Διοίκηση Πρόσωπα

Ζαχαρίας Κυριάκου: «Η πανδημία έφερε τη σιωπή»

Η Έγκωμη βρίσκεται περί τα 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Λευκωσίας. Καταλαμβάνει διοικητική έκταση 9,5 περίπου τετραγωνι­κών χιλιομέτρων και περιλαμ­βάνεται στους δήμους της Λευκωσίας. Η λεωφόρος Γρίβα Λιγενή, παρά την αδράνεια του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας, αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους και πιο πολυσύχναστους δρόμους της Λευκωσίας. Η Έγκωμη τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα μαγαζιά της πρωτεύουσας: To γιαπωνέζικο εστιατόριο Akakiko, Caffè Nero, Road Trip, Second Cup, Costa Coffee, Mikel Coffee,, Bennigan’s Grill & Tavern, Habibi Food, Gloria Jean’s Coffees,  Syrian Arab Friendship Club, Μεζοστρατί…και τόσα άλλα. Είμαι από τις τυχερές που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτή την περιοχή με τους Δημάρχους του Δήμου να αναπτύσσουν συνεχώς την περιοχή. Ο σημερινός Δήμαρχος Ζαχαρίας Κυριάκου, αποτελεί σταθμό για την περιοχή της Έγκωμης και τους Δημότες της και κυρίως παράδειγμα προς μίμηση για άλλους συναδέλφους του καθώς η  διοικητική ικανότητα του είναι πιο σημαντική από τα χρήματα (που δεν υπάρχουν), και η αγάπη του για τον Δήμο είναι αυτά που τον έχουν κατατάξει ως ένας από τους πιο καλούς σ’ ότι αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό για ανάπτυξη της Έγκωμης.

Ο κ.Κυριάκου περιγράφει αποκλειστικά το πλάνο της επόμενης μέρας και σχολιάζει όσα συμβαίνουν στην χώρα μας με την εισβολή του θανατηφόρου ιού.

Είστε από τους λίγους Δήμους που απολύμαναν χώρους από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν μέτρα, έτσι δεν είναι;

Aκριβώς, από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, αρχίσαμε και συνεχίζουμε να απολυμαίνουμε δημόσιους χώρους, στάσεις λεωφορείων, πεζόδρομους, τα σκυβαλοφόρα, τις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται ο Δήμος, αποθήκες κλπ. Για τις απολυμάνσεις εργάζεται προσωπικό του Δήμου ενώ έχουν αγορασθεί και σχετικές υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. Οι απολυμάνσεις θα συνεχισθούν για όσο χρόνο θα απαιτηθεί.

Ξέρω ότι πολύ συχνά είστε κυριολεκτικά στους δρόμους της Έγκωμης για να εποπτεύεται ή και να ενημερώστε από τους δημότες για τυχόν παράπονα ή εισηγήσεις. Τι είναι αυτό που σας λένε οι δημότες; Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνεται;

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των δημοτών είναι αρκετά υπομονετικοί και πειθαρχούν με ευλάβεια στα μέτρα περιορισμού, τα οποία έχει επιβάλει με σχετικά διατάγματα η Κυβέρνηση. Ο Δήμος λειτουργεί ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας στους δημότες και δέχεται καθημερινά αιτήματα προς εξέταση. Ο τομέας στον οποίο επικεντρωνόμαστε κυρίως αυτές τις μέρες, είναι η καθαριότητα της άγριας βλάστησης που φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένη λόγω πολυομβρίας και οι ψεκασμοί/ απολυμάνσεις. Η εργασία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί αρχές Ιουνίου. Δεν μπορούσαμε να ξεκινήσουμε νωρίτερα επειδή υπήρχαν μεγάλα διαστήματα βροχερών ημερών που καθιστούσαν πολύ δύσκολη την εργασία των χαρτοκοπτικών οχημάτων. Επίσης ο Δήμος έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην παροχή βοήθειας σε άπορες οικογένειες, στηρίζοντας τα δύο κοινωνικά παντοπωλεία Έγκωμης την περίοδο του Πάσχα. Συγκεκριμένα την περίοδο αυτή προωθήθηκε στα δύο παντοπωλεία βοήθεια 17 χιλιάδων ευρώ.

Η Έγκωμη έσφυζε από ζωή. Τα πιο γνωστά cafe αλλά και εστιατόρια βρίσκονται εντός του Δήμου σας. Ποια τα συναισθήματα σας ότι βλέπεται κλειστούς τους χώρους που έδιναν ζωή, χειμώνα καλοκαίρι;

Και όχι μόνο. Η Έγκωμη είναι ένας Δήμος που φιλοξενεί τα δύο μεγάλα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, με 20 χιλιάδες και πλέον φοιτητές. Ο Δήμος έσφυζε από ζωή και παρουσία νεολαίας. Η πανδημία έφερε τη σιωπή και τον περιορισμό. Μας στενοχωρεί αυτή η εικόνα. Εκεί που άλλοτε υπήρχε νεανική παρουσία, δράση και συνεχής δραστηριότητα, βλέπουμε εικόνες εγκατάλειψης, λες και ξέσπασε πόλεμος. Ελπίζουμε σύντομα να επαναρχίσει η ζωή να βρίσκει τους κανονικούς ρυθμούς. Όταν γίνει αυτό, ο Δήμος θα είναι έτοιμος να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επανεκκίνηση.

Yπάρχουν πλάνα της επόμενης μέρας για το Δήμο Έγκωμης;

Η επόμενη μέρα, είναι αυτή που θα σημάνει την επανεκκίνηση , Νικολέτα. Σίγουρα, θα είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε πλήρη κινητοποίηση όλο το δυναμικό του Δήμου, μέσα από κανονικά ωράρια και απασχόληση. Σήμερα οι Δήμοι υπολειτουργούν, καθώς είναι κλειστοί οι κτιριακοί χώροι για το κοινό. Ασφαλώς η επόμενη μέρα θα μας βρει όλους σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Υπάρχει μεγάλη απώλεια εσόδων, ενώ τα έξοδα τρέχουν. Θα υπάρξει αναθεώρηση και προϋπολογισμών και στόχων. Το πως θα πορευθούμε, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από τα οικονομικά μέτρα στήριξης που αναμένουμε να παρθούν από την Κυβέρνηση, για στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι θέμα που το χειρίζεται η Ένωση Δήμων. Ως Δήμος Έγκωμης έχουμε αντοχές και πιστεύω ότι με τη συλλογική δουλειά που μας χαρακτηρίζει, θα σταθούμε καλά στα πόδια μας.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Virtuoso: Διαρκής άνθηση μέχρι το 2026 στα ταξίδια πολυτελείας!

Taste and Hospitality

Sommelier: «Ο Σεφ» της κάβας – Σήμερα έχει την τιμητική του!

Μεγάλη διάκριση του Intercollege και στούς Ολυμπιακούς αγώνες μαγειρικής

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!