Νεα της Αγορας Νομοθεσία

Λειτουργία Ξενοδοχείων και άλλων Τουριστικών Καταλυμάτων

Για τη λειτουργία ξενοδοχείου ή άλλου τουριστικού καταλύματος στην Κυπριακή Δημοκρατία, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα πρέπει να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας της ξενοδοχειακής επιχείρησης από το Υφυπουργείο Τουρισμού.


Κριτήρια Eπιλεξιμότητας

Η άδεια λειτουργίας ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος στην Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να παραχωρηθεί μόνο σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία ή σε υπηκόους άλλου Κράτους Μέλους της Ε.Ε. ή νομικά πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα σε άλλο Κράτος Μέλος.


Διαδικασία Υποβολής Aίτησης

Για την απόκτηση Άδειας Λειτουργίας Ξενοδοχείου ή Τουριστικού Καταλύματος στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να υποβληθεί η ‘Αίτηση για Έκδοση Άδειας Λειτουργίας Ξενοδοχειακής Επιχείρησης’. Λόγω της πολυπλοκότητας της αίτησης και των πολλαπλών ελέγχων που γίνονται για παραλαβή της αίτησης, οι αιτήσεις υποβάλλονται απευθείας στα Επαρχιακά Γραφεία του Υφυπουργείου Τουρισμού όπου ελέγχονται από τους αρμόδιους Λειτουργούς για την πληρότητα τους, ενώπιον του αιτητή, προς αποφυγή καθυστερήσεων και περαιτέρω ταλαιπωρίας του αιτητή (βλέπε ‘Υφυπουργείο Τουρισμού – Στοιχεία Επικοινωνίας’ στα ‘Σχετικά Έγγραφα’).

Το έντυπο αίτησης πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα έγγραφα:

α. Υγειονομικό Πιστοποιητικό σε ισχύ το οποίο εκδίδεται δυνάμει των περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμου (αφορά ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που διαθέτουν κέντρο/α αναψυχής εντός των μονάδων)

β. Υγειονομική Βεβαίωση Κολυμβητικής Δεξαμενής σε ισχύ (για κάθε κολυμβητική δεξαμενή).

γ. Πιστοποιητικό από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών το οποίο πιστοποιεί την καταλληλόλητα των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των κολυμβητικών δεξαμενών (για κάθε κολυμβητική δεξαμενή).

δ. Έκθεση Ελέγχου Ανελκυστήρων, χωρίς παρατηρήσεις (για κάθε ανελκυστήρα). Απαιτείται όταν εντός της ξενοδοχειακής επιχείρησης υπάρχουν ανελκυστήρες.

ε. Άδεια Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών
(σε περίπτωση που ΔΕΝ απαιτείται, να υποβληθεί σχετική επιστολή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας)

στ. Αντίγραφο έκθεσης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για ολόκληρη την επιχείρηση.

ζ. Επιστολή Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για ύπαρξη Γραπτής Εκτίμησης Κινδύνων (ΓΕΚ).

η. Αντίγραφο της άδειας οικοδομής της ξενοδοχειακής επιχείρησης (περιλαμβάνει την επιστολή της άδεια οικοδομής, τους όρους της άδειας οικοδομής και τα εγκεκριμένα αρχιτεκτονικά σχέδια της άδειας οικοδομής).

θ. Έντυπο Διευθυντή Ξενοδοχειακής Επιχείρησης δεόντως συμπληρωμένο (στα ‘Σχετικά Έγγραφα’).

ι. Σε περίπτωση που ο επιχειρηματίας είναι νομικό πρόσωπο (εταιρεία) να υποβληθούν:

– πιστοποιημένο αντίγραφο Πιστοποιητικό Σύστασης Εταιρείας,

– πιστοποιημένο αντίγραφο Διευθυντών και Γραμματέα,

– πιστοποιημένο αντίγραφο Ιδρυτικό και Καταστατικό Έγγραφο,

(πιστοποιημένα αντίγραφα με πρόσφατη ημερομηνία από τον Έφορο Εταιρειών).


Ο αιτητής ενημερώνεται ως προς την απόφαση για αδειοδότηση εντός δύο μηνών από την ημερομηνία που η αίτηση και τα συνοδευτικά έγγραφα έχουν δεόντως υποβληθεί.

