Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Δύσκολος ο Νοέμβριος για τους υπαλλήλους – Επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε απολύσεις

Μπορεί με το νέο πακέτο μέτρων στήριξης των εργαζόμενων να θωρακίζονται μέχρι την 31η Οκτωβρίου οι θέσεις εργασίας, ωστόσο κάποιες επιχειρήσεις αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων και πλεονασμού υπαλλήλων. Μέσω των κυβερνητικών σχεδίων τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 16 Μαρτίου καλυπτόταν μέρος των μισθών εργαζόμενων. Εξάλλου, μέσω της εφάπαξ κρατικής χορηγίας η οποία θα δοθεί τις επόμενες ημέρες σε 40 χιλ. επηρεαζόμενες επιχειρήσεις θα καλυφθεί μέρος των άλλων λειτουργικών τους εξόδων.

Στη δεύτερη φάση (13/6 -31/8) των σχεδίων αυτά είναι στοχευμένα καθώς εξαιρέθηκαν 35 κλάδοι, οι οποίοι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων έχουν αρχίσει σιγά–σιγά να ανακάμπτουν. Και στις δυο φάσεις των σχεδίων η επιδότηση των μισθών ήταν 60% των ασφαλιστέων αποδοχών των εργαζομένων. Περί τα τέλη Αυγούστου τα σχέδια θα επανεξεταστούν και θα αποφασιστεί ποιες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να συμμετέχουν και ποιο θα είναι το ύψος της κρατικής επιδότησης που θα δοθεί στους επηρεαζόμενους, καθώς μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν ανεβάσει τα ρολά όλες οι επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως για να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις στα σχέδια, προϋπόθεση είναι να μην προχωρήσουν σε απολύσεις από την 1η Μαρτίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου, σύμφωνα με απόσπασμα απο το ρεπορτάζ της συναδέφου Ελευθερίας Παιζάνου απο το filenews.

ΟΕΒ: Αυξημένες φέτος οι απολύσεις

Οι εργοδοτικές οργανώσεις αναμένεται να προχωρήσουν σε συστάσεις στα μέλη τους για να αποφύγουν τις απολύσεις και τους πλεονασμούς. Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, μιλώντας στον «Φ» ανέφερε πως τα σχέδια της κυβέρνησης περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τους πλεονασμούς και τις απολύσεις, τονίζοντας πως χωρίς αυτά θα γίνονταν μαζικές απολύσεις σε ποσοστά τα οποία δεν θα μπορούσαν να τύχουν διαχείρισης. «Μετά από τέτοια οικονομική ζημία, θα υπάρξουν απολύσεις αλλά δεν θα εκφεύγουν των μεγεθών που θα είναι κοινωνικά και οικονομικά διαχωρίσιμα», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να συνεχίσει να εργοδοτείται όλο το προσωπικό. «Όταν τελειώσουν οι δεσμεύσεις που έδωσαν οι επιχειρήσεις προς το κράτος, θεωρούμε αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν κάποιες απολύσεις», ξεκαθάρισε. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΟΕΒ, η προσπάθεια όλων είναι η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την εκτίμηση πως οι επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε απολύσεις, θα επαναπροσλάβουν το προσωπικό μέχρι το τέλος 2021. 

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Το On the Beach αναλαμβάνει το κόστος των τεστ Covid για κρατήσεις και στη Κύπρο

Taste and Hospitality

Οι κλάδοι του τουρισμού και του επισιτισμού έχουν πληγεί – Ρεκόρ ανεργίας (Πίνακας)

Taste and Hospitality

Λευκωσία :Wyndham

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!