Γεύσεις Ποτά

Bourbon Day (14 Ιουνίου ): Η ανεκτίμητη αξία του

Το ουίσκι Bourbon είναι ένα είδος αμερικάνικου ουίσκι, το οποίο διαφοροποιείται, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ουίσκι, εξαιτίας του γεγονότος ότι, γίνεται από απόσταξη καλαμποκιού. Το όνομά του, ενδεχομένως, να προέρχεται από την γαλλική δυναστεία Bourbon, η οποία ήταν η πρώτη που το κατασκεύασε, ή να είναι συνταγή, που ήρθε από τη Νέα Ορλεάνη.

Το Bourbon παράγεται από τον 18ο αιώνα, κυρίως στο Κεντάκι. Από εκεί ξεκίνησε να γίνεται γνωστό και κατάφερε με τον καιρό να κερδίσει όλη την Αμερική. Ο ορισμός του Bourbon ποικίλλει από χώρα σε χώρα, όμως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται Bourbon το ουίσκι, που προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ίδια πρότυπα παραγωγής εφαρμόζουν όλες οι εταιρείες, που παράγουν Bourbon σε Αμερική και Καναδά. Εφαρμόζουν το ίδιο ακριβώς νομοθετικό πλαίσιο και εσωτερικά και στις εξαγωγές του προϊόντος.

Ωστόσο, η παραγωγή του Bourbon στην Ευρώπη δεν ακολουθεί, ούτε την νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Καναδά, αλλά ούτε και τα πρότυπα παραγωγής. Αποκαλείται όμως Bourbon το ουίσκι, που προέρχεται από την Αμερική, χωρίς όμως να πληροί τα αμερικανικά πρότυπα παραγωγής.

Σύμφωνα με τα πρότυπα της Αμερικής, το Bourbon πρέπει να παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, να γίνεται από μίγμα δημητριακών, που να έχει τουλάχιστον 51% καλαμπόκι, να είναι παλαιωμένο σε καινούργια, καπνισμένα δρύινα βαρέλια και αποσταγμένο να μην έχει πάνω από 80% αλκοόλ, όταν μπαίνει για παλαίωση στα βαρέλια να μην έχει πάνω από 60% αλκοόλ και όταν εμφιαλώνεται να μην έχει πάνω από 40% αλκοόλ. Δεν έχει καθορισμένη ελάχιστη περίοδο ωρίμανσης. Μπορεί να πωληθεί ακόμα και τρίμηνης ωρίμανσης Bourbon στην αγορά. Bourbon, που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, έχει παλαιωθεί για ένα ελάχιστο διάστημα δύο ετών και δεν έχουν προστεθεί χρωστικές, αρωματικές, ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά, μπορεί (αλλά δεν απαιτείται) να ονομάζεται Straight Bourbon. Όταν αναγράφεται ηλικία στην ετικέτα, τότε θα πρέπει να αναγράφεται η ηλικία του νεότερου ουίσκι, που είναι μες το μπουκάλι.

Τα blended bourbon μπορούν να έχουν και χρωστικές, ή αρωματικές, ή και διάφορης ηλικίας ουδέτερες αλκοόλες, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον το 51% της φιάλης να είναι Straight Bourbon.

Το Bourbon σερβίρεται σκέτο, αραιωμένο με νερό, με παγάκια, ή αναμεμειγμένο με σόδα, σε κοκτέιλ, ακόμα και στο φαγητό. Σερβίρεται όπως το επιθυμεί ο καθένας.


