Διοίκηση Τάσεις

Επιστήμη τροφίμων

Η επιστήμη τροφίμων είναι κάτι παραπάνω από το να ξέρεις πώς να βράζεις νερό και σίγουρα υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να τηγανίσεις ένα ψάρι. Οι επιστημονικές αντιδράσεις που έχουμε συνηθίσει να δημιουργούμε στις οικιακές κουζίνες μας είναι κληρονομιά που έχουν φτάσει από μια μακρά σειρά δοκιμασμένων και αληθινών βημάτων που έγιναν αυτό που απλά αποκαλούμε συνταγές.

Ανάλογα με το ποιο μέρος (ή μέρη) του κόσμου από όπου προέρχεστε, μπορεί να καθορίσει ποιες τεχνικές μαγειρικής είστε πιο εξοικειωμένοι. Αλλά στην πραγματικότητα, όλες οι μέθοδοι μαγειρέματος εδώ και αιώνες έχουν ως επί το πλείστων κάποια παραλλαγή στις διαδικασίες που χρησιμοποιούν θερμότητα, αλάτι, οξύ ή ζάχαρη. Καθώς η κοινωνία μας έχει εξελιχθεί, έτσι έχουμε τα εργαλεία μας, δίνοντάς μας νέους τρόπους χρήσης των ίδιων συστατικών.

Οι επιστημονικοί νόμοι που καθιστούν δυνατή τη μαγειρική δεν μπορούν να αλλάξουν – είναι νόμοι της φύσης και μέχρι πρόσφατα, ως επί το πλείστων, θέλαμε να εφαρμόζουμε πάντα τους ίδιους νόμους για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αλλά τι συμβαίνει όταν εφαρμόζουμε διαφορετικούς νόμους που μπορεί επίσης να επιτύχουν εξ ορισμού ένα «μαγειρεμένο» αποτέλεσμα, αλλά επιτυγχάνει μια μοναδική εμπειρία που ίσως δεν είχαμε με αυτό το φαγητό; Αυτό είναι όπου η επιστήμη και η τεχνολογία τροφίμων μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε σαν να μπαίνετε στη φαντασία.

Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και μοριακή γαστρονομία

Ενώ σχεδόν όλοι έχουν ακούσει για τη μοριακή γαστρονομία, η επιστήμη είναι μια τέχνη που ξεπερνά το παγωτό υγρού αζώτου και απλά κόλπα που μπορούν τώρα να βρεθούν σε βιβλία μοριακής γαστρονομίας ή επιστήμης τροφίμων που παρασκευάζονται για οικιακούς μάγειρες και λάτρεις.

Στο παρελθόν, η σύζευξη γεύσεων με αιθέρια έλαια ήταν ο ευκολότερος τρόπος για τη δημιουργία μοναδικών προφίλ γεύσης, αλλά περιορίστηκε επίσης από την κατάσταση της τεχνολογίας. Η βιομηχανία αρωμάτων ήταν η πιο προηγμένη ομάδα, έχοντας αιώνες για να τελειοποιήσει εξελιγμένες μεθόδους συνδυασμού αρωματικών μέχρι τα μέσα του 1800, όταν η βιομηχανία αρωμάτων έγινε ο κυρίαρχος αγοραστής και πωλητής αιθέριων ελαίων.

Ξεκινώντας με κουμαρίνη το 1868, το βασικό άρωμα σε μπαχαρικά όπως η κανέλα και τα φασόλια τόνκα, οι χημικοί μπόρεσαν να απομονώσουν τις γεύσεις και να αρχίσουν να τις κατασκευάζουν σε μαζικές ποσότητες, διατηρώντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι περισσότεροι κατασκευαστές καραμελών, αρωμάτων και άλλων προϊόντων που χρησιμοποιούν αρωματικά έκαναν γρήγορα την αλλαγή από φυσικά συστατικά σε συνθετικά για χαμηλότερο κόστος και αξιοπιστία.

Αλλά αυτά τα υποκατάστατα ήταν επίσης χαμηλότερης ποιότητας, χωρίς την πολυπλοκότητα των αιθέριων ελαίων χωρίς το εύρος των μορίων που είναι οι φορείς της πραγματικής γεύσης. Ωστόσο, οι συνθετικές εκδόσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναδημιουργία ενός κόσμου με νέους συνδυασμούς και εφαρμογές από σάλτσες, ποτά, κρέας – όλα εξαιρετικά δημοφιλή στο κοινό. Τόσο δημοφιλές στην πραγματικότητα, ότι μέχρι τη δεκαετία του 1960 τα συνθετικά συστατικά χρησιμοποιήθηκαν και προτιμούσαν συστηματικά, μια πρακτική που έχει τώρα δώσει τη θέση στη δοκιμή περισσότερων από τριών χιλιάδων άλλων υποκατάστατων γεύσης που αναπτύσσονται επί του παρόντος χάρη στη βιοτεχνολογία της επιστήμης τροφίμων όπως η αέρια χρωματογραφία (GC), που διαχωρίζει στοιχεία στο μοριακό επίπεδο.

Καθώς τα θέματα της επιστήμης των τροφίμων, της διατροφής και της υγείας έχουν γίνει πιο σημαντικά και συζητήθηκαν τα τελευταία χρόνια, η μελέτη για το πώς αυτά τα υποκατάστατα μας επηρεάζουν είναι ακόμη στα αρχικά τους στάδια. Εξελιγμένη με ταχύτητα φωτός, η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ από τη δεκαετία του ’60. Η επιστήμη των τροφίμων και η ανθρώπινη ευεξία έχουν γίνει στενοί ξάδελφοι, χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας, ενώ παράλληλα εξετάζουν τη βιωσιμότητα.

Εκδηλώσεις γίνονται σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας νέες τεχνολογίες όχι μόνο σε ό, τι τρώμε αλλά και στον τρόπο που τρώμε. Οι ειδικοί έρχονται μαζί για να δώσουν φόρουμ στο ταχέως αναπτυσσόμενο θέμα. Φόρουμ όπως το Food Science Festival στην Ιταλία συγκεντρώνουν εμπειρογνώμονες που μας δίνουν κατεύθυνση σχετικά με το τι γίνετε με νέες ανακαλύψεις, εμπνέοντας τις φαντασίες της επόμενης γενιάς αρτοποιών.

Και δεν ενδιαφέρει μόνο τη γεύση του φαγητού μας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο παρέχεται αυτή η γεύση. Η νανοτεχνολογία έχει εισέλθει στον κόσμο της τεχνολογίας τροφίμων καθώς η επιστήμη τροφίμων και η ανθρώπινη διατροφή βρίσκουν νέους τρόπους για να αλληλοϋποστηρίζονται.

 Η τεχνολογία θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της τεχνολογίας τροφίμων και καθώς επεκτείνεται, έτσι και η σχέση μας με τα τρόφιμα, μας φέρνει πάντα πιο κοντά σε νέους τρόπους καινοτομίας .

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Aπίθανες απαντήσεις και μυστικά για τα αεροπλάνα

Taste and Hospitality

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν ότι κάνουν και πως αυτό επηρεάζει το Marketing

Taste and Hospitality

Mike Ευριπίδου: O Bartender που ξέρει σωστά την τέχνη του bar

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!