Άποψη Νεα της Αγορας

Η «σταυροφορία του τίνος είσαι συ;»: Μετράνε εμάς, το εμβαδόν των κατοικιών και τις ανέσεις αυτών!

Ήρθε η στιγμή να μετρηθούμε. Μετά από μια δεκαετία η στιγμή εκ νέου μετράνε τον πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για την απογραφή πληθυσμού – κατοικιών 2021, και, λόγω της ιδιαίτερης περιόδου και του κορονοϊού έπρεπε να επιλεγεί μία νέα μεθοδολογία για τη διενέργειά της. Έτσι, στη φετινή απογραφή ένα κομμάτι της θα είναι η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, ενώ για όσους δεν τα καταφέρουν με τη συγκεκριμένη μέθοδο θα τους επισκεφθεί ο απογραφέας με τη παραδοσιακή μέθοδο «πόρτα-πόρτα».

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, σκοπός της Απογραφής είναι η πλήρης και ακριβής γεωγραφική κάλυψη των κατοικιών, των ιδρυμάτων και των ατόμων, Κυπρίων και ξένων υπηκόων, που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από το Κράτος περιοχές.

Στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών του 2021, με το σύνθημα «συμμετέχουμε γιατί όλοι μετράμε» – (τους «ζωντανούς – νεκρούς» μην ξεχάσετε να υπολογίσετε) και το  πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα της απογραφής.

Σημειώνεται ότι σκοπός της απογραφής είναι η πλήρης και ακριβής γεωγραφική κάλυψη των κατοικιών, ιδρυμάτων νοικοκυριών και ατόμων ξένων και Κυπρίων υπηκόων που έχουν τη συνήθως διαμονή τους στις ελεγχόμενες από το κράτος περιοχές. Στην απογραφή η οποία διεξάγεται κάθε 10 χρόνια σε πανευρωπαικο επίπεδο, συλλέγονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού όπως φύλο, ηλικία υπηκοότητα, τόπος γέννησης, επίπεδο μόρφωσης, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση κλπ καθώς και στοιχεία για το μέγεθος και τις ανέσεις των κατοικιών.

Για πρώτη φορά…

Βασίλης Χατζησταύρου - Ο αρχιτέκτονας μιλάει για τη μάχη που έδωσε με τον  κοροναϊό | in.gr

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία που θα συλλεχθούν είναι απαραίτητα για την υποβοήθηση του σχεδιασμού πολιτικής και προγραμματισμού του κράτους ς όπως π.χ. στο σχεδιασμό υπηρεσιών υγείας, στην ανέγερση σχολείων και στην κατασκευής δρόμων. Επίσης, τα στοιχεία αξιοποιούνται και από ιδιωτικές επιχειρήσεις ή  θα χρησιμοποιηθούν στον καθορισμό συντελεστών στάθμισης για ακριβέστερες εκτιμήσεις σημαντικών δεικτών όπως ανεργία, απασχόληση, φτώχεια και ανισότητα. Την ίδια ώρα, στην απογραφή 2021 θα καταγραφούν για πρώτη φορά οι γεωγραφικές συντεταγμένες των κατοικιών και αυτό θα επιτρέπει την απεικόνιση αποτελεσμάτων σε δίκτυο 1 km και σε μορφή θεματικών χαρτών.

Δεν είμαστε τα σπίτια μας. Είμαστε άνθρωποι και έχουμε ανάγκη άλλους  ανθρώπους | Alfavita

Τονίζεται ότι η Στατιστική Υπηρεσία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει την τήρηση του στατιστικού απορρήτου, όπως ορίζεται στον περί Επίσημων Στατιστικών Νόμο του 2021 (Ν. 25(Ι)/2021) και την προστασία των προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 (ΓΚΠΔ). Η Στατιστική Υπηρεσία απευθύνει θερμή έκκληση προς το κοινό όπως συνεργαστεί με τους απογραφείς και όπως δώσει όλες τις πληροφορίες που θα ζητηθούν.Για την απογραφή πληθυσμού η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών αποδέσμευσε κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, ύψους €3.450.300 για τη Στατιστική Υπηρεσία.

Λέτε η φετινή απογραφή  να έχει αποκλειστικό σκοπό την κατανάλωση πόρων και το μοίρασμα χρημάτων… Στις περισσότερες σοβαρές χώρες γίνονται μελέτες τα πιο πάνω θέματα και όποτε προκύψει ανάγκη (βλ. Φιλανδία, Σουηδία). Μάλλον σε αυτή τη χώρα, άλλα δεδομένα «ψάχνουν»…

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Σ.Χάσικος: «Κλείστε τον (μαγαζάτορα)..και μαζέψτε τις ομπρέλες όλες» (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Το Στρατηγικό Σώμα των Ευρωπαίων Ζυθοποιών γιορτάζει την μπύρα στην Κύπρο

Taste and Hospitality

Έκλεισαν 3000 επιχειρήσεις σε 15 μήνες!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!