Επιχειρηματικά Παρουσίαση

Το πιο γοητευτικό ξενοδοχείο στην ιστορία της Κύπρου – Στον “πάγο” το μέλλον του (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας βρίσκεται στο κέντρο της Λευκωσίας και μέχρι το 1974 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γοητευτικά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας. Σχεδιάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Benjamin Günsberg και χτίστηκε το 1947-1949 από την εταιρεία Cyprus Hotels Limited με κόστος περίπου £240.000 κυπριακές λίρες.

 Το ξενοδοχείο άνοιξε στις 8 Οκτωβρίου 1949 παρουσία του Βρετανικού Κυβερνήτη Άντριου Μπαρκυόρθ Ράιτ και του Αντιδήμαρχου της Λευκωσίας Γιώργου Πούλιου. Αρχικά είχε 94 υπνοδωμάτια και 150 κρεβάτια. Όλα τα δωμάτια διαθέτανε ζεστό και κρύο νερό, κεντρική θέρμανση και τηλέφωνο. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν δύο εστιατόρια, δύο μπαρ και καφέ. Στο εσωτερικό του κήπου υπήρχε μια πισίνα (που εγκαταστάθηκε το 1964), παιδική πισίνα, παιδική χαρά και γήπεδα τένις. Στο ξενοδοχείο προστέθηκαν το 1967-1968 δυο επιπρόσθετοι όροφοι αυξάνοντας τα δωμάτια σε 200, και 320 κρεβάτια.

O πρωτότοκος γιος της Σοφίας και του Γεώργιου, Ηρακλή  Σκυριανίδη σε μια συνάντηση που είχαμε μου μίλησε για τον πατέρα του ο οποίος με πάθος και δημιουργικότητα μαζί με όλη την ομάδα είχαν οραματιστεί το έργο αυτό που για την εποχή αποτελούσε στολίδι για όλο το νησί. Το 1946 ο μικρός τότε Ηρακλή θα αναλάβει το Λήδρα Πάλας το οποίο είχε ιδρύσει ο πατέρας του μαζί με τον τότε αντιδήμαρχο της Λευκωσίας, Γεώργιο Πούλια και τον Δημήτρη Ζερμπίνη. «Δεν υπήρχαν άλλα ξενοδοχεία στη Λευκωσία, οπότε ήταν καλή ιδέα να ανοίξουν ένα στην πρωτεύουσα, ιδανικό για να φιλοξενεί ξένους», λέει χαρακτηριστικά.

Μετά το ’74 μπήκε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ τους πρώτους μήνες του 2018 αποφάσισε να το εγκαταλείψει, λόγω των κτηριακών προβλημάτων που υπάρχουν συνεπεία του χρόνου αλλά και της φθοράς, από τα όσα έχει υποστεί τις ημέρες του πολέμου.

Η κληρονομιά…

Μετά τον θάνατό του Δημήτριου Ζερπίνη το 1954, τις μετοχές του αγόρασε από τη σύζυγό του, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ και η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου του Λήδρα Πάλας πέρασε στα χέρια της Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο χωρίστηκε στους κληρονόμους του Γεώργιου Σκυριανίδη και σε άλλους. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη η εταιρεία Cyprus Hotels Limited με έτος ίδρυσης τις 29/10/1946 στις 18/07/2017 μετονομάστηκε σε PROPATHYL Limited, όπως αποκάλυψε σε ρεπορτάζ η offsite.

Την 1η Αυγούστου 2017 ενεγράφη μια νέα εταιρεία με το όνομα Cyprus Hotels Limited με ιδιοκτήτες πάλι την Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Ανάμεσα στους Διευθυντές της νεοσύστατης εταιρείας όπως φαίνεται από το αρχείο του Τμήματος είναι και οι ίδιοι διευθυντές που παρουσιάζονται στην PROPATHYL Limited.

Oi στρατώνες  έχουν μετακινηθεί από το κτήριο του Λήδρα Πάλας και πλέον χρησιμοποιείτε μόνο το ισόγειο για εκδηλώσεις και δικοινοτικές συναντήσεις. Να θυμήσουμε ότι επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου δόθηκε ένα κονδύλι ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για επισκευές στο κτίριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πλάνα από τους μετόχους για αξιοποιηση του ξενοδοχείου τα οποία όμως προς το παρόν έχουν μείνει στον «πάγο».

Χώρος δεξιώσεων του ξενοδοχείου (Από το αρχείο του Κώστα και Ρίτας Σεβέρη)

Από το 2004 οι Ε/Κ  μπορούν εξωτερικά να θαυμάσουν το ξενοδοχείο αφού αποτελεί  σημείο διέλευσης της Πράσινης Γραμμής.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Έπεσαν οι υπογραφές για «βελτίωση της περιοχής Κάππαρη» στο Παραλίμνι

Taste and Hospitality

Εφοδιαστική Αλυσίδα (Supply Chain)

Taste and Hospitality

Ξενοδοχεία: A la carte πρωινό και γυάλινα διαχωριστικά

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!