Ποτά Συμβουλές από τους Ειδικούς

Tο σερβίρισμα ποτού με πάγο

Όταν κάποιος παραγγέλνει ένα scotch on the rocks ζητά ένα ουίσκι με παγάκια.  Φαίνεται απλό, έτσι δεν είναι; Πίσω από το μπαρ, τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά όσο φαίνονται!

Το ντιμπέιτ

Κάθε ποτό μπορεί να σερβιριστεί με πάγο.  Το ουίσκι τυχαίνει να είναι αυτό που συνήθως παραγγέλνεται με αυτόν τον τρόπο. Αυτό συχνά δημιουργεί μια συζήτηση μεταξύ των ειδικών ουίσκι:

  • Πρέπει να προσθέσετε πάγο στο premium ουίσκι σας;
  • Ο πάγος θα αραιώσει το ουίσκι και θα καταστρέψει την εμπειρία;
  • Υπάρχει μια καλύτερη επιλογή που θα ψύξει το ουίσκι χωρίς την αραίωση;

Πρώτα απ ‘όλα, με οποιοδήποτε ποτό, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Αν το απολαμβάνετε, τότε πιείτε το. Υπάρχουν, ωστόσο, επιχειρήματα που μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε κατά την εξερεύνηση των επιλογών σας.

Η αραίωση είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα της προσθήκης πάγου στο ουίσκι. Σε τελική ανάλυση, είναι φυσικό να λιώνει ο πάγος και όσο περισσότερο χρειάζεστε για να πιείτε το ουίσκι σας, τόσο πιο αραιωμένο θα το πιείτε.

Ωστόσο, στο μπαρ, ο πρωταρχικός σκοπός του πάγου είναι η ψύξη ποτών. Όσον αφορά το ουίσκι, ο πάγος μπορεί επίσης να ανοίξει τις γεύσεις και τα αρώματα του αποστάγματος. Μερικά κομμάτια πάγου μπορούν να αντικαταστήσουν λίγο νερό που θέλετε στο ουίσκι σας, ενώ ταυτόχρονα θα παγώσουν το ποτό.

Τα καλύτερα ουίσκι

Το ουίσκι που θα επιλέξετε να πιείτε με παγάκια είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Όσον αφορά τα ουίσκι bourbon και rye, εξαρτάται πραγματικά από την ένταση και τη δύναμη του ουίσκι. Για παράδειγμα, πολλοί πότες πιστεύουν λίγο νερό σε ένα μπέρμπον υψηλής ποιότητας όπως το Knob Creek απογειώνει τη γεύση του.  Άλλοι προτιμούν αυτή τη έντονη γεύση που δίνει ένα σκέτο ουίσκι. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τις γευστικές επιλογές στο ουίσκι rye που διατίθενται σήμερα. Περί ορέξεως…

Από την άλλη πλευρά, ένα πιο απαλό μπέρμπον όπως το Maker’s Mark δεν απαιτεί απαραίτητα προσθήκες, επειδή έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και «δαγκώνει» λιγότερο. Τούτου λεχθέντος, οι νότες κόκκινου χειμερινού σιταριού ανοίγουν με λίγο νερό.

Το ουίσκι Scotch είναι μια διαφορετική ιστορία και μπορείτε να διαβάσετε χιλιάδες σελίδες συμβουλών για το θέμα. Τις περισσότερες φορές, είναι θέμα ποιότητας (και τιμής).

Μπορείτε να απολαύσετε ένα αξιοπρεπές blended σκωτσέζικο όπως το Johnnie Walker Black Label με παγάκια μετά τη δουλειά. Ωστόσο, θα είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσετε παγάκια στο πολυπόθητο (ακριβό) μπλε Johnnie Walker. Για ένα  single malt scotch ισχύει το ίδιο.  Αυτά τα ουίσκι τείνουν να είναι πιο ακριβά και πιο σπάνια από τα υπόλοιπα. Οπότε συνηθίζεται να απολαμβάνονται σκέτα, χωρίς πάγο.

