Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Τον δρόμο για «Γαλάζια Ανάπτυξη» έδειξε το 1ο Blue Limassol Forum

Με επίκεντρο το αειφόρο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα το 1ο Blue Limassol Forum που διοργάνωσαν διαδικτυακά ο Δήμος Λεμεσού και το Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το διαδικτυακό φόρουμ, που τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έδωσε την ευκαιρία στους εκατοντάδες συμμετέχοντες να θέσουν ερωτήματα και προβληματισμούς στους συμμετέχοντες ομιλητές και στα μέλη του πάνελ, ενώ τα ευρήματα που προέκυψαν θα ανακοινωθούν εντός τρέχοντος μηνός.

Το φόρουμ, προστίθεται, χαιρέτησε η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, η οποία τόνισε τη σημασία της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ για την εξισορρόπηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης με την Προστασία του Περιβάλλοντος. Πρόσθεσε ότι η ορθή έρευνα και η καλή εκπαίδευση πρέπει να αποτελέσουν τα θεμέλια ενός βιώσιμου περιβάλλοντος, σε αρμονία με την οικονομία και ως εκ τούτου να αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Τέλος, η κ. Πηλείδου σημείωσε την επιτυχία επανεκλογής της Κύπρου ως μέλους του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), κατατάσσοντάς την στην 4η θέση μεταξύ των υποψηφίων χωρών, υποδεικνύοντας ότι «αυτός ο ρόλος παρέχει την ευκαιρία για ενεργό δέσμευση στην οικοδόμηση νέων, ουσιαστικών κανονισμών που θα ευθυγραμμίζονται με τις τοπικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς ανάγκες».

Εξάλλου, σε ομιλία της η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου αναφέρθηκε στις προτεραιότητες για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ και υπογράμμισε τη σημασία των προστατευόμενων ειδών. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη οι άνθρωποι να πλησιάσουν, να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά και να αγαπήσουν τη φύση, προκειμένου να ενισχύσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση ​​και να συμβάλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των στόχων.

Σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, υπογράμμισε ότι το συνέδριο αποσκοπεί στο να αναδείξει τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Λεμεσού ως εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο και ως μια σημαντική παράκτια πόλη και λιμάνι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και να ενισχυθεί η θαλάσσια και η περιβαλλοντική συνείδηση των κατοίκων.

Από πλευράς του πανεπιστημίου, ο Δρ Χριστόφορος Χαραλάμπους, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, δήλωσε ότι αποτελεί τιμή για το Πανεπιστήμιο να επιλεγεί από τον Δήμο ως ακαδημαϊκός εταίρος σε αυτή την προσπάθεια.

Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ περιλάμβαναν, την ανάγκη αύξησης της περιβαλλοντικής συνείδησης μεταξύ των πολιτών, τις πράσινες τεχνολογίες που υιοθετήθηκαν στη ναυτιλία για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ανάγκη για επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκε το έργο «The Blue Hubs» που προωθεί τη χρήση LNG και CNG στο λιμάνι της Λεμεσού, η χρήση κατάλληλων εργαλείων για την περιβαλλοντική διαχείριση, συμπεριλαμβανομένων δράσεων για την πρόληψη της ρύπανσης των θαλάσσιων υδάτων, του αέρα και του εδάφους, ο ρόλος που πρέπει να έχουν οι αρχές, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η εκπαίδευση και οι πολίτες για να διασφαλίσουν την οικονομική ανάπτυξη σε ένα αειφόρο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ακούει κανείς; «Με όλα αυτά που γίνονται θα δώσω ένα τέλος στη ζωή μου»

Το εστιατόριο που θα εξυπηρετεί μόνο έναν πελάτη την ημέρα λόγω κορωνοϊού

Taste and Hospitality

Οι Τούρκοι στην ουρά στο Μεγάλο Παζάρι για να αγοράσουν χρυσό

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!