Παρουσίαση Φιλοξενία

Ο πιο γνωστός δρόμος της Λευκωσίας, «ζωντάνεψε» το ’47 με το άνοιγμα ενός καμπαρέ

Είναι ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και από τους πιο ιστορικούς. Η γνωστή εμπορική οδός, φέρει αρχαίο ελληνικό όνομα που παραπέμπει σε ένα από τα βασίλεια που ίδρυσαν οι Αχαιοί στην Κύπρο μετά τον Τρωικό πόλεμο. Στο τέλος του κατέληγε κάποτε σε φυλάκιο.

Το 1936, ο Μεγάλος Δρόμος, ήταν «τυφλός και αδιέξοδος», όπως τον χαρακτήριζαν οι δημοσιογράφοι της εποχής. Τη νύχτα αν τον περπατήσει κανείς «αροθυμά» αφού κάποτε η ένδοξη αρτηρία της πρωτεύουσας, δεν έμοιαζε καν με πολυσύχναστο δρόμο. Σιγά σιγά ο κόσμος, άρχισε να εκμεταλλεύεται τα ισόγεια διαμερίσματα των κατοικιών. Οι αποθήκες μετετράπησαν σε καταστήματα και η κίνηση αυξήθηκε.

Ο δρόμος ζωντάνεψε, ενώ εκεί δημιουργήθηκε και το πρώτο καμπαρέ της Λευκωσίας. «Η κομπανία” αποτελείτο από 28 όλα πρόσωπα, 22 γκέρλς και 5 -6 άνδρες. Η νεολαία της Λευκωσίας, της Σκάλας και της Λεμεσού έγινεν ανάστατος εις το άκουσμα της αφίξεως της Γερμανικής Κομπανίας. Οι γλεντζέδες νέοι – 3-4 απ’ αυτούς ζούν ακόμη και θυμούνται τα … «παλιά κι αξέχαστα» – αγωνιούσαν να νυχτώσει, για ν’ αρχίσουν τα «παιχνίδκια». Οι ώρες της ατέλειωτης ημέρας ήταν βαριές, πληχτικές, ώρες λαχταριστής αναμονής και γλυκιάς προσδοκίας.

Μεγάλος Δρόμος το 1926

Οι ξανθές Γερμανίδες έφεραν, καθώς μας διηγείται φίλος, από τους πρώτους γλεντζέδες της εποχής, αναστάτωση στην φαντασία των «νεαρών» μας»… Με αυτό το κείμενο περιέγραφε την οδό τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Α. Κωνσταντινίδης στον Νέο Κυπριακό Φύλαξ, με αναδημοσιεύση από την “Μηχανή του χρόνου”

Η οδός είναι η σημερινή Λήδρας.

Φωτογραφία: RetroCyprus 

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αυτές είναι οι κυπριακές παραλίες που θέλουν να κολυμπήσουν οι τουρίστες απο Ελλάδα

Taste and Hospitality

Τα «Νικολοβάρβαρα» και ο ερχομός του Χειμώνα

Nicosia International Airport: Δεν είναι MONO μνήμες, αλλά η κληρονομιά μας!

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!