Η άδεια λειτουργίας ισχύει για χρονική περίοδο τριών ετών από την ημερομηνία έκδοσης της και ανανεώνεται αυτόματα για εκάστοτε περίοδο τριών ετών, εφόσον καταβληθεί στο Υφυπουργείο Τουρισμού το καθορισμένο τέλος και νοουμένου ότι προσκομιστούν τα εν ισχύ πιστοποιητικά που υποβάλλονται και για την έκδοση άδειας λειτουργίας.


Κατάταξη Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων


Η τελική κατάταξη των ξενοδοχείων διενεργείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού εντός δύο εβδομάδων από την έκδοση της άδειας λειτουργίας.

Η κατάταξη ανανεώνεται ανά τριετία. Ο επιχειρηματίας υποβάλλει αίτηση για ανανέωση της κατάταξης τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν τη λήξη της υφιστάμενης κατάταξης (στα ‘Σχετικά Έγγραφα’).


Προκαταρκτική Κατάταξη Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων

Δύναται να δοθεί από το Υφυπουργείο Τουρισμού προκαταρκτική κατάταξη στη βάση της Άδειας Οικοδομής σε ότι αφορά τον αριθμό των δωματίων και κατόπιν προσκόμισης ενυπόγραφης βεβαίωσης από τον επιχειρηματία αναφορικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου και ισχύει μέχρι και την υποχρεωτική έκδοση της τελικής κατάταξης (στα ‘Σχετικά Έγγραφα’).

Διάκριση ξενοδοχείων σε Boutique και Suites Hotels

Boutique Hotel

Κάθε ξενοδοχείο δύναται να λάβει από το Υφυπουργείο Τουρισμού τη διάκριση «boutique» (στα ‘Σχετικά Έγγραφα’) νοουμένου ότι-

(α) Σε περίπτωση αστικού ξενοδοχείου ο αριθμός των δωματίων του δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) και στα υπόλοιπα ξενοδοχεία ο αριθμός των δωματίων δεν υπερβαίνει τα ογδόντα (80), και
(β) ικανοποιεί τουλάχιστον ένα (1) από τα ακόλουθα κριτήρια-
(i) διαθέτει ιδιαίτερο θέμα ή χαρακτήρα διακόσμησης ή/και αρχιτεκτονικής στο σύνολο της επιχείρησης·
(ii) διαθέτει διαφορετική θεματική διακόσμηση σε κάθε δωμάτιο·
(iii) προσδιορίζει συγκεκριμένο διακοσμητικό θέμα για το κάθε κοινόχρηστο δωμάτιο.

Suites Hotel

Κάθε ξενοδοχείο δύναται να λάβει από το Υφυπουργείο Τουρισμού τη διάκριση «suites» νοουμένου ότι το 80% των δωματίων του έχει εμβαδό τουλάχιστο σαράντα (40) τετραγωνικά μέτρα (στα ‘Σχετικά Έγγραφα’).


Αλλαγή Διευθυντή αδειοδοτημένης Ξενοδοχειακής Επιχείρησης

Η αίτηση «Στοιχεία Διευθυντή Ξενοδοχειακής Επιχείρησης» στην περίπτωση αλλαγής διευθυντή σε αδειοδοτημένη ξενοδοχειακή επιχείρηση μπορεί να υποβληθεί διαμέσου του ΕΚΕ Κύπρου είτε απευθείας στην Αρμόδια Αρχή. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από:

  • Αντίγραφα πιστοποιητικών ακαδημαϊκών προσόντων (όπου εφαρμόζεται)

Τέλη Άδειας Λειτουργίας και Κατάταξης

Τα τέλη άδειας λειτουργίας και κατάταξης θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα μόλις τύχουν σχετικής έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα τέλη άδειας μπορούν να καταβληθούν υπό τη μορφή μετρητών, επιταγής, τραπεζικού εμβάσματος και ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας JCC SMART.


Υποχρεώσεις και Εποπτεία


Το Υφυπουργείο Τουρισμού δύναται οποτεδήποτε να διεξάγει αυτεπάγγελτα έλεγχο σε ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα, για τη διακρίβωση της ύπαρξης άδειας λειτουργίας καθώς και της τήρησης, από τον επιχειρηματία, των όρων της άδειας λειτουργίας του ξενοδοχείου ή του τουριστικού καταλύματος

Πηγή : ΕΚΕ Κύπρου

Related posts

Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή – Τουρισμός σ’ ένα παράνομο “κράτος”

Γλουτένη η… αχώνευτη!

Taste and Hospitality

Emirates: Open Day πρόσληψης νέων μελών για το πλήρωμα καμπίνας

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!