Εφοδιαστική Αλυσίδα Πρόσωπα

Χρήστος Φιλοθέου: Με αντίληψη και γνώσεις δίνει «ρυθμό» στην μαγειρική

Ο Χρήστος Φιλοθέου γεννήθηκε στο Κάϊρο της Αιγύπτου το 1960 από πατέρα Κύπριο και μητέρα Ελλαδίτικης καταγωγής (γεννημένοι και αυτοί στην Αίγυπτο). Φοίτησε σε Ελληνικό σχολείο (Αμπέτειος σχολή) και σπούδασε αρχικά Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Καίρου και μετά στην Ελβετική σχολή Alpine (Ελλάδα-Ελβετία) Διεύθυνση Ξενοδοχείων.

Εργάστηκε αρχικά στην οικογενειακή του επιχείρηση στην Αίγυπτο (αλυσίδα οικογενειακών εστιατορίων με την ονομασία «Αντρέα» (όνομα του πατέρα του) και μετά αφού επαναπατρίστηκε στην Κύπρο μπήκε στην διοίκηση αλυσίδων: Kenny Rogers Roasters, Pizza Express-Marzano, Columbia Restaurants, καθώς και στην Υπηρεσία τροφοδοσίας των Κυπριακών Αερογραμμών σαν γενικός διευθυντής. Συνάμα ήταν και παρουσιαστής των εκπομπών «Θέμα Γεύσης» του Plus TV το 2010-2011 και παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε διάφορες επιχειρήσεις εστίασης. Τώρα είναι αντιπρόσωπος διαφόρων εταιριών παραγωγής κατεψυγμένων προϊόντων για την περιοχή Κύπρου-Μέσης Ανατολής.

Οι δρόμοι μας θα συναντηθούν χρόνια πριν στο πλαίσιο μιας τηλεοπτικής επαγγελματικής συνεργασίας. Ομολογώ ότι με κέρδισε το χιούμορ του, οι γνώσεις αλλά και η ευγένεια του. Συνεχώς ενημερωμένος, και μέσα από τις εκπομπές του, ανακάλυψα τα «μαγικά του χέρια» σ’ ότι αφορά την μαγειρική. Καταφέρνει πάντα να μας μαγεύει με τις συνταγές του. Ψάχνει τις πιο ποιητικές πρώτες ύλες και για συναθροίσεις με φίλους. Ελληνικά, Αγγλικά, Αραβικά καθώς και βασικά Γαλλικά, είναι οι ξένες γλώσσες που μιλάει, ενώ στο πλάι του η λατρεμένη σύζυγός του  Μαριέλλα και τα δύο παιδιά του,  Αντρέα και  με τον αερομοντελισμό.

Η Lutosa έχει θέση τον πήχη ψηλά

Η Lutosa είναι εταιρία παραγωγής προτηγανισμένων (προψημένων) προϊόντων από πατάτα. Έδρα της είναι η καρδιά της πατατοπαραγωγικής περιοχής όλης της Ευρώπης (Leuze-En-Hainaut) Βελγίου και το εργοστάσιο της, είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο προτηγανισμένης πατάτας στον κόσμο με δυνατότητα παραγωγής 650.000 τόνων τελικού προϊόντος τον χρόνο. Η Lutosa ανήκει στον όμιλο McCain, τον μεγαλύτερο όμιλο του είδους στον Κόσμο. Χαρακτηρίζονται τα προϊόντα της Lutosa απο την ψηλή ποιότητα και τις προσιτές τιμές τους.

Ποια όμως είναι διαφορά της λεγόμενης φρέσκιας πατάτας από την προτηγανισμένη και κατεψυγμένη; O Χρίστος Φιλοθέου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Φρέσκια πατάτα υπάρχει μόνο μέσα στα χωράφια όταν είναι έτοιμη η σοδειά. Οι πατάτες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι νωπές και όχι φρέσκιες γιατί αφού μαζευτούν από το χωράφι, πρέπει να αποθηκευτούν για κάποιο χρονικό διάστημα για να σταθεροποιηθούν τα άμυλα και τα σάκχαρα τους.

Για να συντηρηθούν (ειδικά στις συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών που έχουμε στην Κύπρο) θα πρέπει, είτε να ψυχθούν στους 5-8 βαθμούς κελσίου, σε μεγάλους ψυκτικούς θαλάμους (οικονομικά αδύνατον) είτε να ψεκαστούν με χημικά που θα καθυστερήσουν την αλλοίωση. Στο Βέλγιο και τις άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, η σοδειά συλλέγεται Οκτώβρη, Νοέμβρη, Δεκέμβρη, όταν οι θερμοκρασία είναι κάτω από 10 βαθμούς και συντηρούνται μέχρι τον Απρίλη σε φυσικές συνθήκες. Επίσης λόγω βαθιάς κατάψυξης, δεν χρησιμοποιούνται χημικά μέσα συντήρησης, αφού δεν υπάρχει λόγος. Οι δε αποφλοιωμένες πατάτες που πωλούνται στα διάφορα εστιατόρια για ευκολία και ταχύτητα παρασκευής, περιέχουν μεγάλες ποσότητες συντηρητικών για τα οποία οι καταναλωτές δεν έχουν καμία γνώση».

Ο κοσμογυρισμένος επιχειρηματίας, σε σχόλιο του για το χώρο της εστίασης στην Κύπρο, δηλώνει πώς: «Έχει εξελιχθεί σε πολύ ψηλά επίπεδα την τελευταία δεκαετία, αφού, εκτός από την απαίτηση του κοινού για καλύτερης ποιότητας συνολικού πακέτου (Εξυπηρέτηση, καθαριότητα, αναβαθμισμένη ποιότητα τροφών και γεύσεων), τώρα πλέον μπορείς να βρει στην αγορά, όλες τις πρώτες ύλες για δημιουργία αναβαθμισμένων εδεσμάτων και ποτών, από σχεδόν όλο τον κόσμο.

Related posts

Nashi: Το «σούπερ» ιαπωνικό φρούτο ευδοκιμεί στην Κυπερούντα!

Το ελληνικό βότανο που προστατεύει από την οστεοπόρωση

Taste and Hospitality

Έχεις ακούσει για το Smart Box της Toronto;

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!