Νέα Νεα της Αγορας

200 αμάξια την μέρα μπαίνουν εντός της Πρωτεύουσας – Εξωπραγματικοί οι αριθμοί των διακινήσεων και σε άλλες περιοχές

Όσα εξώδικα και αν εκδώσει η Αστυνομία, όσες προειδοποιήσεις και αν εκδοθούν, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, όση κινδυνολογία και αν αναπτυχθεί για το ενδεχόμενο διακίνησης και όσο και να λέγεται πως «είμαστε ανυπάκουοι», οι αριθμοί λένε την αλήθεια και μαρτυρούν πως σε γενικές γραμμές συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες και στα περιοριστικά μέτρα.

 Αδιάψευστη μαρτυρία αποτελεί η καταγραφή των οχημάτων από τα σημεία καταμέτρησης του Τμήματος Δημοσίων Έργων, αναφέρει σε ρεπορτάζ ο συνάδελφος Βάσος Βασιλείου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ» εκ μέρους του κλάδου Κυκλοφοριακών Μελετών & Οδικής Ασφάλειας ο κ. Αλέξης Αυγουστής, ανέφερε πως πριν την επιβολή των μέτρων μεταξύ 9:00 μ.μ. – 6:00 π.μ. της επομένης, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας- Λεμεσού και συγκεκριμένα στην είσοδο της Λευκωσίας καταγράφονταν 3.200 οχήματα. Όταν ελήφθησαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, τις ίδιες ώρες καταγράφονταν 1.100 οχήματα στην είσοδο της Λευκωσίας. Όταν, στη συνέχεια, απαγορεύτηκε η διακίνηση από τις 9:00 μ.μ. μέχρι και τις 6:00 π.μ. καταγράφονται πλέον περίπου 200 οχήματα αριθμός που μεταφράζεται σε μείωση κατά περίπου 93%.

Οι αριθμοί αυτοί καταγράφονται τις καθημερινές και προφανώς είναι οι χαμηλότερες καταγραφές αφότου λειτούργησε ο αυτοκινητόδρομος αλλά ακόμη και επί λειτουργίας του παλαιού δρόμου που συνέδεε τη Λευκωσία με τις άλλες πόλεις.

 Ανάλογη μείωση στις εισόδους/ εξόδους παρατηρείται και σε άλλες πόλεις, αλλά στη Λευκωσία οι αριθμοί μαρτυρούν και την τεράστια αλλαγή που επήλθε στις μετακινήσεις του πληθυσμού.

 Ρόλο στη μείωση της διακίνησης διαδραμάτισαν και οι χρηματικές ποινές που επιβάλλει εξώδικα η Αστυνομία και η αποφασιστικότητα που έχει επιδειχθεί από την ηγεσία της.

 Βεβαίως, εντός των πόλεων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω του ότι αριθμός δημοσίων εξακολουθούν να μεταβαίνουν στα γραφεία τους, ενώ παράλληλα πολίτες εξακολουθούν να διακινούνται έστω και για τα απαραίτητα (υπεραγορές, φαρμακεία κ.λπ.), εξακολουθεί να καταγράφεται κίνηση οχημάτων, έστω και μειωμένη κατά πολύ.

 Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως προτού ακόμη επιβληθούν πιο αυστηρά μέτρα στη διακίνηση, μόνο σε μια μέρα του Μάρτη πραγματοποιήθηκαν 169.200 λιγότερες κινήσεις οχημάτων σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αφού από τις 459.500 που καταγράφηκαν σε 13 σημεία σε όλη την Κύπρο, μειώθηκαν σε 290.300.

 Τώρα ακόμη και οι πιο πάνω (μειωμένοι) αριθμοί φαντάζουν εξωπραγματικοί. Η διακίνηση στα 13 σημεία που μελετήθηκαν (μετά τα μέτρα) κυμάνθηκε σε διάφορους δρόμους μεταξύ 65% και 82%.

 Η μεγαλύτερη μείωση παρουσιάστηκε στην είσοδο της Λευκωσίας, στα Λύμπια, στα Μανδριά (δρόμος προς Πάφο) και στην Ορόκλινη.

 Σημαντική μείωση παρουσιάστηκε και στον Παρακαμπτήριο Λεμεσού ο οποίος στα τελευταία 2 χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξητική τάση με την κυκλοφορία να ανέρχεται μέχρι και 78.000 οχήματα το 24ωρο. Η μείωση πέραν του 65% στις κύριες οδικές αρτηρίες στη Λευκωσία θεωρήθηκε ιδιαίτερα μεγάλη και στις πλείστες περιπτώσεις οι κυκλοφοριακοί φόρτοι αντικατόπτριζαν πολύ χαμηλότερους φόρτους  από αυτούς του Σαββάτου και της Κυριακής.

Φωτο:Αρχείου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

      

Related posts

Δήμος Λεμεσού: Σε πλήρη λειτουργία το σύστημα «Ιππόδαμος»

Taste and Hospitality

Ανακοινώνει το πρόγραμμά για τους προορισμούς του καλοκαιριού η Cyprus Airways

Taste and Hospitality

Το Υφυπουργείο Τουρισμού θα χορηγήσει τις ανακαινίσεις επιχειρήσεων…

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!