Νεα της Αγορας Νομοθεσία

Κυπριακή νομοθεσία και αλκοόλ -Μύθοι και πραγματικότητες

Το αλκοόλ που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη και έχει κατασταλτικές ιδιότητες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μειώνει τις αναστολές και επηρεάζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά σου.

Το αλκοόλ ως νόμιμη ψυχοδραστική ουσία φέρει πολλούς κινδύνους.

Το αλκοόλ είναι η κύρια αιτία των οδικών ατυχημάτων. Ένας στους τρεις οδηγούς που σκοτώνονται σε τροχαία στην Κύπρο έχει στο αίμα του αλκοόλ.

Στην Κύπρο εκτιμάται ότι το 3% του πληθυσμού είναι εξαρτημένο στο αλκοόλ ενώ το 2% όλων των θανάτων οφείλονται στην κατάχρηση του αλκοόλ.

Επιπλέον η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ είναι υπεύθυνη για το 60% των θανάτων από πυρκαγιά, για το 60% των αποπειρών αυτοκτονίας, το 33% των ατυχημάτων στο σπίτι, το 20% των εργασιακών ατυχημάτων όπως επίσης και για το 40% της άσκησης βίας (από έντυπο εκστρατείας

Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεις τόσο περισσότερες οι πιθανότητες

να αντιμετωπίσεις προβλήματα όπως:

 • κατάθλιψη και αυξημένο άγχος

•αϋπνίες και μειωμένη ενέργεια

 • δυσκολίες στη σεξουαλική λειτουργία

 •άσχημη επιδερμίδα

• αύξηση βάρους λόγω των θερμίδων

 • προβλήματα στις σχέσεις, στο σχολείο και στην οικογένεια

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σωματική και ψυχική εξάρτηση και να προκαλέσει σοβαρές βλάβες σε όλα τα όργανα. Αν πίνεις αλκοόλ από πολύ νεαρή ηλικία, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλον σου που ακόμα αναπτύσσεται. Τα πιο νεαρά σώματα, είναι μικρότερα και σε μέγεθος και συνεπώς μεθούν γρηγορότερα. Το συκώτι, που και αυτό είναι σε ανάπτυξη δεν μπορεί να αποβάλει το αλκοόλ, με αποτέλεσμα να κάνεις ζημιά σε ένα από τα πιο σημαντικά και ζωτικά όργανα σου.

Αν πίνεις πολύ σε μια περίσταση, είναι πολύ πιθανό:

― να μειωθούν τα αντανακλαστικά σου, να υπερεκτιμήσεις τις ικανότητες σου και να βλάψεις τον εαυτό σου (5 φορές πιο πιθανό να εμπλακείς σε ατύχημα)

― να έχεις σεξουαλική επαφή για την οποία ίσως εσύ ή και το άλλο άτομο μετανιώσετε

― να κολλήσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως για παράδειγμα

χλαμύδια, έρπητα γεννητικών οργάνων, κονδυλώματα, ηπατίτιδα Β και Γ

Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών με αλκοόλ λόγω της καφεΐνης που περιέχει, σε ξεγελά στο να πιστεύεις ότι δεν είσαι και τόσο μεθυσμένος και σε ωθεί να πίνεις περισσότερο.

Μύθοι & Αλήθειες

Μύθος Το αλκοόλ επηρεάζει το ίδιο γυναίκες και άνδρες.

Η αλήθεια είναι ότι… Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό νερού στον οργανισμό τους (62%) σε σύγκριση με τις γυναίκες (52%) και επομένως το αλκοόλ διαλύεται ευκολότερα στον οργανισμό των ανδρών. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι παράγοντες που μπορούν να καθιστούν τις γυναίκες πιο ευάλωτες όπως το ύψος, το βάρος και το λίπος.

Μύθος Ο μαύρος καφές, οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα και το κρύο ντους βοηθούν να συνέλθεις από το μεθύσι.

Η αλήθεια είναι ότι… το όργανο το οποίο αποβάλλει το αλκοόλ από το αίμα είναι το συκώτι σου. Αυτό γίνεται με συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ ανά ώρα, συνεπώς δεν υπάρχει τρόπος να επισπεύσεις την διαδικασία αυτή.

Μύθος Αν πιεις μπύρα, κρασί και κοκτέιλ σε μια καθισιά μπορεί να μεθύσεις πιο πολύ.

Η αλήθεια είναι ότι… Αν συνδυάσεις διάφορα αλκοολούχα ποτά μπορεί να έχεις τάσεις εμετού ή να πονάς το στομάχι σου. Αυτό που μετρά όμως είναι η περιεκτικότητα αλκοόλης στο αίμα!

Μύθος Το αλκοόλ δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο άλλες ουσίες.

Η αλήθεια είναι ότι… Το αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Αν καταναλώσεις υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, πολύ γρήγορα μπορεί αυτό να σε οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο λόγω δηλητηρίασης.

Νομοθεσία και Αλκοόλ

Είναι παράνομο να εισέρχεσαι σε νυχτερινό κλαμπ εάν είσαι κάτω των 17 ετών. Οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης ή διευθυντής κλαμπ επιτρέπει την είσοδο ατόμου κάτω των 17 ετών, θεωρείται ένοχος ποινικού αδικήματος, εκτός και αν το άτομο συνοδεύεται από τους γονείς ή τον κηδεμόνα του

Είναι παράνομο να προσπαθήσεις να αγοράσεις αλκοόλ ή/και να σου το σερβίρουν εάν είσαι κάτω των 17 ετών. Οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης ή διευθυντής μαγαζιού πωλεί ή/και σερβίρει αλκοόλ σε άτομα κάτω των 17, θεωρείται ένοχος ποινικού αδικήματος

Είναι παράνομο να οδηγάς όταν η ποσότητα του αλκοόλ στο αίμα ξεπερνά τα 50mg ανά 100ml και στην εκπνοή τα 22 mg ανά 100ml. Αν ξεπεράσεις το νομικό όριο ποσότητας του αλκοόλ στο αίμα και την αναπνοή κατά την οδήγηση, η ποινή μπορεί να περιλαμβάνει πρόστιμο ή/και πρόσθεση βαθμών στην άδεια οδήγησης ή και αφαίρεση της άδειας οδήγησης σε περίπτωση που παραβαίνεις τον νόμο συστηματικά

naac.org.cy

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ελληνική και Τράπεζα Κύπρου έβγαλαν στο σφυρί τρία ξενοδοχεία της Αθήνας

Taste and Hospitality

Αυστρία: Η εστίαση «έχασε» λόγω κορωνοϊού πολλά δισεκατομμύρια ευρώ

Taste and Hospitality

Στα χρώματα του Λιβάνου φωτίστηκε το δημαρχείο του Τελ Αβίβ (ΦΩΤΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!