Στην πραγματικότητα, η πλειονότητα των premium Scotch whiskys είναι τέλεια ακριβώς όπως εμφιαλώνονται.  Δεν υπάρχει λόγος να βάλετε καμία προσθήκη. Και αν θέλετε να τα απολαύσετε ελαφρώς κρύα, ψύξτε το ποτήρι σας.

Επιλέγοντας τα καλύτερα “on the rocks”

Όλα τα παγάκια δεν είναι το ίδιο. Αυτό πρέπει να το θυμάται κάθε λάτρης του cocktail ή ουίσκι, γιατί έχει σημασία.  Ο συνηθισμένος πάγος που βγάζει ο μπάρμαν από τον κάδο δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για το ουίσκι σας.  Αυτά τα παγάκια είναι μικρά, λιώνουν πολύ γρήγορα και μπορεί να μην φτιάχνονται με το καθαρότερο νερό.

Τα καλύτερα παγάκια για ουίσκι είναι:

Μεγάλα: Όσο μεγαλύτερη επιφάνεια έχει ένα παγάκι, τόσο πιο αργά αραιώνει το ποτό σας. Αυτός είναι ο λόγος που οι σφαίρες πάγου και οι μεγάλοι κύβοι έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια.

Καθαρά: Ο καλύτερος πάγος πρέπει να φτιάχνεται με το καθαρότερο διαθέσιμο νερό. Πρέπει επίσης να καταψύχεται μακριά από πράγματα που βγάζουν διάφορες μυρωδιές.

Ο καταψύκτης σας κάνει τη διαφορά επειδή μπορεί να μολύνει τον πάγο σας με επιπλέον και ανεπιθύμητες γεύσεις. Εάν παγώνετε τον πάγο σας δίπλα σε φιλέτα ψαριών, ο πάγος πιθανότατα θα πάρει σίγουρα γεύση και χρώμα.

Μερικοί λάτρεις του ουίσκι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουν τον “πάγο για το ουίσκι” απαλλαγμένο από εξωτερικές γεύσεις. Κάτι τόσο απλό όσο η σφράγιση δίσκων πάγου σε πλαστικές σακούλες μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Φροντίστε να πετάξετε τον πάγο που βρίσκεται στον καταψύκτη για πολύ καιρό. Ο γενικός κανόνας λέει ότι πετάμε τον πάγο που βρίσκεται στο ψυγείο πάνω από εβδομάδα.

Whiskey Stones

Εάν θέλετε το πάγωμα του ουίσκι χωρίς την αραίωση, μπορείτε να ψύξετε το ποτήρι σας ή να χρησιμοποιήσετε «πέτρες ουίσκι» Κατασκευάζονται από υλικά όπως ανοξείδωτο ατσάλι ή soapstone και είναι μικροί κύβοι που παγώνουν στον καταψύκτη και μπορούν να προστεθούν σε οποιοδήποτε ποτό για άμεση ψύξη. Είναι αρκετά ωραίοι και βολικοί. Πρέπει να θυμάστε να τους ξεπλένετε μετά από κάθε χρήση και να τους καταψύχετε πάλι.

On the rocks”: τι σημαίνει

Η φράση «On the rocks» είναι ένας όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από το ουίσκι, για την περιγραφή του προτιμώμενου τρόπου σερβιρίσματος ενός ποτού όπως πχ το screwdriver ή το sea breeze.  Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, χρησιμοποιείται για την περιγραφή short drinks όπως το Μανχάταν, το οποίο συνηθίζεται να σερβίρεται και με πάγο.

Ο πάγος και τα παγάκια σχετίζονται επίσης και με τον τύπο του ποτηριού. Αυτά τα short drinks συχνά ονομάζονται lowballs και σερβίρονται σε ποτήρια tumblers  που ονομάζονται old-fashioned. Πολλοί πότες και bartenders τα ονομάζουν επίσης rocks glass και την μεγαλύτερη έκδοση double rocks glass.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Μπορεί να χαλάσει το κρασί από ψηλή θερμοκρασία;

Taste and Hospitality

Aperol : “Ένα ποτό που τελειοποιεί την τέχνη της ένωσης των ανθρώπων”.

Taste and Hospitality

Σαγκουίνι: Φουλ στα αντιοξειδωτικά – Πώς ωφελεί την υγεία

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!