Η παραγωγική διαδικασία

Το τυπικό μείγμα σιτηρών για Bourbon είναι κατ’ ελάχιστο καλαμπόκι 51%, με το υπόλοιπο να είναι σιτάρι, σίκαλη, ή / και βύνη κριθαριού. Αν περιέχει σιτάρι, αντί της σίκαλης, τότε ονομάζεται wheated bourbon. Ο κόκκος αλέθεται και αναμιγνύεται με νερό. Συνήθως, αν και όχι πάντα, ποσότητα πολτού από μια προηγούμενη απόσταξη προστίθεται, για να εξασφαλιστεί ομοιογένεια στη παρτίδα. Τέλος, προστίθεται η μαγιά και ο πολτός ζυμώνεται. Το μείγμα, στη συνέχεια, αποστάζεται σε (συνήθως) μεταξύ 65 % και 80 % αλκοόλη. Το διαυγές οινόπνευμα τοποθετείται σε πρόσφατα καπνισμένα, αμερικάνικα, δρύινα βαρέλια για παλαίωση, κατά την οποία παίρνει το χρώμα και τη γεύση από τα καραμελωμένα σάκχαρα στο καπνισμένο ξύλο. Όσο περισσότερο ωριμάζει το Bourbon, τόσο αποκτά χρώμα και γεύση. Το βαρέλι, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του Bourbon, δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί γι’ αυτό και πωλείται στην σκοτσέζικη βιομηχανία ουίσκι.

Το 95% του συνόλου του Bourbon, παράγεται στο Κεντάκι και, κάθε χρόνο, 4,9 εκατομμύρια βαρέλια Bourbon περιμένουν την παλαίωσή τους. Κάθε χρόνο, τον Σεπτέμβρη διεξάγεται στο Κεντάκι φεστιβάλ Bourbon, στο οποίο οι λάτρεις του ποτού αυτού μπορούν να το απολαύσουν σε μεγάλες ποσότητες και να δουν από κοντά την παλαίωσή του. Οι λάτρεις αυτού του ουίσκι, συνήθως, έχουν στο σπίτι τους ένα τουλάχιστον λευκό δρύινο βαρέλι, το οποίο θα αφήσουν να παλαιωθεί για 4 έως 9 χρόνια, δίνοντας του το γνωστό χάλκινο χρώμα.

Η ιστορία του Bourbon

Η προέλευση του Bourbon δεν είναι καλά τεκμηριωμένη. Υπάρχουν πολλοί αντικρουόμενοι θρύλοι και παραδόσεις. Για παράδειγμα, η εφεύρεση του Bourbon συχνά αποδίδεται σε έναν Βαπτιστή ιερέα, ονόματι Elijah Craig, στον οποίο, επίσης, αποδίδουν πολλές εφευρέσεις, όπως ο νερόμυλος, ανεμόμυλος κ.α και θεωρείται ο πρώτος, που έκανε την απόσταξη στα καπνισμένα βαρέλια. Ο Jacob Spears θεωρείται ότι ήταν ο πρώτος, που έφτιαξε την ετικέτα με το όνομα Bourbon.

Ό,τι αποδίδεται και στα δύο αυτά πρόσωπα είναι απλά ένας ωραίος θρύλος, γιατί ο τρόπος να κάνεις ουίσκι από τα δημητριακά και να το παλαιώνεις σε βαρέλια ήταν γνωστός στην Ευρώπη από αιώνες. Το να χρησιμοποιηθεί στα τέλη του 19ου αιώνα το καλαμπόκι για το ουίσκι και το ξύλο της οξιάς για τα βαρέλια ήταν λογικό και επόμενο, εφ όσον και τα δύο αυτά υλικά υπήρχαν σε αυτή την περιοχή της Αμερικής.

Η απόσταξη έφτασε πιθανότατα στην περιοχή, που αργότερα έγινε γνωστή ως Κεντάκι, όταν Σκωτσέζοι, Ιρλανδοί, Ουαλλοί, Γερμανοί και Γάλλοι, άρχισαν να καλλιεργούν την περιοχή σοβαρά στα τέλη του 18ου αιώνα.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Πώς διαλέγουμε χταπόδι

Taste and Hospitality

Βρες το ιδανικό πρωινό με τις συμβουλές του διαιτολόγου

Taste and Hospitality

Μοσχάρι λεμονάτο με αρακά

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!