Διοίκηση Τάσεις

Digital Marketing: Πως «ταξιδεύει» την Εστίαση

Στην εποχή όπου η χρήση του Internet και ο χρόνος παραμονής των χρηστών στα social media έχουν ραγδαία αύξηση, η τεχνολογία έχει ανοίξει νέο πεδίο στην προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται οι επιχειρήσεις. Η εστίαση είναι κλάδος που όχι μόνο έχει επηρεαστεί από τις τάσεις της εποχής και του Internet, αλλά παρουσιάζει εξαιρετική απήχηση και αλληλεπίδραση με τους χρήστες του, ιδιαίτερα στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας τους αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο ή αφιερώνοντας χρόνο μέσα στα social media, γεγονός που καθιστά το digital marketing ένα ‘νικητήριο παιχνίδι’ για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε αυτό. Είναι λοιπόν εμφανές ότι διαδραματίζει πολύτιμο ρόλο στη διαμόρφωση της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Πως θα μπορούσε όμως να επιβιώσει μία επιχείρηση στο χώρο της εστίασης χωρίς digital marketing, εν έτει 2020;  Ένας από τους βασικότερους λόγους που η εστίαση επηρεάζεται από το digital marketing, είναι το μεγάλο μερίδιο της αγοράς που καταλαμβάνει.

Εάν αναλογιστούμε ότι περίπου 4,4 δισ. άνθρωποι χρησιμοποιούν σήμερα το Internet, με κάθε δευτερόλεπτο που περνάει να έχουμε αύξηση αυτού του αριθμού, μπορεί εύκολα μία επιχείρηση να κατανοήσει ότι το μερίδιο των ανθρώπων που μπορεί να απευθυνθεί μέσω του Internet είναι μεγάλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κινητά και τα social media καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος αυτού του αριθμού.

Η πρώτη εικόνα

Ένα πρώτο βήμα που μπορεί να κάνει μία επιχείρηση για να ενσωματωθεί αποτελεσματικά σε αυτό το νέο χώρο προώθησης, είναι να επενδύσει σε μία σωστή και σύγχρονη ιστοσελίδα, όπου θα παρουσιάζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Αυτόματα, αποκτά ‘ζωντανή’ υπόσταση στον ψηφιακό κόσμο, ο οποίος της επιτρέπει να προβληθεί σε νέους δυνητικούς πελάτες, είτε απευθύνεται στη χονδρική, είτε στη λιανική. Η πρώτη εικόνα της επιχείρησης που θα δει ένας δυνητικός πελάτης, θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την κρίση του για το αν θα επιλέξει να αλληλεπιδράσει μαζί της με οποιονδήποτε τρόπο.

Εάν ένα εστιατόριο ή market κρεάτων διαθέτει ιστοσελίδα, θεωρούμε ότι έχει ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες του σύγχρονου ψηφιακού marketing; Η απάντηση είναι ‘όχι’. Εάν αναλογιστούμε τον αριθμό των καταστημάτων ή των προμηθευτών που απαρτίζουν το χώρο της εστίασης, σε συνάρτηση με τον αριθμό των ατόμων ή επιχειρήσεων που απευθύνονται, το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει εξαιρετικά μεγάλος ανταγωνισμός . Σε αυτό λοιπόν το σημείο, το digital marketing έρχεται να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση θα ξεχωρίσει ανάμεσα στις υπόλοιπες, και αυτός δεν είναι άλλος από την επένδυση στη δημιουργία πολύτιμου περιεχομένου και πληρωμένης διαφήμισης στα digital κανάλια που βρίσκονται οι δυνητικοί πελάτες της.

Αύξηση της αλληλεπίδρασης

Άλλωστε, σε καθημερινή βάση παρατηρούμε τις αναζητήσεις που γίνονται στη Google με λέξεις-κλειδιά όπως ‘βιτρίνες κρεοπωλείου’, ‘εστιατόρια ’, “νωπά κρέατα χονδρικής’ κ.ά., στις οποίες επενδύουν ολοένα και περισσότεροι διαφημιζόμενοι, θέλοντας να εμφανίζονται σε μεγάλο μέρος των αναζητήσεων που γίνονται από τους χρήστες του διαδικτύου. Αυτό σημαίνει ότι η άμεση ζήτηση υπάρχει ενεργά στις μηχανές αναζήτησης και οι επιχειρηματίες είναι πλέον διατεθειμένοι να επενδύσουν σε πληρωμένες διαφημίσεις, προκειμένου να αυξήσουν το πελατολόγιο και την αναγνωρισιμότητά τους.

