Διοίκηση Πρόσωπα

Ο «Mr. Τίβολι» που «έχτισε» τις παιδικές αναμνήσεις τριών γενιών (Φωτός – Βίντεο)

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι στις 31 Οκτωβρίου ο  Περικλής Χριστοφίδης, ο Mr. «Τίβολι», ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομα του με την ψυχαγωγία με το Λούνα Παρκ, που δημιούργησε στο κέντρο της Λευκωσίας, το 1967, χωρίς ωστόσο να πάρει ούτε ένα εύσημο απο την προσφορά του στα κοινά. Μια μικρή ιστορική αναδρομή με όσα στοιχεία καταφέραμε να συλλέξουμε μας σας μεταφέρουμε σήμερα.

Γεννήθηκε το 1929 στην Πάφο. Το 1959 πραγματοποίησε ένα ταξίδι στη Μάλτα και τότε του γεννήθηκε μια νέα επιχειρηματική ιδέα και έφερε τα πρώτα παιχνίδια και στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας. Το 1974, οι Τούρκοι στρατιώτες εκμεταλλευόμενοι την τοποθεσία του, το «υπόταξαν» και το μετέτρεψαν σε χώρο κράτησης αιχμαλώτων. Τα γέλια και οι παιδικές φωνές γρήγορα αντικαταστάθηκαν από βουβές κραυγές πόνου.

Το  1978 όταν του προτάθηκε να νοικιάσει χώρο στην Κρατική Έκθεση και να στεγάσει εκεί το λούνα παρκ. Το νέο Τίβολι, λειτουργεί περίφημα μέχρι το 1998,  όταν το συμβούλιο της έκθεσης και ζήτησε από τον κ. Χριστοφίδη να πληρώσει πρόστιμο, που ανερχόταν στις 72.000 λίρες περίπου, λόγω του ότι τόσα χρόνια δεν πλήρωνε ενοίκιο.

«Δεν μου ανανέωσαν το συμβόλαιο, ούτε και μου ζήτησαν ενοίκιο και έρχονταν μετά να μου ζητήσουν τόσες χιλιάδες», δήλωνε στην συνάδελφο Ιλιάνα Κουλαφέτη.

Μέχρι το 2001 είχε ξοφλήσει τα πάντα (ρεύμα, νερό, ενοίκιο). Τότε και πάλι σταμάτησαν να του ζητούν ενοίκιο. «Ορισμένοι, είδαν ότι το λούνα παρκ ήταν επικερδής επιχείρηση και ήθελαν να περάσει υπό την κατοχή τους και με ύπουλο τρόπο προσπάθησαν να με διώξουν, χωρίς να έχουν πολεοδομικές άδειες», δήλωνε με παραπονεμένο ύφος στη Σημερινή.

Το 2006 οδηγήθηκε στο δικαστήριο για έξωση . Η δικαστική διαμάχη κράτησε μέχρι το 2012 όπου οι Αρχές αποφάσισαν το κλείσιμό του Λούνα Πάρκ. Η Κρατική Έκθεση, ήθελε το οικόπεδο για να κτίσει κάτι άλλο στον χώρο.

Φωτο Αρχείο:Ιλιάνα Κουλαφέτη

Βίντεο:aalexandrou

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Βιβλία που θα σας ταξιδέψουν στον μεθυστικό κόσμο του κρασιού…

Taste and Hospitality

Το εκπληκτικό αλλά παράξενο μυστικό για να διατηρήσετε φρέσκα τα αυγά

Taste and Hospitality

Σερβιτόρος: Στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!