Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

«Σώζουν» την Κύπρο με περικοπές μισθών και φορολογίες

Στο ενδεχόμενο περικοπής μισθών του δημοσίου και νέων φορολογιών στο πλαίσιο μιας στοχευμένης πολιτικής, προκειμένου να αποφευχθεί το μνημόνιο, αναφέρθηκε ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

«Το γεγονός αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και από την κατάσταση που θα είμαστε σε μερικούς μήνες» είπε μιλώντας το πρωί στην κρατική τηλεόραση, τονίζοντας ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα μακροοικονομικής βιωσιμότητας είναι πλέον πολύ σκληρά.

Αναλύοντας τα ενδεχόμενα που έχει ενώπιον της η κυβέρνηση, είπε ότι «το ένα είναι να κάνουμε στοχευμένη οικονομική πολιτική, αναπτυξιακή για να τονώσουμε τη ζήτηση και να εξετάσουμε κάποιες φοροελαφρύνσεις σε τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο. Εάν όμως δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι τέτοιο διότι έχουν ξεφύγει τα δημοσιονομικά τότε θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη δεύτερη πολιτική, αυτή της συγκράτησης των δαπανών με περικοπές μισθών και αύξησης φόρων».

Πρόσθεσε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να βαδίζουμε βήμα – βήμα».

Σημείωσε εντούτοις ότι ο κίνδυνος του μνημονίου επικρέμεται συνεχώς λέγοντας ότι «είναι αυτό τον κίνδυνο που καλούμαστε να αποφύγουμε γι’ αυτό λέω ότι αν θα χρειαστεί να πάμε σε μια πιο συγκρατημένη πολιτική καλύτερα να την κάνουμε μόνοι παρά να πάμε σε μνημόνιο διότι είναι πολύ σκληρά πλέον τα δεδομένα όσον αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα μακροοικονομικής βιωσιμότητας και δεν γνωρίζουμε ούτε και τους όρους που θα υποβληθούν».

Αναφερόμενος στα σημερινά δεδομένα ο υπουργός οικονομικών είπε ότι «αυτή τη στιγμή η πολιτική μας είναι επεκτατική, θέλουμε να ενισχύσουμε τους μισθούς, τη ζήτηση και να συγκρατήσουμε τη μείωση των εισοδημάτων γι’ αυτό και χρησιμοποιούμε τα αποθέματα μας προς αυτή την κατεύθυνση, εντούτοις όμως δεν αποκλείουμε τίποτα».

Απέρριψε επίσης τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η χαλάρωση των μέτρων γίνεται με οικονομικά κριτήρια λέγοντας ότι «οι επιδημιολογικές απόψεις τις οποίες εκφράζουν οι σύμβουλοι λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση διότι αν η χαλάρωση των μέτρων γίνεται με οικονομικά κριτήρια δεν θα λαμβάναμε τα πιο αυστηρά μέτρα από όλες τις χώρες της ΕΕ».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Related posts

Φεύγουν τα μπλόκα από τη Λεμεσό

Taste and Hospitality

Φρενάρει την αγορά Metropolitan και NCC από το κράτος η Βουλή

Taste and Hospitality

Στα χέρια του Παπαχριστοφόρου και το Parklane

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!