Back of the House (BOH) Διοίκηση

Ας ξεχάσουν το 2020 κι ας δουν τον Κύπριο

 Ένα ευέλικτο έκτακτο πλάνο δράσης για τον τουρισμό για το 2020, που έχει τη δυνατότητα να μεταθέτει τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του ανάλογα και με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού και το οποίο έχει ως πρώτο σενάριο ότι η Κύπρος θα δεχθεί τους πρώτους τουρίστες της τον Ιούλιο, έχει καταρτίσει το Υφυπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Σάββα Περδίο.

 Ταυτόχρονα, ο κ. Περδίος αναφέρει μεταξύ άλλων στο πλαίσιο συνέντευξης του στο ΚΥΠΕ ότι ξεκίνησε ήδη οπτικοακουστική καμπάνια κυρίως στο εξωτερικό.  

Παράλληλα τονίζει ότι είναι πλέον μονόδρομος η νέα εθνική στρατηγική τουρισμού και η ανάγκη να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές στο τουριστικό προϊόν της Κύπρου «αν θέλουμε να πετύχουμε την οποιαδήποτε μερική ανάκαμψη του τουρισμού το 2021». Σημειώνει ότι για φέτος αναμένεται, στην καλύτερη περίπτωση, μείωση στις αφίξεις κατά τουλάχιστον 60% ή κατά 1,5 εκατομμύριο, ενώ η ανάκαμψη αναμένεται στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

 «Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν θα καταφέρουμε να δεχθούμε τους πρώτους μας επισκέπτες τον Ιούλιο και αυτοί θα έρθουν για παράδειγμα Αύγουστο ή Σεπτέμβριο τα χρονοδιαγράμματα του πλάνου δράσης μας θα μετακινούνται αναλόγως», είπε ο κ. Περδίος.

Θα θέλαμε να υιοθετήσουμε όσα λέει ο κ. Περδίος, αλλά θεωρούμε ότι παρουσιάζει πολύ φιλόδοξο και αισιόδοξο πλάνο. Τα δεδομένα, τοπικά και διεθνή, δεν μπορούν να στηρίξουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του κ. Υφυπουργού. Δεν βλέπουμε να βγαίνουμε τόσο εύκολα και τόσο σύντομα από τα τάρταρα που μας έριψε η πανδημία του κορωνοϊού. Από τη στιγμή που όλα τελειώσουν και λήξει ο συναγερμός, θα χρειαστούν μήνες και μήνες για να συνέλθει ο κόσμος. Δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή αμέσως μετά την έξοδο από την κρίση να αρχίσει να σκέφτεται διακοπές και ταξίδια. Ούτε οικονομικά θα είναι σε θέση να το κάνει, ούτε ψυχολογικά θα είναι σε θέση να αναζητήσει τέτοιες διεξόδους, αλλά ούτε και χρόνο θα έχει αφού όλα θα έχουν ανατραπεί. Ο φόβος στης ασθένειας θα πλανάται ακόμα. Ποιος θα νοιώθει ασφαλής για να ταξιδέψει σε μια ξένη χώρα, όπου δεν θα είναι βέβαιος για το τι θα συναντήσει. Σχέδια και προγραμματισμοί, κάθε επιπέδου έχουν ήδη ξεπεραστεί.

 Θα ανοίξουν τα σχολεία, θα έχουν να καλύψουν κενά, θα τρέχουν να διευθετήσουν δουλειές, υποθέσεις και εκκρεμότητες που έμειναν πίσω. Έτσι το να περιμένει κανείς ότι Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη κι ακόμα πάρα πέρα, θα έχουμε αξιόλογο ρεύμα τουρισμού, μάλλον σενάριο ουτοπικό φαντάζει.

Αυτό που το αρμόδιο Υφυπουργείο και οι εταίροι του έχουν να κάνουν για το υπόλοιπο του 2020, μετά από την έξοδο από την κρίση, είναι να σχεδιάσουν πλάνα και να ενθαρρύνουν τον εσωτερικό τουρισμό.

Είναι η μόνη πηγή που μπορεί να δώσει κάποια κινητικότητα. Να προσφερθούν πακέτα και τιμές, προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, ώστε να ενθαρρύνουν τον κόσμο που έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες. Ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια κι άλλοι χώροι εστίασης να μελετήσουν καλά το θέμα και λελογισμένα να κινηθούν ώστε να αποτελέσουν ελκυστικούς προορισμούς για τον Κύπριο που θα θέλει να ξεδώσει σε γνώριμους χώρους, εντός της πατρίδας του κι όχι να τρέχει στο εξωτερικό με τον φόβο του άγνωστου πιά.

Να τον πείσουν ότι αξίζει να βγει έξω, να καταφύγει σε ένα κατάλυμα. Στο χέρι τους είναι να σχεδιάσουν, να προγραμματίσουν και να πείσουν, εμπνέοντας εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Αυτό το τελευταίο πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα σε κάθε επαγγελματία στο εξής.

 

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

      

 

     

Related posts

Τι έκλεψαν μέσα από την «ειρηνευτική επιχείρηση»! – ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ

Νυχτερινή Αθήνα των 60ς: Σε μια χρονιά έσπασαν 200 χιλ. πιάτα…(ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Το μέλλον των ταξιδιών: Τεχνολογίες που διαμορφώνουν την ταξιδιωτική βιομηχανία

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!