού στο 10%, αντί σε αύξηση. Αυτό δείχνει την απραξία της Κυβέρνησης για οκτώ χρόνια και το γεγονός ότι δεν είχε τη δυνατότητα, ή μάλλον δεν ήθελε, να ασκήσει τους απαραίτητους ελέγχους. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να έχουμε μείωση, αντί αύξηση της ποσόστωσης», είπε ο κ. Γαβριήλ.

Άγγελος Νικολάου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Πάφος: «Καραντίνα» με μαγιό, γιατί έτσι την «είδαν» Σύροι και Σουηδοί

Taste and Hospitality

Είπε “ναι” το Υπουργικό στις αλλαγές σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη Σχολή Διοίκησης Τουρισμού στην Πάφο

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!