Η συνεχόμενη αύξηση της αλληλεπίδρασης των χρηστών με τα social media έχει συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία της ανάγκης για τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρει μία επιχείρηση και φυσικά, δε θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω ο χώρος της εστίασης. Πιο συγκεκριμένα, το Instagram έχει επηρεάσει σημαντικά τη βιομηχανία των εστιατορίων, δεδομένου ότι πολύς κόσμος το χρησιμοποιεί πλέον σαν βοηθητικό μέσο στις διατροφικές του επιλογές. Ως εκ τούτου, τα εστιατόρια αρχίζουν να επενδύουν ολοένα και περισσότερο στην εικόνα που διατηρούν μέσα στα social media, είτε μέσω μίας πολύ καλής φωτογραφίας, είτε μέσω ενός ελκυστικού βίντεο, ακόμη και με τη βοήθεια των πολυσυζητημένων Influencers.

Το ‘ψηφιακό ταξίδι’

Ο σκοπός της επιχείρησης είναι να προβάλει την πιο ελκυστική εικόνα της και να κρατάει ενεργή την επαφή με το κοινό που την ακολουθεί, με τελικό στόχο να δημιουργήσει σταθερές σχέσεις μαζί της και κατ’ επέκταση επαναλαμβανόμενους πελάτες, ή ικανοποιημένους πελάτες που θα μιλήσουν γι αυτήν, ακόμη και πελάτες που θα εντυπωσιαστούν με το περιεχόμενο που έχει αναρτήσει στα κοινωνικά δίκτυα και τελικά θα την επισκεφθούν.

Μιλώντας όμως για τη νέα εποχή του digital marketing και τα βήματα που οφείλει να κάνει κάποιος για να ξεκινήσει αυτό το ‘ψηφιακό ταξίδι’, ένας συχνός προβληματισμός των επιχειρήσεων είναι το κόστος που πρέπει να επενδύσουν και τα αποτελέσματα που μπορούν να περιμένουν. Σε αυτό λοιπόν το σημείο, το digital marketing έρχεται και ανατρέπει τους διαφημιστικούς προϋπολογισμούς, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να διαφημίζονται με πολύ πιο οικονομικούς τρόπους σε σύγκριση με τη διαφήμιση στα παραδοσιακά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, φυλλάδια κ.ά.).


Digital marketing: Ανατρέπει διαφημιστικούς προϋπολογισμούς, επιτρέποντας σε επιχειρήσεις να διαφημίζονται με πολύ πιο οικονομικούς τρόπους σε σύγκριση με τα παραδοσιακά Μέσα.


Παράλληλα, το digital marketing επηρεάζει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνουμε τα αποτελέσματα της διαφήμισης, εφόσον είναι πλέον μετρήσιμα και με πλήρη στατιστικά στοιχεία. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους διαφήμισης, οι δημιουργοί μιας digital διαφημιστικής καμπάνιας μπορούν να εξάγουν και να παρέχουν αναλυτικά στοιχεία με τα αποτελέσματα που έχει αποφέρει η διαφημιστική εκστρατεία μίας επιχείρησης, σε σχέση με το κόστος της. Εάν αυτά τα στοιχεία αξιοποιηθούν, η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να παίρνει σημαντικές αποφάσεις προς όφελός της και να αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της βάσει της τάσης της αγοράς.

Καθώς λοιπόν η τεχνολογία εξελίσσεται και η συμπεριφορά των καταναλωτών αλλάζει, το digital marketing αποτελεί συνέχεια του παραδοσιακού marketing, επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον κλάδο της εστίασης και ταυτόχρονα ενσωματώνεται καθημερινά σε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, ενώ συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διασφάλιση και την επίτευξη των στόχων τους. Αρκεί να πραγματοποιείται με σύνεση, συνέπεια και ευθύνη.

Βίβιαν Ηλιάδη, Net Planet Head of Digital Marketing

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Στο μέλλον το σούπερ μάρκετ θα έρχεται στο σπίτι σου

Taste and Hospitality

Τα χαρακτηριστικά κτήρια του αρχιτέκτονα Frank Gehry

Taste and Hospitality

Challenge: Τριάντα μέρες χωρίς ζάχαρη! (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!