Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Γιατί ασπρίζει το ούζο με το νερό;

Πώς γίνεται από διαυγές ποτό να παίρνει αυτό το γαλακτώδες λευκό χρώμα προσθέτοντας απλώς νερό;

Για το φαινόμενο ευθύνεται ένα βασικό συστατικό του ούζου και του τσίπουρο, ο γλυκάνισος. Ο γλυκάνισος ή το γλυκάνισο είναι η κοινή ονομασία του ποώδους φυτού που φέρει την ονομασία Pimpinella anisum.

Ένα αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου, η ανηθόλη (anethole), είναι ένα τερπενοειδές και είναι διαλυτή στην αιθανόλη, δηλαδή στο αλκοόλ, σε τέτοια περιεκτικότητα που έχει το ούζο.

Όταν όμως προστεθεί νερό η διαλυτότητά της μειώνεται, προκαλώντας τον διαχωρισμό της. Καθώς είναι υδρόφοβη δημιουργεί μικρά συσσωματώματα που συνενώνονται και σχηματίζουν σταγονίδια, τα οποία σκεδάζουν το φως. Και έτσι βλέπουμε το λευκό χρώμα.

Η ανηθόλη συναντάται και σε άλλα φυτά, όπως ο μάραθος (Foeniculum vulgare) και μόνο το trans-ισομερές της, που συναντάται στα φυτά, φέρει τη χαρακτηριστική γεύση του γλυκάνισου.

Πηγή: Carteau, D., Bassani, D., & Pianet, I. (2008). The “Ouzo effect”: Following the spontaneous emulsification of trans-anethole in water by NMR. Comptes Rendus Chimie, 11(4), 493-498.–Πηγή: Βιοχημικός. https://bioximikos.gr/topics/biophysics/253-gaiti-asprizei-to-ouzo-me-to-nero#mainarticle

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Οι ώρες της μέρας που δεν πρέπει να πίνεις ποτέ νερό

Taste and Hospitality

Ο Ευτύχης Μπλέτσας φτιάχνει την πιο περίεργη σάλατα

Taste and Hospitality

Μπράουνις με ελαιόλαδο και παγωτό

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!